Sorbonei Bobocei

Ca să nu rămână fără posturi din cauza împuţinării "clientelei", profesori ai Universităţii din Oradea se înscriu ca studenţi, ajungând chiar să-şi predea lor înşile. La Facultatea de Protecţia Mediului, în această toamnă au redevenit studenţi conferenţiarul Radu Brejea, şeful de lucrări Adrian Tunduc, fiul decanului Ioan Cheregi, şi el şef de lucrări, ba chiar însăşi prodecăniţa Andra Lazăr, care nu s-a abţinut să nu fie şi secretara comisiei de admitere, deşi s-a situat astfel în incompatibilitate şi conflict de interese.

Dosar la coş!

A dispărut şi ultima rămăşiţă a dosarului în care DNA Oradea inculpase patru judecători, o avocată şi un patron fiindcă ar fi scăpat un tânăr încarcerat pentru tentativă de viol. Ultimii trei inculpaţi, judecătorul Ovidiu Galea, avocata Mariana Mihoc şi afaceristul Gheorghe Jurcă au fost declaraţi nevinovaţi, Parchetul Curţii Supreme stabilind că faptele de care au fost acuzaţi... nu există.

Totul pe net!

Orădenii vor putea afla de pe internet toate informaţiile despre asociaţiile de proprietari din care fac parte, datorită unui proiect în premieră naţională. Primăria va investi peste 50.000 euro într-o platformă digitală care să publice cheltuielile celor 864 asociaţii de proprietari din oraş, va permite preluarea de reclamaţii, comunicarea cheltuielilor de întreţinere prin SMS şi plata lor online.

Prinţi şi cerşetori

Legea salarizării unitare a produs efecte aberante în instituţiile din Bihor, şefii unora având lefuri şi mai mari, iar angajaţii altora sub limita decenţei. Deconcentratele subordonate Guvernului plătesc mai gras decât administraţiile locale, funcţionarii din cel mai mic oraş câştigă dublu faţă de omologii din Oradea, iar Spitalul Judeţean e mai "econom" cu psihologul decât cu cei doi... preoţi.

Containere cu speranţe

O organizaţie înfiinţată de un englez a transformat mai multe containere de marfă în locuinţe pentru bihorenii aflaţi în situaţii disperate. Container Village, cum l-au numit reprezentanţii Fundaţiei Smiles, găzduieşte gratuit 24 de bărbaţi, femei şi copii rămaşi pe străzi, dar ajutaţi să înceapă o viaţă nouă, mai bună.

Crăciun de poveste  

Pe 30 noiembrie, la ora 18 fix, în Piaţa Unirii, sezonul sărbătorilor de iarnă va fi deschis prin aprinderea a mii de beculeţe festive.
Tot atunci va debuta o nouă ediţie a Târgului de Iarnă, care va transforma piaţa centrală a oraşului într-un veritabil "winter wonderland", un tărâm magic al iernii, cu clădiri scăldate în proiecţii colorate, un patinoar, un brad imens şi o roată care îi va ridica pe curioşi deasupra zonei pentru a se bucura de privelişte. Pe lista colindătorilor care vor poposi la Oradea în preajma Crăciunului sunt Nicu Alifantis, Ştefan Bănică jr., Ioan Bocşa şi Boney M.

ORADEA NOASTRĂ:

Cetăţeanul de la RER

O păţanie povestită zilele trecute în grupul de Facebook "Oradea suntem noi" a adunat zeci de mesaje de felicitări. Numeroşi orădeni au lăudat un angajat al societăţii de salubritate RER Ecologic Service, care a făcut o faptă bună: a returnat un portofel găsit într-un coş de gunoi. "Făptaşul" - Nicolae Hendre - nici nu a ştiut câte aprecieri a primit. Nu doar că nu are cont pe reţeaua de socializare, dar nici nu ştie să citească. Dar gestul i s-a părut firesc...

Directorul OTL, Viorel Pop: "Anul viitor vom cumpăra tramvaie noi"

La câteva zile după ce a câştigat concursul pentru funcţia de director general al OTL, Viorel Mircea Pop s-a trezit în mijlocul celui mai mare protest al angajaţilor din ultimii ani, unul nelegal, care a blocat, timp de două zile, pe 17 şi 18 octombrie, transportul public în Oradea.
Inginer de meserie, fost director tehnic din 2009, Pop crede că gestul angajaţilor n-a fost corect şi spune că situaţia e în continuare "tensionată". Chiar şi aşa, este optimist că va putea moderniza sistemul de transport şi că anul viitor oraşul va avea chiar şi tramvaie noi-nouţe.