Luni, 13 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Imposibila salvare

BIHOREANUL vă prezintă un fenomen îngrijorător: crește numărul copiilor care ajung la Urgențe după ce iau droguri, dar Spitalul Județean încă nu are o secție specială pentru tratarea acestora.

În vreme ce instituțiile statului se dovedesc a fi departe de acest fenomen îngrijorător, o orădeancă, mamă a doi copii, a lansat un proiect inedit: vrea să construiască un centru de reabilitare pentru consumatorii minori.

În ultima clipă!

Primăria Oradea se zbate să închidă până la sfârșitul anului 15 proiecte europene, în valoare de 164 milioane euro, ca să nu piardă finanțările comunitare.

BIHOREANUL a descoperit că 9 lucrări mari, cum ar fi cele pentru pasajele din Piața Gojdu, noua piață Cetate și parcul fotovoltaic din strada Matei Corvin, vor continua anul viitor pe banii orașului, constructorii străduindu-se să cheltuie anul acesta fondurile UE.

Corigenți bursieri

Elevi cu medii de corigență au fost cadorisiți cu burse de noua lege a educației preuniversitare, iar județul nostru nu face excepție.

Aproape 300 elevi din Bihor cu medii sub 5 vor beneficia, timp de un an, de o bursă lunară de 450 lei destinată școlarilor merituoși, doar pentru că sunt cei mai buni din clasele lor, în timp ce elevi cu medii mult mai mari nu primesc nimic.

Muncă în zadar

Primăria Oradea se dovedește corigentă la întreținerea spațiilor verzi: BHOREANUL  a descoperit că o mini-pădure plantată în 2020 s-a uscat complet.

Peste 3.500 de arbori sădiți de angajații Primăriei și ai Direcției Silvice în cartierul Tineretului s-au uscat și au fost tăiați, autoritățile dând vina ba pe seceta excesivă, ba pe solul degradat, numai ca să nu-și recunoască propriul dezinteres.

Bonica, băiat deştept

Primarul, secretarul şi arhitectul-şef din Ştei au devenit suspecţi în ancheta fraudei de aproape 10 milioane lei de care este acuzat controversatul Cosmin Bonica.

BIHOREANUL dezvăluie de ce a fost lăsat liber afaceristul abonat la contracte publice care „umfla” devizele lucrărilor, dar și cheltuielile din acte, ca să nu achite dări către stat.

Primul în lume

Orădeanul Marius Balogh a devenit primul golgeter al unui campionat mondial de minifotbal, cu 6 goluri marcate la recenta ediție din Dubai.

Campionul a început să joace fotbal abia la 15 ani și și-a câștigat existența greu, ca șofer, ospătar și muncitor într-un depozit de materiale de construcții, iar la un moment dat a fost la un pas să renunțe la sport, căci s-a prăbușit de oboseală, fiind salvat de pompieri.

Miza: TramTren

Aleșii orădenilor și cei ai bihorenilor au aprobat, în unanimitate, un proiect în premieră pentru România, pentru realizarea unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, așa încât să se poată ajunge mai rapid și mai confortabil, de exemplu, din Toboliu în centrul orașului sau în Parcul Industrial din Șoseaua Borșului ori din Borș în Felix, cu același abonament OTL.

Dacă funcționează în Europa, va da rezultate și la noi, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Invitație la „Warboy”

Din această săptămână, orădenii sunt chemați să descopere la cinema noul film al regizorului Marian Crișan.

Cu accente western și peisaje superbe din Apuseni, lungmetrajul spune povestea unui adolescent care pornește la drum pentru a salva caii familiei. Proiecția specială în prezența actorilor este programată duminică la Cinema Palace.

OPINII

Mircea Chirilă: Intră Primăria Oradea în faliment?

Guvernul dă autonomie primăriilor când nu trebuie și o suprimă aiurea. Adică îi lasă pe niște prăpădiți de primari de localități de câteva sute de locuitori să-și angajeze toate neamurile pe salarii și sporuri nesimțite, în schimb, când primarii chivernisiți vor să facă investiții, se trezesc cu tălpi din Capitală.

Adrian Criș: Tram-tren, două probleme

Proiectul are și o componentă pe care nu o înțeleg: legarea liniei de tramvai din strada Coposu de Gara centrală nu pe traseul Olimpiadei - Berzei, existent, ci prin strada Lacul Roșu, cu un sacrificiu care nu va fi acceptat de locuitorii zonei, care ar rămâne fără locurile de parcare. Iar orădeanul nu-i ca bucureșteanul, să se bucure că are cât mai aproape o gură de metrou sau o stație de autobuz/tramvai, ci vrea „deranj” zero.

Mircea Ursuța: Despăgubirile din accidente de circulație se vor plăti ca în Vest

În 23 octombrie, după mai multe termene, repuneri pe rol și dezbateri profunde, Instanța Supremă a stabilit, cu titlu obligatoriu, că asigurătorii sunt obligați să plătească 0,2% pe zi de întârziere dacă, în 30 de zile de la notificarea de către partea vătămată, nu fac o ofertă justificată sau nu refuză, justificat, plata.

PREMIILE LUI BIHOREL

Universitatea din Oradea scoate posturi dedicate la Departamentul de Textile-Pielărie; Primăria Oradea, sfătuită să invoce „forța majoră” pentru a ocoli constrângerile fiscal-bugetare; Chiriaşul primarului: În an electoral, tatăl prim-procurorului din Beiuș s-a „mutat” în casa edilului liberal; Cu toţii pentru patrie: UDMR-ista Kecse Gabriella și-a înrolat pruncii în Armata și Poliția Ungariei; Stingeţi lumina! La Tribunalul Bihor nu mai e cine să judece la Secția penală; Edilul PSD-ist Ioan Man din Finiș refuză să elibereze acte localnicilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!