Luni, 21 februarie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

29 de minute...

BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte şocante din rechizitoriul celor trei tineri care au sechestrat şi torturat o orădeancă, faptă negată în faţa anchetatorilor, dar recunoscută în discuţii private.

Cei trei şi-au dezbrăcat victima în pielea goală, au lovit-o până i-au rupt piciorul, apoi i-au legat de gât o zgardă, ca unui câine, târând-o cu o lesă pe jos, până la maşina cu care în final au dus-o acasă, aruncând-o în faţa mamei şi surorii ei. Vezi ce dovezi au strâns anchetatorii pentru a le demonstra barbaria!

Spital bolnav

BIHOREANUL a aflat de ce a rămas Spitalul Municipal din Marghita fără acreditare și, câteva zile, și fără finanțare.

Deși managerul Bradács Aliz a ținut ascuns Raportul de neacreditare al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, sub pretextul mincinos că ar conține date cu caracter personal, BIHOREANUL a intrat în posesia documentului ce dezvăluie că eșecul a fost cauzat de incompetența conducerii unității. Să vedem, acum, măsurile!

Adio, piețe!

Primăria Oradea pregătește desființarea Pieței Nufărul, ca să facă în locul ei o parcare supraetajată cu spații comerciale.

Piețele din oraș se închid una după alta, după ce producătorii au fost eliminați de tarifele prea mari, programul nepotrivit și concurența neloială a comercianților, fapt pentru care orădenii riscă să rămână fără legume și fructe de grădină sau trebuie să le cumpere din... Paleu. BIHOREANUL vă prezintă opiniile pro și contra...

Hai liberare!

Lumea interlopă din Oradea fierbe. Judecătoria Târgu Mureş a dispus, marţea trecută, liberarea condiţionată a șefului clanului Neguş, Markovics Sándor, alias Sanyi Neguș, închis de peste 14 ani, iar rudele şi prietenii erau pregătiţi să-l întâmpine ca pe un rege, cu alai, în poarta Penitenciarului.

Acţiunea s-a contramandat, însă, vineri, căci în ultima clipă procurorii au contestat soluţia instanţei, cerând ca interlopul să rămână, încă, după gratii...

Șefi la cuțite

Scandal la Ambulanță: concediat fiindcă deținea nelegal funcția, directorul economic s-a înscris la un nou concurs, dosarul fiindu-i respins deoarece nu are vechimea necesară.

PSD-istul Liviu Sabău Popa a dat în judecată instituția, luându-și avocată pe soția unui magistrat care trebuia să-i judece concedierea, iar pentru noul concurs a declarat o vechime „umflată” prin angajarea și la propria firmă.

Nufăr salvat

Dispărut din rezervația în care a înflorit mii de ani, căzur pradă dezinteresului și lăcomiei, nufărul termal a fost „resuscitat” și poate fi admirat în campusul Universității din Oradea.

Cu o finanțare de aproape jumătate de milion de euro, câștigată într-un proiect european, cercetătorii au amenajat un habitat artificial în care floarea-simbol a județului Bihor se dezvoltă și se înmulțește. BIHOREANUL vă spune întreaga poveste...

Război sau pace?

Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina îi îngrijorează și pe ucrainenii care locuiesc în Bihor, unii dintre ei fiind consultați de BIHOREANUL.

În timp ce Occidentul avertizează că soldații conduși de Vladimir Putin vor invada curând Ucraina, bihoreni născuți în această țară sau care aparțin etniei ucrainene sunt convinși că guvernul de la Kiev are nevoie de sprijinul UE.

OPINII:

Mircea Chirilă: Alternativă la Sorbonica

De ce se chinuie Primăria să facă centre de cercetare și cămine studențești pentru dascălii boieri de la Sorbonica? Mai bine să întemeieze o nouă universitate, poate sub aripa Universității din Cluj, suplă, exclusiv cu secții care au căutare pe piața muncii. Dirijați acolo banii, aduceți profesori universitari din țară, ba chiar și de afară, că la baschetbaliști văd că nu vă zgârciți când e vorba să le dați 5.000 de euro pe lună!

Adrian Criș: Înțelepciunea episcopului

După aproape un deceniu, episcopul Böcskei a temperat, cel puțin în această chestiune, agresivitatea din discursurile etniciste ale politicienilor, mutând însemnătatea statuii și a locului unde va fi așezată dinspre „întâietatea maghiară” către elemente ce țin de tradiție și de spiritualitatea creștină. Cu primarul de-a dreapta sa și cei doi șefi de partide spectatori, prelatul nu a vorbit despre maghiaritatea regelui Ladislau, ci despre „tradiția creștină și culturală a locului”.

PREMIILE LUI BIHOREL:

- Întârzieri mari în procesul de comasare a spitalelor din Oradea, finanțarea în pericol!;

- Directoarea Liceului Nicolae Bolcaș din Beiuș a umplut instituția de tămâie și rugăciuni;

- Primărița din Brusturi, în arest la domiciliu cu telefonul de serviciu!;

- Primarul din Lugașu de Jos se încăpățânează să-și „ardă” consătenii cu taxe ilegale;

- OTL a obligat prin instanță Instituția Prefectului Bihor să-i plătească o datorie;

- Un bihorean a rămas fără carnet după ce a mâncat o friptură în vin!

DE ȘTIUT:

Şcoala de mini-staruri

Cum poţi să devii cea mai bună versiune a ta? Dacă în alte timpuri întrebarea aceasta nu se punea prea des, noile generaţii de părinţi şi de copii sunt deschise spre cunoaştere, dezvoltare şi descoperirea de talente.

În centrul Oradiei, MC Elite Academy le oferă copiilor şi adolescenţilor posibilitatea de a cunoaşte noţiuni necesare pentru o dezvoltare armonioasă. Printre acestea, se numără dicţie, postură, bune maniere şi cunoaşterea propriilor emoţii.

Clima salvatoare

Îngroziți de explozia prețului la încălzire, bihorenii iau cu asalt firmele specializate în sisteme de climatizare, pentru a-și comanda aparate de aer condiționat cu inverter. HVAC Industrial Clima, specializată în sisteme de climatizare, a preluat în luna februarie, în plină iarnă, zeci de comenzi, după ce încălzirea cu aer condiționat a unui apartament cu trei camere a ajuns să coste doar 300 lei pe lună, cu mult sub costurile pe gaz sau peleți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!