Luni, 20 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Muzică la... levier

Scandal cu bătăi, urmăriri şi împuşcături în Oradea, între rapperul Cartier, alias Luigi Kerezsi, şi fostul său colaborator, trapperul Alex Şipoş, pe numele de scenă S.Boi. Bătut de Cartier vara trecută, în plină stradă, urmărit de „brigada” rivalului acasă şi la studioul de înregistrări, S.Boi susţine că s-a mutat din oraş „pentru că nu mă simt în siguranţă” și dă vina pe Poliţie care nu a luat măsuri nici până azi.

Urmăriţi şi susţinuţi de zeci de mii de tineri, cărora le cântă despre bătăi de stradă, droguri, bani, femei și faimă, Cartier şi S.Boi au ajuns protagoniştii unor dosare penale, după incidente brutale, semn că piesele cu care şi-au câştigat faima se inspiră şi din experienţa personală. Întrebarea e ce învățăminte le transmit celor care îi ascultă?

Pagubă la dublu

Poveste tipică de România! Achitați definitiv după ce împreună cu doi colegi, cu primarul și cu vicele au produs un prejudiciu de 600.000 lei, doi funcționari de primărie cer revenirea pe posturi și salariile pe ultimii patru ani.

Primăria Holod, care a suspendat din funcții angajații odată cu trimiterea lor în judecată, va trebui să le achite lefurile neplătite pe durata procesului, sumele depășind veniturile proprii ale comunei pe un an întreg, ceea ce o împiedică să mai facă investiții.

Orașul starurilor

Oradea a primit oaspeți de seamă, cum ar fi Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabetta Pellini și Loredana Groza, pentru filmările producției „21 de rubini”.

Scris și regizat de preotul orădean Ciprian Mega, filmul a creat zumzet prin urbe, orădenii înscriindu-se pentru a face figurație în diferite scene, iar vedetele găsind diferite modalități de a îmbina munca cu distracția.

Mickey Rourke: „Trebuie să fii neînfricat”

Idol hollywoodian, boxer profesionist, actor premiat, Mickey Rourke a fermecat în celebrul film cu scene erotice „9 săptămâni și jumătate”, alături de Kim Basinger, l-a înfruntat pe Robert De Niro în thriller-ul „Angel Heart” și a fost protagonistul unei reveniri spectaculoase în 2008 cu drama „The Wrestler”, despre un luptător aflat la final de carieră, pentru care a fost premiat cu Globul de Aur și BAFTA și nominalizat la Oscar.

Aflat la Oradea pentru a filma în producția „21 de rubini”, Mickey Rourke, altfel o prezență discretă, a acceptat să acorde un interviu BIHOREANULUI chiar într-o pauză de filmări...

Șantier de... rahat

Orădenii care locuiesc în blocul aflat pe Calea Mareșal Averescu nr. 1 privesc neputincioși spre beciul imobilului, inundat cu fecale și urină. „Vine vidanja, curățăm, și a doua zi e la fel”, spune o locatară.

Lucrările la pasajele subterane au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur. Săpăturile au avariat rețeaua magistrală de canalizare din Centrul Civic, care a refulat în beciurile blocurilor de pe Averescu, obligând locatarii să suporte mirosurile grele. Până când?

Faliți cu pretenții

25 dintre cele 100 de comune și orașe bihorene nu își acoperă din taxe și impozite nici măcar lefurile angajaților.

Pentru că în unele comune salariile funcționarilor depășesc veniturile primăriilor, iar altele abia le colectează și pe acestea, Consiliul Județean a alocat o parte din banii pentru echilibrarea bugetelor locale după performanțele edililor, dar grosul s-a împărțit tot pe criterii politice. BIHOREANUL vă arată cum...

Anchete „suspendate”

Un tânăr suspectat că a șofat drogat când l-a tamponat pe interlopul Romi Neguș a avut rezultat negativ la proba de urină, dar așteaptă de patru luni verdictul pentru analizele de sânge, singurul care l-ar putea „anula” pe cel al testului preliminar care l-a lăsat fără permis.

Pentru că județul nu are un aparat de investigații toxicologice, bihorenii descoperiți pozitiv în trafic la testul antidrog așteaptă cu anii rezultatele analizelor de sânge care să confirme ori să infirme testarea sumară la fața locului. BIHOREANUL i-a luat la întrebări pe factorii responsabili.


foto: Life in frames by R.S.

Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea: „Trebuie să împăcăm cunoscătorii și publicul nou”

Cei care sunt tentați să descopere muzica clasică, semnată de mari compozitori, sunt invitați la Filarmonica de Stat din Oradea, o instituție care a început să capete vizibilitate, să atragă public nou, să țină concerte sold-out și care își extinde repertoriul cu spectacole de operă, cum a fost recent „Rigoletto”, cu concerte interactive pentru copii și cu concerte estivale în aer liber.

În spatele acestor inițiative se află Carmen Rus (45 de ani), artist liric în corul Filarmonicii orădene încă de la înființarea acestuia, lector universitar la Facultatea de Arte și, din mai 2021, manager al instituției muzicale. BIHOREANUL a stat de vorbă cu ea despre ce are Filarmonica de oferit...

OPINII

Adrian Criș: Un an de război

De un an, din 24 februarie 2022, trăim cu războiul și, de fapt, în război. Suntem feriți - slavă Domnului că facem parte din NATO și din UE - de bombardamente, dar nu și de urmări. Plătim mai mult pentru toate ale traiului, iar asta pentru că întreaga Europă și întreaga lume, de fapt, suportă daunele. Ucrainenii plătesc, însă, cu sânge. Sute de mii și-au pierdut viețile, sute de mii și-au pierdut rudele, milioane casele.


foto: Shutterstock

Mircea Chirilă: Cetatea. Un spațiu veșnic pustiu

A trecut perioada de 5 ani în care nu puteam face mare lucru în Cetate din cauza unor legi idioate sau prost interpretate. Acum depinde numai de noi să dăm viață Cetății în care s-au investit o grămadă de bani europeni.

Din păcate, activitatea de animare a spațiului este dată, tot din motive birocratice, nu celor de la APTOR, ci Direcției Patrimoniu Imobiliar. Adică unora care sunt obișnuiți să dea oameni afară din case în vederea exproprierii, nicidecum să atragă meșteșugari în fortăreață.

PREMIILE LUI BIHOREL

Ambulanța, o mare familie: Încă un concurs dubios la SAJ Bihor!; Ce s-a ales cu mașina vicepreședintelui CJ Bihor peste care a căzut un copac; Afaceristul cu „drona medicală” a mai făcut afaceri bune cu liberalii din Oradea; De ce s-a umplut de mizerii curtea Colegiului Național Avram Iancu din Ștei; Universitatea din Oradea a renunțat la un proiect european de zeci de milioane; Muzică şi politică: Șefa peste femeile de la APP Bihor este o interpretă de muzică populară.


foto: Facebook

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!