Luni, 23 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut variat, interesant și bogat în informații exclusive. Dintre subiectele noii ediții:

Au „plantat” gunoaie!

Descoperire șocantă a Gărzii de Mediu la marginea Oradiei: munți de deșeuri aruncate ilegal. Pe terenurile fostelor sere Orser, distruse după o privatizare dubioasă, comisarii de mediu au găsit peste 600 de metri cubi de deșeuri menajere, înghesuite în containere metalice mari sau aruncate direct pe jos, despre care nimeni nu știe cum au ajuns acolo și care vor trebui curățate fie de firma ajunsă în faliment, fie mai degrabă de Primărie, din banii tuturor orădenilor. 

Insomniile McDrive

Noul restaurant McDonaldʼs Drive Thru din Oradea și-a adus deja la disperare vecinii. Orădenii se plâng că de la deschiderea localului, împotriva căruia s-au opus, nu mai pot dormi noaptea din cauza mașinilor care le trec chiar pe sub geamuri în larmă de claxoane și muzică, a mirosului de gaze arse, a difuzorului din care se anunță comenzile, precum și a reclamei care le luminează în apartamente.

„Seara, după ora 19, când te-ai odihni după muncă, începe larma. Coada de mașini trece fix pe sub geamul meu. Când își pierd răbdarea, șoferii încep să tureze motorul, să îi claxoneze pe cei din față, să se certe pe priorități și așa o țin până dimineață”, povestește unul dintre vecini.

Dumnezeu cu mila!

Recensământul populației arată o scădere imensă a numărului de credincioși față de acum 10 ani, din cauze demografice dar și din pricina laicizării societății. Liderii religioși pun fenomenul pe seama împuținării populației și a unor erori în derularea Recensământului, iar specialiștii vorbesc despre o credință fluctuantă, vecină cu superstițiile, și despre dificultățile de a atrage în biserici generațiile crescute cu smartphone și TikTok.

Studenți cu „suspendare”

An de an, se discută despre numărul studenților care devin boboci ai facultăților, dar universitățile nu vorbesc niciodată despre cei care și finalizează studiile. O analiză făcută la nivel național arată că aproape jumătate dintre studenții care au domiciliul în Bihor au abandonat studiile și nimeni nu știe ce i-a determinat să facă asta. 

Universitatea din Oradea nu are propriile statistici privind fenomenul abandonului școlar, dar la solicitarea BIHOREANULUI, cele 15 facultăți au transmis date care arată că, anul trecut, 40% dintre studenții care ar fi trebuit să devină absolvenți nu au finalizat studiile. Dacă o vor face cândva, doar timpul o va dovedi. 

Anchetă cu încetinitorul

Gruparea care a defrișat o arie protejată din Padiş a ajuns în faţa instanţei, mai puțin un „VIP”! Hoţii, între care şi fiul unui patron de pensiune din Padiş, acţionau sub protecţia unui pădurar de la Ocolul Silvic Codrii Beiuşului şi ascundeau buştenii la gaterul unui afacerist din Pietroasa, paguba de peste 100.000 lei nefiind recuperată nici până azi.

Şpagă transfrontalieră

Patru poliţişti de frontieră din Borş au ajuns sub control judiciar într-un mega-dosar de corupţie instrumentat de procurori din România şi Republica Moldova. Anchetatorii au folosit investigatori sub acoperire, care s-au angajat şoferi pe microbuze de transport persoane şi colete pe ruta Republica Moldova - România - Germania, şi au filmat şpăgile cerute şi luate de vameşii şi poliţiştii de frontieră.

Anul vitezei

Planurile CJ Bihor pentru 2023 vizează finalizarea unor proiecte mari începute anul trecut. În vară trebuie să fie gata cabana Vadu Crișului și Drumul Apusenilor, în iarnă modernizarea Aeroportului Oradea și centurile Aleșd și Sânmartin, iar între timp să înceapă lucrul la centura Beiuș, noi șosele în jurul Oradiei și Drumul Expres spre Arad.

Poștă și nesimțire

Ce face o firmă de stat în loc să-și facă treaba: Compania Națională Poșta Română a dat în judecată BIHOREANUL, care i-a dezvăluit managementul precar. La 9 luni după ce ziarul a semnalat un concurs suspect de la Oficiul Poștal Beiuș, de altfel anulat tocmai din cauza asta, dar și paragina în care ține Palatul Poștei din Oradea, pentru a cărui reabilitare, culmea, luase un credit bancar încă din 2020, CNPR a intentat redacției un proces, fără să indice nici măcar un singur neadevăr scris pe seama sa.

Stai drept!

Un cabinet medical din Oradea ajută copiii și adulții să scape de cocoașele provocate de poziția incorectă în fața laptopului. KineticReform utilizează un aparat de ultimă generație care analizează postura corpului, ceea ce ajută terapeuții să aleagă exercițiile și dispozitivele potrivite pentru fiecare persoană în parte, pentru a-i scăpa de cifoză și de alte dureri de spate, picioare ori șolduri. 

OPINII

Să reparăm greșelile!
de Mircea Chirilă 

Pentru ducerea la bun sfârșit a noianului de investiții e nevoie de câteva condiții. Să ai proiecte bune, constructori serioși și o administrație care nu a căzut la „pace” cu șantieriștii. Chiar și așa, însă, realitatea bate la scor teoria. Important e totuși ca beneficiarul, în cazul nostru Primăria, să fie flexibil, să înțeleagă greșelile și să se străduiască să le repare, pentru că dacă rămâne încremenit în proiect, toți vom avea de suferit... 

Cu Poșta la tribunal
de Adrian Criș 

La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară. După o perioadă de reflecție de 9 luni de la apariția lor (mai rapidă, totuși, decât gestația la măgărițe), CNPR, la conducerea căreia din 2020 niște PNL-iști au luat locul unor PSD-iști, a stabilit că i-a fost prejudiciată reputația (nu râdeți, da, instituția are reputație!) prin publicarea a patru texte „defăimătoare” pe două teme... 

PREMIILE LUI BIHOREL

Primarul fake: Florin Birta s-a trezit cu contul de Instagram „piratat”; Lecție de nepăsare: Primarii din Bihor, dezinteresați de banii disponibili pentru dotarea școlilor; Scandal la final: Povestea ștampilei dubioase de la Școala Avram Iancu din Oradea, îngropată de Parchet; Școala ochilor albaștri: Cum s-a lăsat universitarul Mihai Maci „racolat” la Academia SRI-ului; Edu sucitul: Celebrul evazionist Dorinel Edu denunță „târgul” făcut cu procurorii; Sagrada Famiglia de Borod: Câți bani a „păpat” o capelă din Bihor, fără să fie ridicată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!