Luni, 27 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Prima linie

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate cum arată viaţa în linia întâi pentru oamenii curajoşi care ţin piept coronavirusului, protejându-i de îmbolnăviri pe semenii lor.

În Spitalul Municipal din Oradea, devenit anti-Covid, medici şi asistente care nu şi-au văzut familiile de o bună bucată de vreme muncesc asiduu, echipaţi din cap până-n picioare, pentru a salva pacienţii, iar forţele de ordine, expuse şi ele atât infectării, cât și confruntărilor cu persoane tot mai recalcitrante, execută misiuni-cheie pentru ca Bihorul să nu aibă focare de îmbolnăvire.

Haideți să îi cunoaștem împreună!

Salvatorii lui Pásztor

A fost prins în fapt ca ultimul borfaş, încălcând legea şi elementarul bun-simţ, făcut de ocară în întreaga ţară, ba chiar el a recunoscut că este „nedemn” şi, totuşi, continuă să se agațe de funcție ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Pásztor Sándor rămâne şeful CJ Bihor şi continuă să nu facă nimic în lupta anti-Covid.

Niciun partid din Consiliul Judeţean nu a propus revocarea din funcţie a politicianului, iar şefii UDMR Bihor, singurii care îl pot îndepărta din fruntea judeţului, refuză s-o facă pentru a-şi păstra şi înmulţi clientela de partid plantată în instituţii.

Poveste de carantină

O tânără orădeancă a stat 8 zile în carantină şi alte 29 în Spitalul Municipal, unde i s-au făcut în total 15 teste până să fie declarată sănătoasă şi lăsată acasă în izolare.

Dora Fekete a povestit despre calvarul prin care a trecut după ce a fost diagnosticată cu coronavirus, despre frica provocată, culmea, mai puţin de boala în sine şi mai mult de izolare, despre lipsa de comunicare a cadrelor medicale şi ştirile alarmiste văzute la TV. Aflați cum se vede coronavirusul... de aproape!

S-a „virusat” piața!

Pandemia a înghețat piața imobiliară locală, deoarece populația închisă în case evită să facă investiții de teama crizei economice care se anunță.

În vreme ce majoritatea cumpărătorilor așteaptă scăderea prețurilor, de peste o lună cererea de locuințe este limitată la persoane obligate să se mute şi la cele care, exasperate să stea închise cu copiii în bloc, îşi permit o casă cu curte. BIHOREANUL vă arată ce se întâmplă pe această piață...

Business cu suflet

În timp ce multe firme şi-au închis ori au redus activitatea, o companie din Oradea refuză săptămânal comenzi de 3 milioane de euro.

Producătoare de lavete şi mopuri din microfibre care sunt folosite în toate spitalele din Anglia, pentru că dezinfectează suprafeţe folosind doar apă, compania orădeană Decitex este asaltată de clienţi noi, pe care trebuie să îi refuze, pentru ca angajaţii fabricii să nu fie... surmenaţi. BIHOREANUL vă prezintă o frumoasă poveste de succes.

Bine cu forța

În timp ce majoritatea românilor vor să fie testaţi pentru a afla dacă au sau nu coronavirus, minoritatea căreia i se oferă această posibilitate, gratuit, a respins să fie diagnosticată şi tratată la timp.

Romii din Vadu Crişului au refuzat, joia trecută, să li se recolteze salivă şi secreţii nazale, în prima acţiune de testare comunitară din ţară, decisă de autorităţile din Bihor. Pentru că unii s-au dovedit infectaţi şi au fost internaţi la Municipal, colonia a fost izolată integral, sub paza jandarmilor, medicii revenind în colonie în weekend pentru a încerca din nou să-i convingă.

ORADEA NOASTRĂ

Ritm redus

Orădenii care îşi doresc să vadă Parcul Petőfi grabnic modernizat trebuie să mai aştepte. Constrânsă să facă economii, Primăria a decis să amâne reabilitarea acestei zone verzi, precum şi amenajarea altor două parcuri noi.

Tot din raţiuni economice, din această săptămână, străzile şi parcurile Oradiei vor fi măturate mai rar.

„Simţul civic lasă de dorit”

Noul șef al Direcţiei Silvice spune că pădurile din Bihor sunt devastate de incendii şi de gunoaiele aruncate de oameni. În această primăvară, 19 păduri din Bihor au fost cuprinse de flăcări, din cauza oamenilor care au dat foc păşunilor. În ciuda acestui fenomen, autorităţile locale par dezinteresate.

„Primăriile nu au reţea de voluntari şi nici dotările minimale”, declară Teodor Suciu, directorul Direcţiei Silvice Bihor, într-un interiu acordat BIHOREANULUI. Fiind şi consilier judeţean din partea PNL, a propus şi soluţii concrete pentru păstrarea pădurilor intacte. Deocamdată, fără ecou...

Cu RER înainte!  

Din 2008, RER Vest este compania care colectează deşeurile din Oradea, dovedindu-se un partener de încredere al orădenilor, când vine vorba de salubrizare. Acum, compania are obligaţia să le demonstreze acelaşi lucru şi bihorenilor. Din toamnă, deşeurile bihorenilor care locuiesc în 25 de comune din jurul Oradiei vor fi colectate de RER Vest.

Câştigător al licitaţiei de salubrizare organizate în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), operatorul va implementa, alături de primăriile de comune, colectarea selectivă a deşeurilor în cinci fracţii. Regulă pe care bihorenii vor trebui să o înveţe...

Apă bună de Oradea

Pentru protejarea sănătății consumatorilor, Compania de Apă Oradea îmbunătățește calitatea apei și a serviciilor. CAO curăță prin clorinare apa pompată în rețea, făcând-o cea mai sigură pentru băut, și introduce măsuri speciale în condițiile creșterii consumului populației izolate, a numărului de consumatori racordaţi la canalizare și a riscurilor pe care le implică vidanjarea canalelor și epurarea apelor uzate în vreme de pandemie.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Oradea „echipată”: Primăria a explicat cum s-au cumpărat materiale sanitare de 3,3 milioane dolari din China; Încă un deces din cauza coronavirusului în Oradea: un tânăr de 30 de ani! Tot mai multe cazuri la Spitalul Municipal; conducerea DGASPC Bihor, cercetată pentru că a decis ca şefii centrelor de plasament să nu intre în izolare!; Dosar penal pentru o orădeancă, pentru că a expus medicii de la Ambulanță la infectarea cu coronavirus; Casa de Pensii Beiuş, închisă după ce o angajată a fost infectată cu coronavirus; Criminal în libertate: Un bărbat căutat pentru tentativă de omor în Austria a fost eliberat de Curtea de Apel Oradea...