Agenta Nutripork

Fix când trebuie să răspundă solicitării de reautorizare a Nutripork, Agenţia de Mediu a fost dată pe mâna Olimpiei Mintaş, autoare a studiului care pledează pentru funcţionarea fermei.

Convinsă că misiunea noii directoare a APM Bihor, transformată peste noapte din afacerist în funcţionar public, este să acorde o nouă autorizaţie fermei care împute oraşul de un deceniu, deputata PNL Florica Cherecheş cheamă orădenii la protest în stradă.

Culmea Justiţiei

Premieră absolută în justiţie: angajaţii Tribunalului şi ai judecătoriilor din Bihor sunt somaţi să înapoieze o parte din drepturile salariale "nesimţite" câştigate prin procese.

Vicepreşedinta Tribunalului, Crina Muntean, a sesizat DIICOT, acuzând umflarea frauduloasă a veniturilor, şi şi-a dat în judecată propriii subalterni pentru a recupera prejudiciile, deşi şi ea a contestat Decizia Camerei de Conturi în baza căreia salariile au trebuit recalculate.

Suta în doi ani

Primarul Ilie Bolojan vrea să sărbătorească Centenarul Unirii prin realizarea a 100 de noi investiţii.

Lucrările programate, de peste 100 milioane euro, vor fi realizate în următorii doi ani din fonduri europene, dintr-un credit BEI de 35 milioane euro şi din alocări de la bugetul local, 20 de proiecte urmând să fie propuse şi votate direct de către orădeni.

Marea eliberare

Pârnăiaşii învaţă matematică: a intrat în vigoare legea prin care deţinuţii obţin 6 zile libere la 30 de zile executate în condiţii improprii.

Zeci de tâlhari, hoţi, bătăuşi, traficanţi de carne vie au primit avizul Comisiei de liberare condiţionată din Penitenciarul Oradea ca să fie lăsaţi afară înainte de termen, singurul respins fiind un deţinut din Tileagd închis din anul 2000 pentru omor.

Ghetoul groazei

În cel mai sinistru episod din istoria modernă a Oradiei, o treime din populaţie, cea evreiască, a fost închisă, umilită şi torturată într-un ghetou împrejmuit în inima oraşului.

Administraţia maghiară a transformat ghetoul din Oradea, unde evreii au stat în 1944 mai puţin de două luni, într-un loc al groazei în care aceştia ajungeau să se otrăvească pentru a scăpa de torturile celor care-i bănuiau că şi-au ascuns averile.

TIMP LIBER

Teatru şi iar teatru

Chiar dacă vremea festivalurilor a trecut, în luna noiembrie orădenii au motive serioase să iasă din case.

Întorşi de la unul dintre cele mai prestigioase evenimente teatrale din ţară, Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, unde au reprezentat Oradea cu trei spectacole, actorii teatrelor Regina Maria şi Szigligeti îşi aşteaptă publicul cu drame, comedii şi musicaluri, unele în premieră, iar altele care s-au bucurat de mare succes. Tot în noiembrie, invitaţi din Ungaria vor aduce pe scenele orădene producţii spectaculoase de teatru-dans.