Luni, 10 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

2022, an cu nevoi!

Noul an aduce pentru Bihor provocări fără precedent, de la construcţia şoselelor de centură pentru Aleşd, Beiuş şi Sânmartin, la primele zboruri Air Oradea. 

Într-un an marcat de pandemie şi inflaţie, primarul Florin Birta anunţă peste 100 de şantiere de anvergură în Oradea, inclusiv amenajarea tunelurilor din Piaţa Gojdu şi începerea lucrărilor pentru parcarea Spitalului Judeţean.

Unire cu necunoscute

O premieră naţională, unificarea spitalelor Municipal şi Judeţean din Oradea trebuie încheiată la 1 martie, dar - deşi propusă de vara trecută - încă nu ştie nimeni cum vor fi restructurate secţiile şi, implicit, personalul. 

Fuziunea care va încheia seria începută cu un deceniu în urmă - când Municipalul a "înghiţit" spitalele de Infecţioase, Psihiatrie şi TBC, iar Judeţeanul, Maternitatea - va aduce nu doar avantaje Primăriei, care le finanţează, şi pacienţilor, care pot fi trataţi mai bine, ci şi temeri între cei peste 4.300 de salariaţi, care vor fi împuţinaţi.

Lecţii de supravieţuire

Elevi care au fost victime ale bullying-ului în şcoli mărturisesc experienţe dramatice. Adolescenţii care s-au confesat BIHOREANULUI au suferit luni şi chiar ani întregi din cauza hărţuirilor la care au fost supuşi, o fată fiind "invitată", de exemplu, să se sinucidă, iar o alta a devenit ţinta colegilor fiindcă... s-a vaccinat împotriva Covid.

Calendarul BIHOREANULUI pe 2022

În buna tradiţie a calendarelor erotice Pirelli, BIHOREANUL vă oferă pentru 2022 un calendar cu câteva dintre mărimile oraşului. Acestea ne prezintă, cum ştiu ele mai bine, adevărul gol-goluţ despre Oradea şi judeţul Bihor, prin asociere cu câteva nuduri imortalizate de celebrul fotograf Ovi D. Pop..

Surprinde şi nu prea absenţa unor personalităţi judeţene. Nu avem, de pildă,  niciun reprezentant de la Sorbonica, nu neapărat pentru că aceasta e pe nicăieri, ci pentru că mulţi au părăsit catedra pentru tribuna Parlamentului, cam cu aceleaşi rezultate...

Patrick în atac

Olimpic la matematică şi fotbalist la AS Roma: BIHOREANUL vă prezintă povestea lui Patrick Gânţe, un orădean de 17 ani aflat pe punctul de a intra în fotbalul mare.Chiar dacă încă n-a ajuns la vârsta majoratului, jucătorul echipei de juniori a lui AS Roma vorbeşte şi gândeşte ca un adult, fiind convins că munca, şi nu talentul, l-a propulsat la un club de legendă al Europei.

De dragul muzicii

Pianistul Thurzó Zoltán va repeta tentativa de a doborî recordul mondial pentru cel mai lung concert. 

Chiar dacă prima sa încercare de a cânta fără întrerupere timp de 130 de ore a eşuat, artistul nu renunţă la îndrăzneţul plan, pentru a-şi îndeplini cel mai mare vis: înfiinţarea unui muzeu al muzicii în Oradea.

OPINII:

Mircea Chirilă: Bucuria eşecurilor

În sfârşit, o veste bună la început de an pentru pizmaşii edililor! O porţiune din Dealul Ciuperca a luat-o la vale, spre desfătarea cârcotaşilor. Sunt mulţi concetăţeni care se bucură de câte un astfel de necaz, chit că până la urmă şi ei au de suferit, fiindcă le poate afecta zonele de promenadă. Un optimist ar spune că vestea e chiar bună, pentru că dealul s-a rupt doar în zona neconsolidată...

Adrian Criş:  Trompa de elefant şi mega-Spitalul Judeţean

Un cunoscut medic orădean îmi aminteşte cu sarcasm, de fiecare dată când în spitalele din oraş se coc schimbări, toate menite să le facă mai bune, o anecdotă despre un gurmand care, ajuns într-un restaurant cu meniu sofisticat, vrea să comande friptură din trompă de elefant, o adevărată delicatesă. Ia loc, vine chelnerul, îi cere, dar află că în seara respectivă nu se face. După mai multe experienţe identice, intrigat, clientul întreabă, totuşi, de ce: "Nu aveţi trompă de elefant?". "Ba da, suficientă şi de cea mai mare calitate, dar nu avem pătrunjel", vine răspunsul...