Luni, 13 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit cu un conţinut bogat, captivant şi plin de informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Penalii de la CJ

Un fost ofiţer SRI ajuns şef în Consiliul Judeţean şi-a creat o reţea de firme "fantomă" prin care vindea facturi fictive, inclusiv ex-vicepreşedintelui liberal al instituţiei.

Fostul vicepreşedinte CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc şi juristul Marius Batin, fost şef al Corpului de control al instituţiei, au fost trimişi în judecată de DIICOT Oradea pentru combinaţii penale pe care le făceau pe când erau în funcţiile publice şi care au costat statul peste 1,1 milioane lei.

Măcel uitat

Unicul monument dedicat răscoalei sângeroase a ţăranilor români izbucnită în 1904 în Aleşd se distruge sub ochii autorităţilor locale.

Nemulţumiţi de dările impuse de grofi şi arendaşi, dar şi incitaţi de socialişti, mii de ţărani de pe valea Crişului Repede s-au ridicat împotriva orânduirii maghiare, care i-a reprimat cu preţul a zeci de morţi.

Monumentul ridicat în memoria lor este ignorat de primarul Ioan Todoca, care nici măcar nu-i ştie însemnătatea.

Cetate pentru toţi

Cetatea, pentru a cărei reabilitare oraşul a cheltuit peste 25 milioane euro după ruinarea din comunism, devine loc de relaxare şi divertisment pentru orădeni.

Conducerea APTOR vrea să transforme fortificaţia într-un loc plin de viaţă, cu două amfiteatre, două restaurante, mai multe cafenele, un hotel, un muzeu al groazei cu exponate interactive şi zeci de evenimente care să atragă atât localnicii, cât şi turiştii.

"Irimă" de români

Trei fotografi orădeni au făcut prima monografie în imagini a istroromânilor din Croaţia.

Constantin Demeter, Gheorghe Petrila şi Ovidiu Gabor i-au imortalizat pe urmaşii românilor care, în Evul Mediu, au fugit din calea otomanilor până aproape de Marea Adriatică şi pe care unii cercetători îi consideră originari din zona Crişanei.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Dr. Ioana Mihăilă, vicepreşedinte USR-PLUS Bihor, fost ministru al Sănătăţii: "De dragul proiectelor, m-aş întoarce ca ministru"

După 4 luni ca secretar de stat şi alte 4 ca ministru, orădeanca Ioana Mihăilă a renunţat la şefia Ministerului Sănătăţii, la fel cum au demisionat din Guvern toţi colegii USR-PLUS, după mazilirea de către premierul Florin Cîţu a ministrului Justiţiei, pentru refuzul de a aviza înfiinţarea Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny.

Mihăilă povesteşte pentru cititorii BIHOREANULUI cum s-a deteriorat relaţia cu premierul, afirmând că s-ar întoarce la Minister dacă s-ar reface, fără Cîţu, coaliţia USR-PLUS cu PNL şi UDMR, explică ce a reuşit şi ce făcut, greşelile în gestionarea pandemiei, problemele în asigurarea unor medicamente şi stadiul mult promiselor reforme din sănătate.

Concluzia fostului şi, poate, viitorului ministru: se putea mai mult dacă ar fi fost bani şi timp.

OPINII:

Mircea Chirilă: Pe Carreras cel bătrân l-aţi adus?

Există orădeni veşnic nemulţumiţi. Acum câteva săptămâni, când s-a anunţat că Parcul Petofi intră în reabilitare, au fost voci care au apelat urgent la haştagul "Bolojan-betoane".

Aş fi curios să-mi explice cei nemulţumiţi unde s-a turnat beton şi trebuia să se pună chirpici.  Bietul parc e neschimbat încă din vremea când ne scotea la plimbare tovarăşa educatoare de la grădiniţă, dar atotştiutorii sunt convinşi că se va betona frumuseţe de spaţiu verde.

La fel şi cu concertul din Piaţa Unirii al tenorului Jose Carreras...

Adrian Criş: Momentul lui Bolojan

Nu încape dubiu: portretul wow al premierului Florin Cîţu, dovedit rocker doar la tricou şi Superman numai pe Instagram, a eşuat în caricatură noir după doar 8 luni de guvernare, în care Guvernul n-a încercat nicio reformă de substanţă.

Mai grav, taman când pandemia e din nou pe val şi facturile explodează fără să fi schiţat vreo măsură structurală pentru atenuarea şocurilor (legea consumatorului vulnerabil nu se pune, e apă de ploaie, nicidecum liberalism prin noi înşine), Cîţu a provocat un scandal big time cu adevărat.

TIMP LIBER:

Cinema Oradea

La finalul săptămânii, cinefilii sunt aşteptaţi cu proiecţii în aer liber, filme pentru toate vârstele şi un număr mare de invitaţi speciali.

La ediţia a patra a TIFF Oradea vor rula 34 de lungmetraje, câteva dintre ele fiind incluse în conceptul EducaTIFF, dedicat copiilor şi părinţilor lor, dar şi producţii precum "Luca", semnată de cunoscutul actor Horaţiu Mălăele, sau "Neidentificat", un thriller filmat în Piatra Neamţ.