Luni, 6 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut bogat în informații exclusive și variat. Dintre subiectele noii ediții:

Clanul Tărcaia

BIHOREANUL a descoperit un caz emblematic despre modul în care o mafie locală ajunge să-i hărţuiască şi să-i pedepsească pe cei care denunță ilegalități. Un localnic din Tărcaia care a dat în vileag că primarul PSD-ist Aurel Ille i-a închiriat ilegal un teren din domeniul public unui consilier local, tovarăș de partid cu el, a devenit subiect de anchetă penală pentru că-i „tulbură posesia” alesului, iar asta doar pentru că a „îndrăznit” să-și lase maşina pe bucățica de pământ de lângă casă, ce aparține comunei. 

Meseriași de negăsit

Chiar dacă tot mai mulți elevi bihoreni aleg să învețe o meserie, doar o treime dintre ei ajung să lucreze în calificările obținute. În timp ce autoritățile le pregătesc ateliere moderne și firmele le plătesc burse lunare ce depășesc 100 de euro, elevii care optează pentru învățământul tehnic recunosc: rămân să lucreze în firmele din Bihor doar cei care s-au „îndrăgostit” de meserie și nu visează la salariile din Occident. 

Hoți în spitale

Zeci de angajați ai spitalelor din Bihor au scăpat basma curată după ce au fost găsiți cu probleme. Doctori care au pus diagnostice greșite, care au părăsit gărzile și au furat medicamente, asistente care s-au certat între ele ori cu medici, infirmieri care au șterpelit mâncare, dar și un ditamai dulapul, brancardieri „afumați” care au agresat doctori, aproape toți s-au ales cu simple avertismente, fără să fie dați afară și pe mâna Poliției. 

Băieții cu concertele

Doi adolescenți orădeni și-au făcut afacere din organizarea unor show-uri pentru colegii de generație. Cătălin Gherman (18 ani) și Sámuel Kiss-Roth (17 ani) pregătesc spectacole sub brandul Storm Events, până acum aducându-i în Oradea pe trapperii YNY Sebi, IDK, Ian, Oscar și Floris, pe lista din acest an urmând rockerii de la Alternosfera și Vița de Vie, dar și manelistul Bogdan de la Ploiești. 

Francezul din Mișca

La 33 de ani de la căderea comunismului, românii au încă vie amintirea Revoluției și a primilor ani de libertate. Mai rar au, însă, ocazia să afle cum i-au văzut străinii pe atunci. „Mizerie, sărăcie, frică”, așa descrie atmosfera francezul Serge Grandvaux, ajuns prima oară în Bihor în vara lui 1990. Impresionat de sărăcie, a revenit aici în fiecare an, mereu în satul Mișca, aducând ajutoare de la compatrioți: haine și alimente, medicamente și jucării, chiar și utilaje agricole ori cereale. După mai bine de trei decenii, încă este un binefăcător pentru săteni.

TIMP LIBER
„Flori” de primăvară 

Anotimpul înfloririi aduce la Oradea concerte alese, cu invitați și melodii celebre, precum și spectacole de teatru cu tâlc. Printre evenimentele primăverii se numără un concert cu Paula Seling și Aurelian Temișan, unul cu trei tenori italieni, precum și producții teatrale cu protagoniști ca Horațiu Mălăele, Marius Manole și Medeea Marinescu. 

OPINII

Cât valorează un manager în cultură?
de Mircea Chirilă

Când a ajuns șef la Consiliul Județean, Ilie Bolojan s-a apucat să taie în carne vie în instituțiile subordonate, cele mai vocale, deși nu neapărat cele mai afectate, fiind instituțiile de cultură. S-au făcut liste de susținere, manifestări de indignare, s-a cântat prohodul culturii în Bihor.

Interesant este că nimeni nu a deplâns soarta mult mai dură a artiștilor care, la limita de subzistență, se încăpățânează să facă artă fără stipendii de la buget. Odată cu reducerile într-adevăr dureroase au apărut manageri noi la Filarmonică, la Muzeu, la Revista Familia…

O porcărie de Beiuș
de Adrian Criș

Joia trecută, www.ebihoreanul.ro a publicat o știre rară, despre deznodământul - deocamdată de etapă - al unui caz tipic de trucare a concursului pentru o funcție publică, dar și despre felul în care, atunci când cineva „ia atitudine”, nedreptatea poate fi reparată.

Speța: în aprilie 2021, un oportunist din Beiuș, Claudiu Lupău, până atunci angajat la diverși producători de băuturi, a devenit managerul Spitalului Municipal Beiuș mulțumită unui dans politic dizgrațios executat în campania pentru alegerile locale din septembrie 2020. La început, acesta făcuse propagandă candidatului USR la Primărie, care însă nu i-a promis șefia spitalului, pe care o râvnea, apoi s-a dat pe lângă candidata PSD, iar în final s-a oploșit pe lângă PNL-istul Gabriel Popa, care a câștigat scrutinul și i-a dat-o.

PREMIILE LUI BIHOREL 

Dez-cuscrire politică: PSD-istul Mang nu mai e cuscru cu PNL-istul Avrigeanu; Beni sub camuflaj: După ce s-a ales cu interdicție de a mai participa la licitații publice, patronul Selina acționează sub acoperire; Primărie cu ruine: Municipalitatea îi taxează pe orădeni pentru clădirile degradate, dar de ea se face că uită; Bulibașa de Lugaș: Primarul Sorban Levente mută, cu tot cu cocioabă, un fost pușcăriaș... în coasta unui adversar; Purtătoare de tăceri: Spitalul Județean din Oradea are o nouă purtătoare de cuvânt... degeaba; Nu respirați! Vă așteptați degeaba ca APM Bihor să măsoare calitatea aerului. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!