Stâna să renască!

Fraţii Ioan şi Viorel Micula au planuri mari pentru modernizarea Stânei de Vale, cea mai veche şi cunoscută staţiune montană din Bihor.

Magnaţii, care deţin majoritatea terenurilor din zonă, au cerut autorităţilor aprobarea unui proiect pentru construcţia de noi hoteluri, a unui domeniu schiabil de top cu pârtii, patinoare şi restaurant de tip Belvedere, terenuri de sport, piscine şi lacuri de agrement, precum şi extinderea recent inauguratului parc de aventură şi dotarea lui cu o instalaţie montagne-russe.

Scumpă studenţie!

Ca să aibă din ce plăti salariile angajaţilor, Universitatea din Oradea a majorat taxele de şcolarizare la 13 din cele 15 facultăţi.

Studenţii sunt nemulţumiţi fiindcă, pentru a acoperi gaura din bugetul instituţiei, şcolarizarea cu taxă s-a scumpit chiar şi cu 20%, ceea ce face ca multe din specializările de la Oradea să coste peste cele de la prestigioasa Universitate Babeş-Bolyai din Cluj.

Magie în doi

O orădeancă şi soţul ei au devenit luna aceasta, pentru a doua oară, vicecampioni mondiali la magie mentală.

Anca Lucian, fiica preşedintelui Federaţiei Patronilor, Ioan Lucian, împreună cu alesul inimii ei, Lucca, au prezentat în Coreea de Sud un spectacol impresionant de citire a gândurilor, cu premiere şi recorduri, cucerind prima medalie mondială la magie pentru România.

Parc de vânzare!

Un influent om de afaceri din Marghita a scos la vânzare singurul spaţiu verde existent între două blocuri, pe strada principală a urbei.

Locatarii sunt îngrijoraţi că vor rămâne fără părculeţ după ce Primăria l-a retrocedat "în natură" familiei patronului Belotto, Alexandru Salamon, care în anii ’70 deţinuse pe locul respectiv o casă demolată tocmai pentru construirea cvartalului.

Ultima ştire

Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum de familie şi 300 de prieteni, în acordurile trupei preferate.

Cronicar, comentator şi DJ pasionat, jurnalistul de 42 de ani a refuzat spitalizarea în urma unei crize care l-a doborât pe stradă şi s-a stins acasă, un ceas mai târziu, lăsând în urmă părinţi îndureraţi, un fiu adolescent şi multe vise neîmplinite.

Cherry de Toboliu

Un student orădean a pus pe picioare, la Toboliu, prima seră hidroponică din Bihor, în care produce roşii cherry. După o investiţie de 726.000 euro cofinanţată din fonduri UE prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, sera lui Robert Muntean este complet automatizată şi va produce zilnic 300 kilograme de roşii cel puţin 10 luni pe an.

Verdict: plagiat!

După aproape un an, Comisia de Etică a Universităţii din Timişoara a răspuns acuzelor de plagiat privind una din cele două teze de doctorat semnate de fostul ministru al Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, stabilind că lucrarea este copiată!

Campioni la puterea a doua

Istoria sportivă a Oradiei consacră oraşul ca singurul care a dat o campioană la fotbal atât în Ungaria, cât şi în România. Sportul-rege este practicat în Oradea de peste un secol, atât în perioade cu rezultate memorabile, cât şi în unele cu evoluţii ruşinoase.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Elvira Rîmbu, manager interimar al Teatrului Regina Maria: "Am acceptat funcţia pentru ca Teatrul să nu încapă pe mâna cuiva care nu e de meserie"

O tânără basarabeancă, absolventă a Institutului de Teatru şi Film din Moscova, unde s-a dus fiindcă îi plăcea "să imite oamenii" şi simţea că are "foarte multe de spus", ajungea în urmă cu 27 de ani la Festivalul de Teatru Scurt din Oradea. Aici l-a cunoscut pe dirijorul Romeo Rîmbu şi aici a rămas, chiar dacă după mai bine de jumătate din viaţa de orădeancă încă spunea că nu-i place oraşul şi mai ales "starea lui de spirit".

TIMP LIBER

Petreceri sub stele

Mai mult decât în oricare vară de până acum, trendul petrecerilor în aer liber, pe timpul zilei sau sub clar de lună, a luat avânt în Oradea. Luând exemplul Capitalei şi al staţiunilor pe litoral, cluburile locale organizează party-uri care le oferă celor puşi pe distracţie şansa de a dansa în voie, pe muzica unor invitaţi cunoscuţi, la aer curat...