Luni, 1 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Ce puteţi citi în noua ediţie: 

Secretele din Gojdu

Cel mai bine cotat colegiu din Bihor, Emanuil Gojdu, a făcut transferuri ilegale de elevi. Ministerul Educaţiei a descoperit că, sub conducerea fostului director Florin Nicoară, 7 elevi cu medii sub cele necesare pentru a fi admişi în clasele dorite - între care şi copiii unor VIP-uri - au fost transferaţi pe locuri vacante "dosite", după scăderea artificială a pragului de admitere, cu complicitatea unor medici care i-au declarat "inadaptaţi" pentru clasele în care au fost admişi iniţial, dar în care nici n-au apucat să intre. 

Spioana din Poliţie

Poliţista care l-a lăsat pe Victor Micula să acceseze baza de date a instituţiei este trimisă în judecată într-un nou dosar.

Camelia Erdei e acuzată că şi-a făcut un obicei din a "cotrobăi" în bazele cu informaţii confidenţiale, la cererea amicilor ori în propriul interes, ajungând să-l verifice inclusiv pe omul care îi livra lemne şi să le spioneze, din gelozie, pe colegele iubitului ei. 

Arşi cu încălzirea!

Din noiembrie, preţul de producţie a gigacaloriei furnizate de Termoficare se dublează la 364 lei, ceea ce va face să explodeze facturile orădenilor.

Creşterea cu 60% a preţurilor finale, ce includ transportul şi distribuţia, va majora costurile pentru încălzirea unui apartament cu două camere de la o medie de 240 lei pe lună la 380 lei, iar responsabilii locali nu ştiu ce sprijin va primi oraşul pentru a trece iarna. 

INTERVIUL BIHOREANULUI
Dumitru Ţiplea, prefectul judeţului Bihor: "Dacă nu ne vaccinăm, situaţia se va perpetua cu restricţii" 

Au prevăzut autorităţile că pandemia poate să continue atât de violent şi cum s-au pregătit? Sunt sau nu posibile noi restricţii şi cât subminează vaccinarea chiar autorităţile însele? Mai face faţă sistemul sanitar sau clachează, avem medici şi medicamente pe măsura necesităţilor? Ce costuri are pandemia? 

Sunt întrebări la care BIHOREANUL a încercat să afle răspunsuri de la prefectul Dumitru Ţiplea, chestionat şi despre aspecte neconfortabile: a procedat corect Guvernul dând liber la relaxare fără vaccinare? Nu ar trebui să fie obligatorie vaccinarea măcar în sectorul public? Şi este acest Guvern, cu acest premier, capabil să ţină lucrurile sub control?

Primare, dă-mi parcare!

Orădenii se plâng că zecile de şantiere îi lasă fără parcările de domiciliu, chiar dacă şi-au plătit taxele pentru acestea. Lucrările pentru amenajarea centrelor de cartier din Rogerius şi Ioşia, pentru modernizarea bulevardelor Nufărul - Cantemir şi pentru reabilitarea străzii Traian Lalescu au dus la desfiinţarea a circa 200 de locuri de parcare pentru riverani, fără ca Primăria să le ofere orădenilor o alternativă.

Impostură restaurată

Concediată în urmă cu cinci ani pentru plagiat, Daniela Ionescu s-a întors în Universitatea din Oradea. Primul universitar din România condamnat penal pentru furt intelectual, fosta decană a Facultăţii de Textile-Pielărie a câştigat definitiv procesul prin care a contestat concedierea, Universitatea trebuind s-o reangajeze şi să-i achite aproape jumătate de milion de lei!

Furtul regal 

Un fost ofiţer israelian "naturalizat" în Oradea creează produse inedite din piele. Aviel Yamin este ajutat de cel mai bun prieten al său, Mihai Constantin, un craiovean stabilit aici, pe care l-a cunoscut în urmă cu 16 ani prin intermediul unui joc video, acesta ocupându-se de vânzarea şi promovarea peste tot în lume a produselor lor. 

TIMP LIBER
O nouă partitură

Filarmonica din Oradea vrea să atragă şi să formeze melomani, oferind concerte cu lucrări cunoscute şi spectacole dedicate copiilor. După tango în Piaţa Unirii, publicul e chemat la seri Mozzart şi Brahms, la un concert al cărui invitat special este baritonul orădean Florin Estefan, precum şi la unul cu lucrări semnate de compozitori români.

OPINII

Cum i-am vaccinat pe toţi românii
De Mircea Chirilă

Moartea circulă cu viteza de 500 de decese pe zi, premierul demis aleargă ca o găină fără cap pe la televiziuni să ne spună că ar vrea să conducă doar cu ungurii, măcar până-n primăvară. Adică până mai fură din banii lui Anghel Saligny şi din PNRR. 

Primul dintre saşi merge pe la piramide, în speranţa că va juca golf cu faraonii. În Parlament, aleşii n-au curajul să introducă nici măcar certificatele verzi, chit că acestea nu fac mai mult decât o lentilă de contact la un orb. Iar spitalele au ajuns nişte bolniţe fără medicamente, în care pacienţii vin ca să nu moară acasă.

Hipoxie "veselă"
De Adrian Criş 

Duse-s vremurile când tot românul se pricepea la politică, fotbal şi agricultură, acum toţi se ştiu la politică şi pandemie. Cam despre asta mă întreabă şi pe mine cunoscuţii când ne mai intersectăm pe stradă. 

"Ce zici de nebunii ăştia, cu politica lor?", m-a provocat un amic într-una din zilele săptămânii trecute. "Ce să zic?", i-am răspuns, încercând să fentez subiectul. A insistat cu masochism parcă, aşa că i-am spus rapid părerea mea: sub conducerea lui Superman, PNL-iştii au intrat în comă hipoxică. Happy-hypoxia, cum zic medicii, adaug eu, ca să trecem rapid la celălalt subiect şi să isprăvim.