Luni, 15 februarie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Moşia ABA

Chelneriţa făcută inginer la Administraţia Bazinală de Ape Prut e "apă de ploaie" pe lângă clientelismul din ABA Crişuri: în Bihor, o treime dintre angajaţi sunt neamuri, amante, amici şi pile de partid ale directorilor.

Aproape 200 din cei 532 salariaţi ABA Crişuri au fost "aduşi" pe statele de plată de foştii directori PSD, UDMR şi PNL Dorel Dume, Pásztor Sándor, Dumitru Voloşeniuc şi Ioan Oprean, prin detaşări de la firme ori din alte instituţii şi definitivaţi pe posturi prin concursuri aranjate, cu salarii grase, maşini de serviciu şi distracţii "de protocol".

BIHOREANUL vă oferă o imagine cuprinzătoare, cu exemple din belşug, a felului în care Administraţia Bazinală de Apă a devenit feuda directorilor politici, care de peste un deceniu umplu organigramele cu apropiaţii şi rubedeniile lor.

Finanţări cu amenzi

Primăria Oradea riscă să piardă 81,5 milioane lei prin corecţii financiare aplicate pe 9 proiecte europene în valoare totală de 333 milioane lei.

Opt proiecte, între care şi construirea pasajului Magheru, au fost penalizate cu 25% după ce funcţionarii Primăriei au omis să publice licitaţiile la nivel european, iar oraşul poate ajunge să returneze integral cei 58,7 milioane lei primiţi pentru realizarea noii linii de tramvai din Calea Aradului din cauza suspiciunii unui conflict de interese. BIHOREANUL face lumină în această controversată poveste...

Doctorat cu cântec

O solistă de muzică populară din Bihor, care se visează judecătoare, este acuzată că şi-a plagiat doctoratul în Drept.

Folcloristă în timpul liber, organizatoare de concerte la Ansamblul Crişana şi juristă la firma de contabilitate a mamei, care a fost angajată a Finanţelor şi condamnată penal, Denisa Puşcău e învinuită de un avocat bucureştean că i-a furat pagini întregi dintr-o carte.  

În loc să-şi apere reputaţia, s-a ascuns în spatele mamei, care ani la rând s-a învârtit între avocaţi, procurori şi judecători. Ca inculpată...

Bengalezi de Bihor

Trei cetăţeni din Bangladesh au devenit angajaţii-model ai unei familii bihorene. Liton, Arif şi Islam, care produc cu mândrie drapele româneşti, au fost cazaţi în propria casă de şefii lor, soţii Gavril şi Camelia Megheşan, pe care îi impresionează adesea cu specialităţi indiene şi cu poveşti despre cultura şi viaţa din Orient.

O poveste despre decenţă şi omenie, care depăşeşte barierele formate de naţii şi limbi diferite...

Violatorii de acasă

Tatăl şi bunicul patern al unei tinere din Groşi au ajuns în atenţia procurorilor, denunţaţi chiar de fata în vârstă de 18 ani, care susţine că aceştia au abuzat-o sexual vreme de aproape doi ani.

Şocantul caz, aflat în ancheta procurorilor din Aleşd de mai bine de o lună, a fost dat în vileag abia săptămâna trecută de o femeie din sat, revoltată că acuzaţiile nu au fost încă lămurite, iar cei doi bărbaţi - dacă într-adevăr sunt agresori sexuali - au fost lăsaţi în libertate şi, deci, ar putea comite alte fapte.

Aceştia neagă acuzaţiile, afirmând că fata ar fi inventat întreaga istorie, în timp ce mama tinerei pretinde că a aflat detaliile abia recent, la fel ca profesorii fetei, care o descriu ca pe o elevă cuminte şi fără probleme de comportament. BIHOREANUL vă prezintă povestea oribilă, descrisă chiar de tânără...

Frăţia apărătorilor

Instituţia care reprezintă avocaţii din Bihor străluceşte prin opacitate, iar conducerea ei, teoretic dedicată legii, o nesocoteşte după bunul plac. BIHOREANUL vă prezintă o speţă inedită, despre felul în care conducerea Baroului răstălmăceşte legile pentru a "îngropa" urmele singurei sesizări disciplinare depuse împotriva unui membru al său de un magistrat.

Decanul Adrian Stancu a secretizat motivarea achitării avocatului Răzvan Doseanu într-un dosar disciplinar deschis la sesizarea procurorului Cristian Ardelean, interpretând abuziv prevederile legale, inclusiv faţă de BIHOREANUL.

Operaţii hi-tech

Tot mai multe intervenţii reuşite ale unui medic orădean care tratează coxartroza printr-o metodă revoluţionară, făcând-o recuperabilă în timp record!

Dacă după o operaţie clasică recuperarea este mult mai grea, iar în primele 6 săptămâni pacientul merge în cârje, în cazul artroplastiilor totale de şold cu abord direct anterior minim invaziv, efectuate de medicul Tona Jorgaq, bolnavul poate călca pe piciorul afectat chiar a doua zi. Detalii, în BIHOREANUL tipărit...

Sfidare la asigurare

Mai puţin de doi din zece bihoreni şi-au asigurat locuinţe împotriva dezastrelor naturale. La un deceniu de la intrarea în vigoare a Legii 260 din 2008, populaţia refuză să dea 20 euro pe an pe asigurarea obligatorie pentru cutremur, inundaţie sau o alunecare de teren.

Convinşi că judeţul este ferit de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, orădenii, în frunte cu Primăria, care e ea însăşi proprietară de locuinţe, evită să îşi încheie poliţe obligatorii de asigurare de 20 euro pe an, în ciuda amenzilor de până la 500 lei prevăzute de lege...

Despre "Invizibili"

Nu doar "oamenii mari" au încercări de tot felul, ci şi cei care sunt pe cale să devină adulţi. Adolescenţa, o etapă extrem de vulnerabilă în viaţa tuturor, stă la baza unui nou proiect al Teatrului orădean, finanţat de AFCN şi numit "Invizibili".

În premieră, tinerii vor putea să "scrie", indirect, un spectacol despre ei înşişi, despre nelinişti şi problemele care le ies în drum, povestindu-le organizatorilor despre acestea. Piesa în sine va fi realizată apoi de Elise Wilk, un tânăr dramaturg care a mai dat lovitura la Oradea cu un spectacol despre liceeni, numit "Exploziv".

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Deputatul şmenar Mihai Lasca a fost exclus din AUR; Avocatul Mircea Ursuţa, secretar de stat în Ministerul Justiţiei; Disponibilizări în Bihor: Patru firme anunţă concedierea a 900 de angajaţi; Fostul preot de la Biserica cu Lună, Ovidiu Pop, dat în urmărire naţională; Două accidente mortale, într-o singură săptămână; Amendă uriaşă pentru Primăria Batăr, pentru gunoaie îngropate în albia Crişului Negru etc.