Luni, 28 august, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Și expropriați, și taxați!

Consiliul Județean somează 23 de localnici expropriați pentru centura Aleșd să facă loc lucrărilor, altfel le va imputa daune uriașe, de aproape 19.000 lei/zi.

Pentru că o parte a locuitorilor străzii Octavian Goga, printre ale căror case șoseaua va trece cale de 500 metri, împiedică accesul utilajelor pe șantier, CJ vrea să recupereze de la ei penalitățile de întârziere cerute de constructor, de peste 1,5 milioane lei până acum, dar oamenii sunt deciși să se opună „până în pânzele albe”.

Alcoolemii cu anomalii

BIHOREANUL scrie despre noi controverse, legate de rezultatele date de aparatele etilotest ale polițiștilor, ale căror rezultate sunt tot mai contestate. Judecătorii din Bihor au anulat amenzile a doi şoferi rămaşi fără permis din pricina... lichidului pentru curăţat parbrizul.

Hoții de bătrâni

Dezvăluirile BIHOREANULUI s-au adeverit, din nou. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor i-a trimis în judecată pe cei doi patroni ai azilului din Chişirid sub acuza că au uzat de falsuri şi au preluat ilegal apartamentul unei octogenare lăsate în grija lor. Soţii Violeta şi Tudor Dragoş sunt inculpaţi pentru înşelăciune, respectiv participație improprie la fals intelectual, şi au averea sub sechestru.

Comuniștii Bihorului

Ideologia comunistă a atras în Bihor, în perioada interbelică, adepți vrăjiți de perspectiva unei societăți egalitariste. În Oradea a funcționat una dintre cele mai importante celule comuniste din România interbelică, condusă de minoritari evrei și maghiari, care activau în ilegalitate, după ce mișcarea a fost interzisă fiindcă milita pentru alipirea Basarabiei la URSS. BIHOREANUL vă arată cine au fost liderii comuniști de aici și cum activau organizațiile lor „subterane”.

„Îngerașul” Daiana

O tânără din Bihor va deveni toamna aceasta model Victoria`s Secret, fiind recrutată în echipa „îngerașilor” în urma unui casting. Daiana Canalas a intrat în lumea modellingului din adolescență, când a început să colaboreze cu un manager australian care a ajutat-o să ajungă la evenimente importante din această industrie: Paris Fashion Week și New York Fashion Week.

Muzeul rock!

Parcul din strada Armatei Române nr. 1 a devenit în această vară unul dintre locurile preferate ale orădenilor, grație unui șir de evenimente menite să-i apropie de noua casă a Muzeului Țării Crișurilor.

Proiectul „Tipografia de idei”, finanțat din fonduri europene, se încheie în forță cu seri muzicale cu invitați de seamă, printre care Iris, Cargo și Compact. BIHOREANUL vă prezintă programul.

ORADEA NOASTRĂ

Salvatorii trecutului

În Bihor au fost atestate 281 de biserici din lemn, dintre care doar 58 mai pot fi văzute azi, în timp ce restul s-au făcut una cu pământul. Nici cele rămase în picioare nu o duc prea bine...

Doi arhitecți din Oradea încearcă să le scoată de pe drumul dispariției și au adus în ajutor Ambulanța pentru Monumente, care funcționează cu succes în țară încă din 2016. Gréta Zsák și Adrian Pescaru au reușit deja să „trateze” de urgență biserica de lemn din Fâșca, comuna Vârciorog, iar de săptămâna trecută aplică același tratament lăcașului din Luncșoara, comuna Aușeu. BIHOREANUL vă spune povestea lor...

Metoda „descurcării”

Curățenia Oradiei este pusă în pericol chiar de locuitorii ei. Obligați să încheie un contract pentru transportul deșeurilor rămase în urma construcțiilor sau reamenajărilor interioare ample, tot mai mulți orădeni încearcă să eludeze acest serviciu și caută soluții „independente” și care nu îi costă. Pe scurt: aruncă molozul clandestin la marginea orașului sau în alte locuri ferite de ochii autorităților!

Zi și tu!

Până pe 3 septembrie, orădenii pot să ceară Primăriei investițiile pe care le doresc în oraș. Cea de-a patra sesiune a bugetării participative rămâne deschisă încă o săptămână, înainte de a intra în etapa selecției proiectelor câștigătoare. Până acum, orădenii au înscris peste 30 de proiecte, care „trădează” preocupările locuitorilor orașului: piste pentru biciclete, parcuri, zone umbrite și răcoroase. Vezi care sunt acestea și, poate, contribui și tu cu idei!

Gunoaie la „topit”

Județul Bihor produce, într-un an, 90.000 de tone de deșeuri reziduale, care nu pot fi reciclate sau valorificate, așa că ar trebui să ajungă la groapa de gunoi din cartierul Episcopia. Din acest an, această cantitate ar trebui să fie substanțial mai mică, pentru că stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor a intrat, într-un final, în funcțiune. Aici, gunoaiele menajere sunt sortate și deshidratate, iar 75% dintre ele ar putea să dispară, prin acest „tratament”.

OPINII

Adrian Criș: Sf. Ladislau vs. Mihai Viteazu

Pregătirile pentru instalarea în curtea Cetății Oradiei a unei statui ecvestre a Regelui Ladislau, considerat întemeietorul orașului, a reaprins în mințile românilor verzi focul naționalist. O manipulare care n-ar trebui să ne mire, totuși, de vreme ce și cu câțiva ani în urmă site-uri la fel de sulfuroase, precum glasul.info ori j4media.biz, titrau la fel de incendiator: „Ilie Bolojan, felicitat de unguri pentru îndepărtarea statuii lui Mihai Viteazu din Piața Unirii din Oradea”.

Mircea Chirilă: Primarul și copacii

Spre deosebire de predecesorul său, primarul Florin Birta iese din bârlog și pentru a discuta cu oamenii de prin cartiere. Și a mers acolo unde e acum punctul cel mai fierbinte, în „sectorul agricol” Nufărul, unde băștinașii sunt revoltați că, între două blocuri inundate de verdeață, edilul voia să croiască un drum pentru automobile. Nu-i rea ideea de a te duce exact în gura lupului, e semn că chiar vrei să ții cont de părerea megieșilor...

PREMIILE LUI BIHOREL

Localul McDrive din Nufărul își terorizează vecinii prin noi metode; Filimon... fără ton: Ofițerul care-și acuză șefii din Poliția Bihor s-a cufundat în tăcere; De ce zace în uitare suportul pentru biciclete din Piața Ferdinand din Oradea?; Taxa pe drum: Oradea va scăpa de „amenda” lunară de peste 200.000 de lei stabilită de Căile Ferate; Amnezie la Județ: CJ Bihor, în confuzie cu noul hotel ce se construiește în zona Muzeului; Un pensionar se luptă de luni bune ca să-și poată folosi cardul de energie primit de la Guvern...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!