Luni, 4 iulie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în această săptămână:

BOS la control

Acuzaţii de favoritisme, angajări controversate, pontări şi decontări fictive la Brigada de Operaţiuni Speciale Oradea, structura secretă a Poliției, specializată în filaje şi interceptări.

În urma verificărilor Direcţiei de Control Intern a Poliţiei Române, la sesizarea Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Bihor şi a unor avertizori de integritate, şeful Brigăzii s-a pensionat subit, iar şeful Serviciului Filaje a rămas fără acces la informaţii clasificate.

Invitaţie la viol

BIHOREANUL a făcut o descoperire halucinantă în cazul celor trei copii folosiţi ca obiecte sexuale de Petru Lucaci, un depravat din Hotar, aflat şi în prezent în libertate.

Lucaci fusese reclamat la 112 cu 8 luni înainte ca abuzurile să-i fie date în vileag, fiind acuzat că a vrut să forţeze una dintre victime să facă sex cu un bărbat, dar poliţiştii au abandonat cercetările pe motiv că... n-au găsit vreun minor „aflat într-o situație vulnerabilă”.

O minte sclipitoare

La 33 de ani obținuse tot ce se putea: absolvise cu 10 liceul Gojdu și facultatea la Cluj, și-a luat doctoratul în Olanda și a predat la cele mai elitiste universități din SUA, de la Princeton la Harvard, revenind în Europa de dorul Lumii Vechi. „Universitățile americane concentrează cei mai buni cercetători, dar viața nu este doar știință, iar noi avem una singură”, se confesează Gavril Farkas (foto), cel mai titrat specialist din lume în geometria algebrică.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unui orădean de geniu, cu numeroase alte preocupări, de la fotbal la filozofie și de la muzica clasică până la politică...

Gabriel Farkas

Bugetar milionar

Șefii instituțiilor din Bihor au adunat averi considerabile din salarii de mii de euro, la care privații nici nu pot visa.

Topul celor mai „grași” bugetari bihoreni e deschis de senatorul Florian Bodog, cu venituri lunare de peste 7.000 euro, urmat de colegii din Universitate, Marcel Boloș, acum ministru, Aurel Căuș și Adrian Hatos, parlamentari, în timp ce prefectul Dumitru Țiplea, șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Florin Birta încasează „doar” 2.700 euro pe lună.

A dat boala-n roșii!

Circa 80% dintre cei 297 de fermieri bihoreni înscriși în programul Tomata ar fi fost neeligibili, dacă termenul limită nu s-ar fi prelungit cu trei săptămâni.

Chiar și după „păsuirea” până la 1 iulie, Direcția Agricolă a scos din program 67 de legumicultori care nu au reușit să vândă 3 tone de roșii fiindcă plantaseră prea târziu suprafețe prea mici, cu tehnologii prea rudimentare, atrași de mirajul subvenției de 3.000 euro.

Apă cu porția

Seceta devine noua pandemie și, spre deosebire de Covid, nu are vaccin, avertiza ONU în iunie 2021, anticipând că o tot mai mare parte a omenirii va trăi cu stresul apei, iar seceta va degrada solul și împuțina recoltele.

Predicția se îndeplinește: în iunie 2022, Europa e afectată crunt de secetă, în Italia fiind chiar stare de urgență. Și România se deșertifică: în Buzău a secat lacul Amara, în Moldova pompierii cară apă cu cisterne în sate, iar furnizarea apei potabile a fost raționalizată în zeci de comune din Arad, Cluj, Iași, Satu Mare ș.a.

Mai nou, și primăriile din Bihor reduc programul de furnizare a apei potabile și-i amenință cu amenzi pe cei care o folosesc la irigații. Autoritățile sunt îngrijorate: există riscul ca lipsa apei să se cronicizeze.

ORADEA NOASTRĂ

Curățenie cu „stranieri” 

De două săptămâni, echipele operatorului de salubritate RER Vest au forțe proaspete. 27 de bărbați din Nepal, țară asiatică aflată la peste 5.400 km depărtare de România, au devenit angajații companiei locale și lucrează zi de zi la colectarea deșeurilor orădenilor.

Chiar dacă în țara lor lucrau ca instalatori ori chiar profesori, bărbații au lăsat totul în urmă, convinși că România le poate oferi lor și familiilor lor un trai mai bun. Oricât de nedrept ar părea, un salariu de gunoier în Oradea bate veniturile pe care le aveau acasă...

PET pentru „pet”

Adesea, orădenii cer să aibă un beneficiu direct pentru colectarea separată a deșeurilor, iar o firmă din oraș a creat un aparat care răspunde acestei doleanțe.

Un tonomat special răsplătește fiecare PET colectat separat cu mâncare pentru un animal de companie (în engleză, „pet”). Așa că orădenii au dublu avantaj: reciclează și își hrănesc prietenii loiali...

Copacii ne privesc

Dacă arborii ar avea ochi, oamenii s-ar înduioșa văzându-i și nu i-ar mai tăia! Așa speră Ana Jarca, o adolescentă din Oradea care, ajutată de o artistă din oraș, dar și de elevi de la patru școli bihorene, și-a dus la îndeplinire planul. 500 de copaci din Oradea și Aleșd au primit perechi de ochi, cu care pot „vedea” cine îi ocrotește și cine îi batjocorește.

Pentru că ideea ei a avut succes, Ana vrea să dea viață tuturor arborilor din pădurea din Băile Felix. Pe lângă ochi, aceștia vor primi și zâmbete...

Ana Jarca

TIMP LIBER

Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?

Toride, dar melodioase. Așa se anunță lunile de vară în Oradea, orașul găzduind în perioada următoare o serie de concerte, multe în aer liber, cu invitați de seamă și repertoriu bogat.

10 tenori din 10 țări vor cânta arii celebre într-un concert caritabil, orchestra Filarmonicii și o invitată specială vor prezenta spectatorilor marile cântece ale epocii interbelice, cum ar fi „Zaraza” și „Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, iar într-o catedrală din oraș va răsuna pop simfonic...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!