Luni, 22 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

O nebunie de pandemie!

Al treilea val al pandemiei de Covid-19 găsește societatea românească divizată și spitalele aglomerate. În Bihor, mortalitatea Covid a crescut la aproape 15 decese la mia de locuitori, criza sanitară scoțând la iveală pacienți infectați tot mai tineri, bolnavi care se testează și se tratează acasă, ajungând la spital cu forme grave sau prea târziu pentru a mai putea fi salvați, bolnavi cronici care suferă pentru că nu au acces la servicii medicale, dar și „rebeliuni” împotriva regulilor și protocoalelor, cum este și cazul doctoriței orădence Flavia Groșan, care îi „agită” pe conspiraționiști.

Deși autoritățile locale plănuiau redeschiderea pentru bolnavii cronici a Spitalului Municipal, dedicat Covid, lucrurile s-au schimbat radical în ultimele săptămâni. Paturile de Terapie Intensivă din Oradea s-au ocupat toate, de săptămâna trecută, cu pacienții care se zbat între viață și moarte. Și nu sunt „omorâți”, cum lasă să se înțeleagă noua „zeiță” de Facebook a luptei anti-Covid, dr. Flavia Groșan.

„Zeița” Covidului

Pneumologul orădean Flavia Groșan și-a ridicat în cap lumea medicală după ce a susținut că a descoperit un tratament „minune” anti-Covid, cu 100% vindecări.

Acuzele aduse medicilor din spitale, cum că își omoară pacienții, au stârnit criticile organismelor profesionale, doctorița urmând să fie audiată la Comisia de Etică a Colegiului Medicilor Bihor, unde unii din cei peste 75.000 fani de pe Facebook ai doctoriței vor să protesteze în ziua „judecății”. BIHOREANUL intră în detaliile poveștii...

Greu de dovedit

A treia oară cu noroc? Parchetul Bihor a reluat cercetările în dosarul unei vechi răfuieli mafiote din faţa Lotus Center, în care interlopul Romi Neguș e acuzat de tentativă de omor.

După atacul din 2014 asupra interlopului Marius Lazăr, alias Ciobanu’, „tocat” cu bâte de baseball de bătăuşi mascaţi, doi membri ai clanului Neguş au ajuns după gratii, dar faţă de liderul grupării acuzaţiile au fost clasate de două ori şi de tot atâtea ori instanţa a desfiinţat soluţia, cerând completarea anchetei. BIHOREANUL vă prezintă detalii din dosar.

Dr. Ioana Mihăilă, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Cred că sunt iminente noi restricţii”

De profesie medic endocrinolog, dar unul care a preferat să lucreze în sistemul privat, sătulă de neajunsurile clinicilor publice, Ioana Mihăilă recunoaşte că este încântată de funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii pe care o ocupă de şase săptămâni.

„Am ocazia să schimb tot ce ştiu că nu merge. Sau măcar să încerc, să văd că se mişcă ceva”, spune medicul, cu ocazia unui interviu acordat BIHOREANULUI, primul în noua calitate.

S-au luminat!

Primăria Oradea se pregătește să închidă contractul cu Luxten și să gestioneze în regie proprie iluminatul public din oraș, începând din luna iulie.

Primarul Florin Birta va cere săptămâna viitoare Consiliului Local să aprobe preluarea gestionării iluminatului public de către Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, pentru a putea atrage finanțări europene de peste 15 milioane euro în vederea modernizării acestuia și trecerii pe tehnologie LED. „Trecerea iluminatului public pe corpuri de tip LED ar reduce cu 50% costurile cu energia electrică”, spune Birta.

ORADEA NOASTRĂ

Reciclarea se învaţă!

În plină campanie de semnare a noilor contracte pentru colectarea deşeurilor orădenilor, serviciu care din 1 aprilie va avea noi reguli şi tarife, directorul general economic-marketing al companiei RER Vest, Pálhegyi Zoltán, a ţinut o lecţie practică de ecologie.

Însoţit de doi gunoieri, în faţa viceprimarului Marcel Dragoş şi a jurnaliştilor, directorul a cotrobăit prin deşeurile aruncate de o asociaţie de proprietari din Oradea, sortându-le şi presându-le, pentru a arăta cât de mult se reduce volumul lor, dacă sunt aruncate corect. Concluzia a fost clară: colectarea corectă a deşeurilor poate reduce semnificativ costurile facturii de salubritate.

Curăţenie supravegheată

Primarul Florin Birta vrea să îmbogăţească „zestrea” de camere video amplasate pe domeniul public al Oradiei, dotând toate ţarcurile de gunoaie din oraş cu sisteme de supraveghere.

Astfel, orădenii vor şti că riscă sancţiuni dacă aruncă gunoaiele oricum, iar orice sesizare privind curăţenia sau vandalismele din aceste zone va putea fi uşor verificată.

Bio până la capăt!

Data viitoare când plantaţi flori în ghivece sau în grădină, aţi putea să o faceţi folosind pământ fertil produs în Oradea. La staţia de compostare de la marginea oraşului, biodeşeurile aruncate separat trec printr-un procedeu specific, în urma căruia se transformă într-un nou produs, bun pentru creşterea viguroasă a plantelor. BIHOREANUL vă arată cum...

Directorul RER Vest, Palhegyi Zoltan: „Orădenii se adaptează, dar nu ştiu cum va fi ritmul”

Oradea trece printr-o „revoluţie” a salubrizării, Primăria şi RER Vest implementând un model nou de colectare a deşeurilor, în trei fracţii, şi noi tarife, în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.

În timp ce mulţi orădeni sunt nemulţumiţi, directorul general economic-marketing al companiei de salubritate, Pálhegyi Zoltán, explică prin interviul acordat BIHOREANULUI de ce este necesară schimbarea: fără eforturi suplimentare, oraşul nu-şi va atinge ţintele de reciclare. Directorul este optimist, însă, şi spune că orădenii se vor adapta. De bunăvoie sau constrânşi...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Înarmat cu un pistol, „Palmă mare” a intrat peste un afacerist în casă şi l-a luat la bătaie; Campionul șantajist: A forţat un bihorean să-i plătească 9.000 euro pentru un împrumut de... 1.000 lei; Restricții privind prezența elevilor în peste 300 de școli din Bihor; Oradea reintră în „scenariul roșu”! BIHOREANUL vă arată ce restricţii sunt impuse din această săptămână...