Luni, 8 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
Filiera popească
Biserica ortodoxă din Bihor e o castă în care preoții își trag după ei rudele și finii să slujească la altar și își lasă parohiile moștenire fiilor. BIHOREANUL vă dezvăluie un adevărat păienjeniș țesut în sânul Episcopiei și protejat de Preasfințitul Sofronie Drincec prin promovarea fiilor, a ginerilor și a fraților de preoți din subordine, în ciuda normativelor bisericești ce impun atribuirea parohiilor prin concursuri și interzic rudelor de până la gradul III să slujească la același altar.
Preoții fără pile se plâng că parohiile bune din Bihor sunt date teologilor din os popesc, apropiați ai episcopului Sofronie Drincec, care moștenesc bisericile de la părinți. „Este frustrant pentru un preot care își duce misiunea ani de zile la țară să vadă că în parohiile superioare sunt numiți fii de preoți care n-au muncit nimic”, mărturisește un preot. Un articol ce ne va aduce, probabil, multe „rugăciuni”...
O iubire criminală
Trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat şi lipsire de libertate, fostul şef al Poliţiei Locale Oradea a tăcut cu privire la acuze, dar s-a plâns că s-a sacrificat în timpul căsniciei.
Actul de acuzare întocmit pe numele lui Paul Kövér în timp record, la nici 3 săptămâni de la comiterea faptei, dezvăluie că acesta a fost lucid în momentul în care a încercat să-şi ucidă fosta soţie, pe care pretinde şi în prezent că o iubeşte şi nu i-ar face rău. BIHOREANUL vă prezintă detalii din rechizitoriu...
Primarul xenofob
O localnică din Lugașu de Jos îl acuză de discriminare pe primarul UDMR, care i-a imputat că strică „puritatea” vechii așezări din vremea lui Arpad. Pentru că femeia a vândut unui străin un grajd și l-a susținut la alegeri pe contracandidatul liberal, edilul Sorban Levente a promis că îi va expropria pe cumpărătorii „migranți ce reprezintă un pericol pentru comunitate”. Povestea unui nou ”Ditrău”, de astă dată în pașnicul Bihor...
Manager... militar
Noul manager al Spitalului Municipal din Oradea este un fost militar care a participat la misiuni în zone de conflict din Angola şi Albania. Absolvent al şcolii de subofiţeri sanitari, specializat apoi ca biolog, Laurenţiu Chiană a fost asistent de laborator în fostul Spital Militar din Oradea, dar a acumulat și experienţe marcante în zone de război, de unde s-a întors cu medalii. BIHOREANUL vi-l prezintă, în premieră!
ORADEA NOASTRĂ
Arunci, deci plăteşti!
Aşa cum plătesc factura de energie electrică în funcţie de cât curent au consumat, orădenii vor achita contravaloarea serviciului de salubritate în funcţie de câte deşeuri vor arunca la gunoi. Cu cât utilajele RER Vest vor goli pubelele mai des, factura va creşte.
Obligatoriu pentru toată România, noul sistem îi bulversează şi îi nemulţumeşte pe unii orădeni. BIHOREANUL vă explică cum se modifică tarifele de salubritate, de ce şi cât vom plăti pentru colectarea deşeurilor.
Reciclare cu deficit
Consecinţele măsurilor restrictive provocate de pandemia de Covid-19 s-au văzut şi în pubelele orădenilor. Pentru că au stat mai mult acasă, locuitorii oraşului au aruncat mai multe gunoaie, în timp ce firmele au produs deşeuri mai puţine.
Îngrijorător este că, în timp ce groapa de gunoi a crescut, s-a înjumătăţit cantitatea de deşeuri valorificate, ceea ce va aduce municipiului o amendă pe măsură.
Ţarcuri „upgradate”
Aflată în perioada de mobilizare pentru implementarea noului contract de salubrizare încheiat cu Primăria Oradea, RER Vest îi anunţă pe locuitorii municipiului că are în derulare atât activitatea de încheiere a noilor contracte, cât şi efectuarea unor îmbunătăţiri în modalitatea de colectare a deşeurilor. E vorba de noi pubele şi containere cu pedale în toate ţarcurile…
„Primarul nu poate fi buricul pământului”
Din 2000, de când s-a înfiinţat asociaţia sa de proprietari din Rogerius, Ioan Horvath este oficial preşedintele ei. Hotărât să-şi respecte obligaţia de a asigura confortul locatarilor, nu se sfieşte să cheme Primăria la judecată. Aşa a făcut cu regulamentul care obliga asociaţiile să îngrijească spaţiile verzi din jurul blocurilor, anulat recent de instanţă. Acum, Horvath pregăteşte un proces pentru gunoaie... BIHOREANUL l-a intervievat, pentru a aflat care sunt problemele locatarilor din blocurile orădene.
Oradea ieri, Oradea azi: Istoria bulevardelor Nufărul- Cantemir
Una dintre cele mai importante artere de circulație pe direcția nord-sud a Oradiei, Cantemir, era pe vremuri departe de forfota de acum. În anii ‘50, strada arăta ca un drum principal dintr-un sat oarecare, era pavată cu cuburi din piatră și ducea către Seleuș, localitate ce nu cu mult timp înainte fusese alipită orașului. Sistematizarea urbană a străzii Cantemir a intrat în atenția autorităților comuniste la începutul anilor ’80, iar planurile de transformare ar fi continuat și după 1989, dacă nu ar fi venit recoluția...
ACTUALITATE LOCALĂ
Cum începe şcoala în Bihor: Oradea este în scenariul galben, cinci comune sunt „roşii”; PNL a păstrat Prefectura Bihor, USR și UDMR caută subprefecți!; Răscoală a primarilor UDMR Bihor contra lui Bolojan, pentru Regulamentul de întreținere a drumurilor din județ; Like & share Revista Familia: Cum va arăta și ce va conține noul număr al revistei de cultură, aflată în mijlocul unor ample controverse?