Luni, 26 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Teroarea termică

Explozia prețurilor la energie pune pe jar orădenii, care din cauza răcirii vremii au pornit încălzirea încă de luna aceasta. Termoficare Oradea se pregătește de cel mai dur sezon, în pragul căruia are asigurat doar 60% din necesarul de gaz, în timp ce consumatorii racordați direct la gaz se tem că facturile o să-i „ardă”, iar cei care folosesc lemne și peleți au de plătit dublu pentru proviziile de iarnă.

Verdict: să plătească!

Instanţele orădene au stabilit că Statul Român e „garant şi responsabil” pentru abuzurile şi greşelile slujbaşilor săi, așadar va plăti despăgubiri substanţiale în favoarea fostei adjuncte a şefului Administrației Finanţelor Publice Bihor, Adriana Sime, achitate definitiv de sub acuzele de corupţie ale DNA.

Verdictul vizează ancheta şi procesul penal declanşat de DNA Oradea în 2016.

Moartea domnului Gâdoiu

Drama unei orădence al cărei tată a murit în Spitalul Județean readuce în actualitate o boală cronică a sistemului sanitar: comportamentul angajaților față de „aparținători”. 

Pentru că familia n-a fost informată cu orele despre starea pacientului, femeia acuză conducerea spitalului că tolerează conduita lipsită de profesionalism și de empatie a personalului, dar și că, mai grav, refuză să-i dea actele medicale ale decedatului, așteptând... să fie dată în judecată.

Infernul lui David

Caz revoltător de hărțuire, anchetat de procurorii din Salonta: un tânăr cu handicap a fost brutalizat timp de doi ani de colegii de la brutăria din Mădăras.

Băiatul a îndurat în tăcere batjocura unor tineri care l-au pus să imite animale, l-au lovit, amenințat, i-au stins țigara pe spate și l-au desfigurat, arzându-l pe față cu spray și o brichetă, cea din urmă „glumă” ajungând subiect de dosar penal.

Copiii războiului

La parterul unui bloc din cartierul Rogerius, Asociația Caritas Eparhial a Episcopiei Greco-Catolice a amenajat prima școală ucraineană din Oradea. Alături de câteva profesoare din Ucraina, 15 copii din clasele I și a II-a încearcă să depășească traumele războiului și să învețe materiile din curricula din țara natală, dar și limba română, spre bucuria părinților care încearcă să-și refacă viața aici.

Iubire de... corb

Un bihorean a ajuns de nedespărțit de un corb pe care l-a crescut de mic, după ce îl găsise căzut dintr-un cuib.

Pasăre sălbatică renumită pentru inteligența ei, corbul Coco s-a atașat atât de mult de stăpân, încât nu-și ia zborul spre înaltul cerului, deși este mereu liber în curtea casei.

Resetare în bloc

Scumpirea creditării, inflația și creșterea costurilor utilităților au lovit piața imobiliară din Oradea, care se îndreaptă spre o resetare majoră.

Reducerea cheltuielilor populației a redus tranzacțiile imobiliare cu peste 60%, iar scumpirea materialelor pune presiune pe prețul construcțiilor, astfel că și dezvoltatorii, și cumpărătorii își îndreaptă atenția către imobilele mai mici, ieftine și ușor de întreținut.

Eroul Traian

Povestea necunoscută, dar remarcabilă, a unui bihorean care a salvat de la moarte peste 200 de evrei devine subiectul unui film de Hollywood.

Regizorul clujean Daniel Druhora, stabilit în America, va filma în Bihor istoria bunicului soției sale, Traian Cociuba, un bihorean din Valea lui Mihai care în al Doilea Război Mondial a ajutat mai mulți evrei să fugă în România, iar celui mai bun prieten, tot evreu, i-a „predat” chiar propria identitate, gest care l-a costat viața.

OPINII:

Mircea Chirilă:

Cum ne va asfalta Birta străzile

O mare problemă pentru Oradea este că mai sunt sute de străzi înguste și neasfaltate, iar, în loc ca numărul acestora să scadă, crește odată cu noile cartiere ale orașului. Așa că, oricât ai face o planificare, nu știm în ce an scăpăm de străzi înguste acoperite cu pietriș.

Cauzele sunt istorice și isterice. Avem străzi vechi, cum ar fi Adevărului, unde nimeni nu și-a bătut capul cu trama stradală pentru că se circula exclusiv cu căruțe. Și mai avem cazul dezvoltatorilor bișnițari apăruți după Revoluție care, profitând de naivitatea sau dezinteresul administrației locale, au trântit niște cartiere unde drumurile sunt făcute exclusiv pentru trotinete.

Adrian Criș:

Pe cine și ce au trădat?

Încălcarea disciplinei de partid de către doi consilieri județeni ai PSD Bihor, Ioana Bara și Ciprian Anta, ambii votând joia trecută exproprierile fără de care inelul rutier metropolitan Oradea ar fi rămas încremenit în proiect, a prilejuit, cum era de așteptat, discuții pro și contra.

Majoritatea bihorenilor care și-au spus opiniile le-au apreciat gestul, pentru că au acționat în interesul public, dându-i întâietate în fața celui de partid.

Alții au acuzat că i-a „cumpărat” Bolojan, ceea ce ar însemna că liberalul este cel mai prost și păgubos politruc pe care l-a avut după 1990 nu doar județul, ci toată România: a „șpăguit” doi adversari pentru o șosea pe care zilnic vor circula mii de oameni și nu văd cum și-ar recupera „investiția”. Că doar n-o să pună taxe la bariere, înainte de intrarea în Oșorhei din DN1, la joncțiunea cu DN 76 în Sânmartin și la ieșirea în DN 79 din Nojorid, iar apoi să împartă banii cu Bara și cu Anta!

PREMIILE LUI BIHOREL

Ștefănică toate strică: Fostul primar din Remetea a reușit să distrugă al doilea Toyota Hilux în accident; Hard sex: Mesaj interesant proiectat în debutul conferinței de presă susținute de Ilie Bolojan; Plecat la studii: Oradea rămâne fără city manager; Foc la pompieri: Autospecială de la Valea lui Mihai, distrusă în misiunea de... stingere a unui incendiu; Criza apei: Cum au ajuns locuitorii din Uileacu de Munte să care apa cu bidoanele din Oradea; Rugăciuni degeaba: Firmă de pompe funebre, amendată de Garda de Mediu din cauza... gunoaielor din cimitirul Salonta...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!