Marţi, 9 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conţinut bogat şi divers. Dintre subiectele noii ediţii: 

Procuror profitor!

BIHOREANUL a descoperit că şefa Parchetului Beiuş ocupă ilegal o locuinţă de serviciu. Deşi are un salariu de peste 13.000 lei şi o avere considerabilă, iar în 2018 şi-a cumpărat un apartament "la cheie", prim-procuroarea Alina Adriana Bodin a omis să-şi anunţe şefii de la Oradea, continuând să ocupe locuinţa din curtea Parchetului, construită, întreţinută şi păzită din bani publici, pentru care plăteşte "exorbitanta" chirie de... 134 lei.

Colacul de salvare

Primăria Oradea pregăteşte o schemă de ajutor de stat pentru repornirea firmelor din industria ospitalităţii, blocate de epidemia de Covid-19.

Măsurile de ajutorare ar putea cuprinde de la reeşalonări ale impozitelor până la o campanie naţională de atragere a turiştilor, menită să crească clientela hotelurilor şi localurilor, ale căror încasări au scăzut la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Ospeţie în pandemie

Medici ai Spitalului Judeţean din Oradea, în frunte cu senatorul Florian Bodog, s-au cazat pe banii statului la hotel, profitând de pandemie, deşi nu lucrează cu infectaţi Covid -19.

Lista "oaspeţilor" cuprinde 23 de medici, din care jumătate chiar de pe secţia de Chirurgie Plastică gestionată până de curând de Bodog, care spune că s-a mutat la hotel Continental pentru a-şi proteja familia, fiindcă, deşi are trei case, nici una nu era sigură.

Oradea-Arena 

Construirea unui nou stadion în Oradea stârneşte dezbateri aprinse, deschise chiar de Ilie Bolojan. În timp ce primarul propune ca "bază de discuţii" un stadion de 14-15.000 de locuri, între Zoo şi Peţa, mulţi fani susţin că oraşul "merită" unul de 20.000 de locuri, atât pentru meciuri de fotbal, cât şi pentru festivaluri.

Orădenii mai au câteva zile să se pronunțe, iar BIHOREANUL pune la dispoziție argumentele pro și contra.

Da... dar nu acum! 

Pandemia de Covid-19 determină cuplurile să amâne aşteptata zi a nunţii pentru toamnă sau anul viitor. De teama îmbolnăvirilor şi a restricţiilor impuse de autorităţi, dar şi îngrijoraţi că invitaţii lor au sărăcit în ultimele trei luni, mulţi miri din Bihor şi-au reprogramat petrecerile pentru anul 2021. 

Spectacole… cu mască

Evenimentele din Oradea se reiau timid, în aer liber, cu spectacole de teatru şi concerte de muzică clasică. Teatrul Regina Maria şi Filarmonica de Stat sunt instituţiile care au organizat primele evenimente după noile reguli şi anunţă continuarea lor în curţile Cetăţii şi Palatului Baroc. Vezi ce urmează...

ORADEA NOASTRĂ

Moda reciclării

Fiecare obiect pe care îl aruncăm la gunoi înseamnă o risipă. Resursele naturale ale Pământului se consumă într-un ritm alert, iar singurele soluţii viabile sunt refolosirea şi reciclarea. Studiile arată că în medie, într-un an, un european foloseşte 26 de kilograme de produse textile, iar mai mult de jumătate din acestea ajung la gunoi.

Toţi europenii, deci şi orădenii, trebuie să acorde mai multă atenţie reciclării hainelor. Mai ales că, din 2025, colectarea selectivă a textilelor va fi obligatorie în toată Uniunea Europeană!

Să vină musafirii! 

Timp de două luni, cât România a fost în stare de urgenţă, numai angajaţii Grădinii Zoologice au socializat cu cele peste 800 de necuvântătoare care trăiesc aici. Animalele au simţit din plin lipsa vizitatorilor.

Dincolo de poarta grădinii, curioşii pot de-acum să-l cunoască pe Alex, puiul de lamă născut la finalul anului trecut, sau să-i vadă pe urşii Bobby şi Feri cum se bălăcesc în propria lor piscină.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Adrian Hagiu: "Orădenii din viitor ce imagini vor înrăma?"

Născut la Constanţa şi mutat în Oradea, oraşul natal al mamei sale, în urmă cu două decenii, pentru a studia Arhitectura, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu, afirmă răspicat că oraşul de pe Crişul Repede, cu bogăţia de clădiri Art Nouveau, i-a intrat în inimă.

Îi pare rău când vede, însă, că orădenii de azi nu sunt preocupaţi să lase în urmă o arhitectură valoroasă, ci sunt mânaţi doar de nevoile lor urgente. Asta, în timp ce privesc cu mândrie la palatele din centru, moştenite de la orădenii de altădată...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Şefă nouă la Casa Corpului Didactic. Mioara Ţigan e PNL-istă, dar nu vrea s-o spună; 21 de angajaţi depistaţi cu Covid-19 la compania Plexus şi "terţi contractori"; Flagrant de mită la Salonta: Un orădean, sub control judiciar; Generozitate în anul alegerilor: Consiliul Judeţean alocă 2 milioane de lei bisericilor din Bihor; Şantierul autostrăzii Biharia - Chiribiş va fi inaugurat vineri de premierul Orban; Obsedatul din Balc care şi-a lăsat gravidă fiica vitregă, "erou" national – cazul condamnării blânde pe care a primit-o a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare.