Luni, 27 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Şefi „curentaţi”

În timp ce clienţii de rând achită facturi uriaşe şi sunt deconectaţi fără milă pentru neplată, unii angajaţi ai Electrica profită că se controlează ei între ei... ca să fure curent.

Corpul de control din Cluj al Electrica Distribuţie Nord Vest a luat în vizor doi ingineri din sucursala Oradea, dintre care unul a și fost forţat să demisioneze după ce a fost prins în fapt că a folosit la vila personală o instalație electrică ce ocolea contorul, verificările fiind extinse şi la o pensiune deţinută de nimeni altul decât ex-directorul general al Electrica, bihoreanul Nicolae Coroiu.

Evadare din Cartierul Roșu

BIHOREANUL publică povestea câtorva zeci de bihorence care au renunțat la prostituție cu ajutor din Oradea și Olanda.

Cele mai multe dintre victime au fost forțate să-și vândă trupurile din adolescență și au fost „exportate” în Italia, Spania și Olanda, unele ajungând în cunoscutul Cartier Roșu din Amsterdam, unde prestarea serviciilor sexuale este legală.

Apă, pericol public!

După ce mai mulți clienţi au ajuns la Urgenţe cu probleme digestive, patronii de pensiuni din Bulz au dus la analize apa de la robinet, aflând că e contaminată cu fecale.

BIHOREANUL a descoperit că firma primăriei comunale, Aqua Valea Iadului, exploatează ilegal rețeaua de apă și canalizare, neavând autorizaţie de mediu din 2019 și nici licență de operator din 2021.

DNA, învinsă!

Curtea de Apel Oradea a menținut achitarea fostului șef al Consiliului Județean Bihor, Alexandru Kiss, și a patronului firmei Selina, Beneamin Rus.

Fostul politician, inculpat pentru că a prejudiciat județul cu peste 6,12 milioane euro în schimbul unor șpăgi de 4,3 milioane euro, și afaceristul acuzat că l-a mituit în schimbul unor lucrări și terenuri pentru cartierul Luceafărul, fuseseră condamnați în 2018 la 8 și respectiv 4 ani de închisoare, dar pentru că și ancheta, și judecata au trenat, faptele au fost prescrise, singura pedeapsă fiind confiscarea de la Kiss a 1,1 milioane euro. BIHOREANUL vă spune povestea unui dosar ratat.

Demolition Man

Afaceristul Ludescher Csaba își bate joc de Primărie și își terorizează vecinii din centrul Oradiei, ajungând amendat de 9 ori și „erou” în 6 dosare penale.

Partener al Primăriei și Comunității Evreilor la renovarea Sinagogii Zion, Ludescher avea voie să-și facă în curtea acesteia o terasă sezonieră, dar a construit una permanentă, iar în plus a modificat clădirea alăturată, fisurând pereții unor locuințe, iar pe proprietari îi amenință cu bătaia.

Trânteală ratată

Colonizarea instituțiilor de către partide și înțesarea schemelor de personal cu clientelă politică sunt de mult timp știute. Ceea ce publicul află rarisim este, însă, modul concret în care o funcție publică ajunge să fie dedicată, în culise, unui anume politruc.

Șefii din București ai Autorității Electorale Permanente i-au aranjat UDMR-istului Grim Andras un post la Direcția Județeană Bihor a AEP prin transfer de la Primăria comunei Lugașu de Jos, unde, însă, protejatul nu mai lucrează de... 11 ani.

Aventuri „verzi”

Aer proaspăt, priveliști de neuitat și... senzații tari. Debutează un nou sezon în care zonele pitorești din Bihor pot fi explorate în voie.

Pentru amatorii de experiențe inedite, ghizii locali organizează la cerere ture pe apă, prin peșteri, pe stânci sau pe două roți, care dezvăluie frumuseți naturale deosebite, multe învăluite în povești fascinante... BIHOREANUL vă dă niște „ponturi”!

Vine gazul în Sânmartin!

Din această vară, în comuna Sânmartin vor apărea rețelele de gaz. Primarul Cristian Laza (PSD) a anunțat cel mai important proiect accesat vreodată de comună, în valoare de 88 milioane lei, pentru realizarea rețelelor de gaz și a peste 4.000 de branșamente.

Edilul a subliniat că finanțarea nerambursabilă n-a fost deloc ușor de atras, după ce Sânmartinul a pierdut pe nedrept, consideră el, șansa de a finanța cu bani europeni lucrările. Până la urmă, proiectul va primi bani de la bugetul de stat, prin programul Anghel Saligny.

Baschet cu ranga

Scene de pomină la derby-ul de baschet desfășurat pe 18 martie în Oradea Arena, jucat de echipa locală CSM CSU și oaspeții de la U-BT Cluj Napoca.

Confruntarea s-a încheiat cu victoria clară a orădenilor, scor 82-74, după o partidă foarte tensionată, în timpul căreia un baschetbalist al clujenilor, Karel Guzman, a fost eliminat după ce a sărit la bătaie.

ORADEA NOASTRĂ

Reguli... de stradă

Colectarea selectivă a deșeurilor este o obligație nu doar pentru cetățeni, ci și pentru persoane juridice, indiferent că sunt societăți comerciale sau asociații, dar și pentru instituții.

Dacă atunci când sunt acasă aruncă gunoaiele separat, orădenii ar trebui să facă la fel și când se află la muncă, la școală, la plimbare în parc ori în mall. Numai să aibă și cum! Căci adesea în zonele publice nu se respectă aceleași reguli, după cum o arată o anchetă a BIHOREANULUI...

Mini-grădină, maxi-rezultat

După ghiocei, primii care apar în grădină primăvara ar trebui să fie... grădinarii. Sezonul în care natura renaște este și cel în care poate începe amenajarea unei grădini colorate și înmiresmate.

De culorile florilor și arbuștilor se pot bucura și orădenii care stau la case sau la blocuri care au grădini de mici dimensiuni. Trebuie doar să știe ce și cum să planteze! BIHOREANUL i-a întrebat pe specialiști.

Tu cureți, RER adună!

Așa cum i-a obișnuit pe orădeni, la începutul primăverii, RER Vest colectează gratuit deșeurile vegetale ale orădenilor.

Orice gospodar care are contract cu operatorul de salubritate poate preda gratuit resturi vegetale cum ar fi crengi, iarbă, frunze şi buruieni, adică tot ceea ce rămâne în urma amenajării curților, grădinilor sau spațiilor verzi din faţa casei.

„Uneori, ca să reușim să ne bucurăm de viață, avem nevoie de ajutor”

În România, 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea, iar mulți dintre ei nu reușesc să slăbească, oricât ar încerca. Adeseori, explicația și soluția stau ascunse în mintea lor. „Creierul este cel mai important atunci când vine vorba de a modifica un comportament”, explică psihologa Corina Chiorean motivul pentru care atât de mulți oameni au probleme cu obezitatea. Psihonutriția poate fi o soluție pentru vindecarea celor care nu reușesc să dea jos kilogramele în plus.

OPINII

Adrian Criș: Dreptate refuzată

Justiția din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar și societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR și al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupție pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarășii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, și cetățeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul și amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat șpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 și respectiv la 6 ani de închisoare.

Mircea Chirilă: Pro cine e Pro Infrastructura?

Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante. Ce nu pot să înțeleg este de ce se încăpățânează să susțină, și deja a doua oară în decurs de câteva luni, că proiectul drumului de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3 e în pericol din pricina modificărilor cerute de Primărie.

PREMIILE LUI BIHOREL

Încă doi controversați magistrați au lăsat Tribunalul Bihor pentru pensiile speciale; Soții Ionescu nu se lasă duși de la Universitatea din Oradea; Ghici cine se vrea președinte la Curtea de Apel Oradea!; Detronați și demolați: Foștii șefi din Primăria Sânmartin au rămas fără coșmeliile din centrul Băilor Felix; Primăria Oradea a lăsat Orășelul Copiilor fără camere de luat vederi, deci... e liber la furat; Vezi cine vrea să opereze stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor din Bihor!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!