Luni, 24 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
Ne-am ars cu gazul!
Liberalizarea pieței de gaze provoacă o explozie a prețurilor, care va aduce orădenilor o creștere record a facturilor, de circa 30%, în următoarele 8 luni.
Cei 14.000 de clienți casnici din Oradea, racordați direct la gaz, pot să-și aleagă până pe 30 iunie un furnizor din piața concurențială, în caz contrar urmând să intre în vigoare oferta Distrigaz Vest de majorare a tarifelor cu 22,5% din 1 iulie, urmată de alte două scumpiri, cu 5,8% din 1 octombrie și 2,8% de la 1 ianuarie 2022.
BIHOREANUL vă prezintă ceea ce ar fi trebuit să ne anunțe, mult mai repede și mult mai clar, autoritățile.
Greu de schimbat
BIHOREANUL vă prezintă „pulsul” la zi al coaliției locale de guvernare și motivele pentru care acesta are valori prea mici. PNL, UDMR și USR-PLUS guvernează de o jumătate de an, dar în instituțiile din Bihor supraviețuiesc șefii promovați de fosta guvernare PSD-ALDE și UDMR.
Deși coaliția e indecisă dacă va pune la conducerea deconcentratelor persoane numite politic sau prin concurs, iar liderii ei locali spun că nu s-au întâlnit pentru a negocia funcțiile „pe algoritm”, doar UDMR își instalează propriii reprezentanți.
Apocalipsa puilor
O măsură excesivă a autorităților speriate de riscul răspândirii gripei aviare a ucis în Bihor, în 10 zile, 500.000 de pui de o zi sănătoși.
În plin sezon, crescătorii de păsări au putut cumpăra numai pui de import, din Ungaria, țară cu zeci de focare, în timp ce producătorii din județ, unde nu există niciunul, au suferit pagube de milioane de lei, până când, sub presiune, autoritățile și-au corectat decizia contrară regulilor europene.
Raţ pe făraş
Dezvăluirile BIHOREANULUI de săptămâna trecută au lăsat Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate Bihor fără şef.
Dat în vileag că a fost condamnat penal pentru tăieri ilegale de arbori, că e cercetat pentru braconaj şi că e menţinut de peste doi ani la cârma Serviciului județean fără examen, Remus Raţ a fost schimbat din funcţie, iar postul va fi scos, în sfârșit, la concurs.
Ioșia de altădată
Extinderea Oradiei a însemnat înglobarea satelor vecine, dar și reactivarea unor toponime aproape dispărute. Parte a orașului de 90 de ani, Ioșia a fost de-a lungul timpului, pe rând, sat cu terenuri agricole și viță-de-vie, moșie pusă zălog, colonie populată cu români atrași de pretutindeni, iar acum este un cartier în plină dezvoltare.
BIHOREANUL vă prezintă istoria Ioșiei, prin intermediul unui nou articol captivant, semnat de istoricul Cristian Culiciu.
Hello, Antalya!
Vine vacanța, cu avionul spre... Antalya! Astfel sună cea mai recentă ofertă pentru iubitorii de călătorii, lansată zilele trecute de reprezentanții agenției Hello Holidays, care au anunțat excursii cu pornire de pe Aeroportul din Oradea.
Din 8 iunie, Oradea va avea curse aeriene charter directe spre Antalya. Pe lângă relaxarea din resorturi, anul acesta sunt la modă circuitele în care turiștii pot beneficia de diverse excursii tematice, Cappadocia, Pamukkale, Cetatea Myra, teatrul Aspendos sau presupusul mormânt al Sfântului Nicolae fiind câteva dintre ele.
BIHOREANUL vă arată, după un infotrip la fața locului, în ce condiții poți să-ți faci vacanța în Antalya, locuri de neratat, cum sunt măsurile anti-Covid în Turcia, dar și cât te costă un sejur.
Apă caldă, instant!
Noutăți privind încălzirea orădenilor! Termoficare Oradea investește 37 milioane lei în rețelele secundare și în montarea de module termice. Operatorul de termoficare va reface peste vară 7,8 kilometri de rețele secundare în cartierele Rogerius și Nufărul și va înlocui patru puncte termice din centrul orașului cu zeci de module la nivel de imobil, pentru îmbunătățirea calității serviciilor.
ORADEA NOASTRĂ
Toată lumea plăteşte!
Prima lună de vară va fi şi prima când orădenii, care refuză să încheie un contract de salubritate cu RER Vest, vor plăti către Primărie o taxă specială. În această situaţie ar putea ajunge mii de locuitori ai oraşului, dat fiind că 30% din asociaţiile de proprietari din oraş nu au semnat încă contractele.
Tot de la 1 iunie, RER Vest va începe inventarul containerelor din ţarcurile blocurilor, iar orădenii de la case vor putea cere operatorului să le schimbe modul de tarifare a deşeurilor reciclabile.
Minune... ratată
O dezvăluire revoltătoare! Pe o vale din apropierea Beiuşului, apa curge la vale prefăcând muşchii, frunzele şi crenguţele din calea ei în piatră. Izvorul pietrifiant, cum se numeşte acest habitat rar în Europa, a fost descoperit recent de ecologiştii orădeni.
Aşa cum legea cere, aceştia au anunţat rapid autorităţile, ca izvorul să fie cât mai repede protejat. Numai că Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) i-a ignorat şi a lăsat minunea naturii pradă distrugerii.
Luna Curăţeniei
În luna iunie, bihorenii se vor întrece la făcut curăţenie! Consiliul Judeţean Bihor şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect pun la bătaie şase premii a câte 100.000 lei pentru tot atâtea comunități locale care se vor dovedi cele mai eficiente în cadrul unei acțiuni intitulate Luna Curățeniei. Tot ce vor trebui locuitorii să facă este să selecteze corect gunoaiele...
Plajă sau luncă?
Un proiect controversat a demarat ilegal în centrul Oradiei, pe malul drept al Crişului Repede, între podurile Intelectualilor şi Sf. Ladislau. Agenţia clujeană Why Not Us, cea care în anii trecuţi a organizat Street Food Festival, a început amenajarea unei plaje urbane, unde ar urma să amplaseze food truck-uri şi să organizeze concerte.
Amenajarea nu este însă autorizată, motiv pentru care Primăria a amendat firma, săptămâna trecută, cu 500 lei, şi i-a impus să intre în legalitate. Rămâne să vedem ce urmează...
„Orădenii trebuie să-şi facă autocritica”
Obişnuit să pună lupa pe problemele din oraş, ziaristul orădean Călin Corpaş a schimbat baricada şi acum încearcă să le rezolve.
După 18 ani în care a scris articole pentru Jurnal bihorean, din luna aprilie a devenit consilier al primarului Florin Birta, dornic să contribuie la îmbunătăţirea aspectului oraşului. Una dintre primele sale preocupări, destăinuite BIHOREANULUI, este să identifice locurile verzi din oraş unde Primăria poate crea refugii în faţa poluării.
ACTUALITATE LOCALĂ
Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Decizie neașteptată a Inspectoratului Școlar. Florin Nicoară, directorul celei mai renumite şcoli din Oradea, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, a fost demis; Manifest al artiştilor din Oradea, cu sute de susţinători, în Piaţa Unirii; Ploile au făcut prăpăd în Bihor: inundaţiile au produs pagube în 56 de localităţi din județ...