Poliţistul hoţilor

Un ofiţer superior din Poliţia Oradea şi-a împiedicat colegii de la Poliţia Rutieră să-i ancheteze un amic urmărit pentru o agresiune comisă în trafic. Subcomisarul Marius Mărcuş a sărit să-l protejeze pe fratele unui coleg de la Crimă Organizată, care, aflat la volanul unui Jeep radiat din circulaţie, a tăiat calea unui paznic de vânătoare, forţându-l să oprească, înjurându-l, lovindu-i maşina şi ameninţându-l pentru că i-a trimis la puşcărie un tovarăş de braconaj.

Bere de plăcere

Un universitar orădean, Horia Ciocan, fabrică în beciul casei, cu o instalaţie de concepţie şi realizare proprie, bere artizanală premiată la competiţii de profil. Spre deosebire de băutura industrială, plată şi fără gust, berea "de casă" poate avea, în funcţie de malţul folosit, arome diferite, de la cea a fânului proaspăt cosit ori a pâinii coapte, la cele de fructe, cacao sau chiar de afumătură.

Puşcărie pentru VIP-uri

Tribunalul Bihor a stabilit pedepse aspre în procesul intentat de DNA Oradea fostului şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, şi patronului grupului Selina, Beniamin Rus. Politicianul pensionat a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi afaceristul la 4 ani, iar intermediarul şpăgilor date de acesta celui dintâi, Bojtor Vilmos, la 6 ani de închisoare, totodată cei trei având de plătit statului, împreună, peste 10,4 milioane euro.

Cu Stela-n frunte

Alegerea şefei Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bihor, Stela Babău, s-a făcut cu scandal. O PSD-istă angajată la ABA Crişuri a fost "sfătuită" să nu o concureze pe favorita preşedintelui Ioan Mang ca să nu aibă "probleme" la serviciu, iar o directoare a Casei de Pensii a fost ameninţată cu concedierea fiindcă a îndrăznit să voteze contra acesteia.

"Diavolii" poartă Prada

Patru hoţi prinşi astă-iarnă că au furat poşete de 160.000 euro dintr-un TIR parcat în Aleşd au fost trimişi în judecată, în arest la domiciliu. BIHOREANUL a aflat că liderul bandei, Lucian Silaghi, un camionagiu din Sântandrei, este hoţ profesionist, bănuit de clonări de carduri, furturi de cosmetice, dar şi autor al unui "tun" de 2 milioane de euro dat ditamai concernului Volkswagen.

Lecţia de dezamăgire

Pentru admiterea în clasa a V-a, concurenţa la colegiile de top din Oradea a fost mai acerbă decât pentru admiterea în universităţi. Proaspăt ieşiţi din ciclul primar de învăţământ, zeci de copii au fost decepţionaţi pentru că, în ciuda lungilor săptămâni de pregătire intensivă, le-a fost respins accesul în colegiile naţionale Mihai Eminescu şi Emanuil Gojdu.

Ultimul bituşer

Ultimul meşteşugar de cojoace din Bihor, Moise Gavra, a fost propus pentru titlul de Tezaur Uman Viu, pe care Ministerul Culturii îl va acorda luna viitoare. Chiar dacă a trecut de 85 de ani, nenea Gavra încă mai coase bunde şi bituşe, fiind singurul bihorean care stăpâneşte tehnica transformării pieilor de miel în cojoace înflorate, precum cele recent copiate de faimoasa casă de modă Dior într-o colecţie de lux.

Toţi la bloc!

Peste 2.000 de case au fost demolate în Oradea între anii 1972-1989 pentru a face loc cartierelor de blocuri. Program desfăşurat la nivel naţional în perioada comunistă, sistematizarea oraşelor a transformat radical aspectul acestora, mentalitatea locuitorilor şi modul de viaţă urban, mii de oameni fiind mutaţi în apartamente de bloc.

TIMP LIBER
Cetatea în sărbătoare

La început de iulie, orădenii sunt poftiţi la cea mai bogată ediţie de până acum a Festivalului Medieval al Cetăţii, eveniment menit să pună în valoare bătrâna fortăreaţă.

Atmosfera medievală va fi adusă din nou la viaţă de cavaleri, meşteri şi domniţe care nu vor veni doar de pe meleaguri româneşti, ci şi din alte ţări, urmând să-şi instaleze taberele în Parcul Cetăţii. Pe lângă demonstraţiile şi spectacolele pregătite de aceştia, orădenii sunt invitaţi şi la concerte cu invitaţi de seamă.