Luni, 8 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Drum bun!

Cât de utile sunt noile pasaje din oraș? Cea mai complexă investiție din Oradea ultimilor trei decenii, seria celor 7 noi pasaje din Centrul Civic fluidizează circulația prin piețele Gojdu și Cetate, dar mută problemele în alte părți.

Inaugurate în ultima zi a anului trecut, pasajele scurtează deplasarea pe axa Nufărul - Magheru la sub 3 minute, însă amenință să dea bătăi de cap șoferilor care vor circula perpendicular pe această direcție, după începerea școlii.

Senat sub asalt

BIHOREANUL a constatat că în Universitatea din Oradea șefii și familiile lor se pregătesc să preia și puterea legislativă.

Aproape jumătate dintre viitorii senatori ai Universității ar putea fi profesori care dețin funcții de conducere executivă sau care au soți și rude în astfel de poziții și care, dacă vor fi aleși, vor ajunge în situația confortabilă de a-și controla ei înșiși activitatea.

2024. Vom vota și dăm de dracu’?

Primul număr din noul an găzduiește, pe două pagini, și o nouă ediție a calendarului BIHOREANULUI, cu imagini și texte amuzante.

În premieră, calendarul BIHOREANULUI nu se referă doar la podoabele locale, ci și la cele din țară. Ba mai mult, apare și un personaj din străinătate, e vorba de președintele Klaus Iohannis, care, la cât a stat pe acasă în 2023, nu poate fi considerat rezident în România.

Educație cu pedeapsă

Ce faci când ești nemulțumit de sistemul de învățământ actual și nu vrei să-ți lași copiii să-l asimileze? Îi educi tu, acasă?

Doi părinţi din Bihor care au ales să-şi școlească acasă cei patru copii, pentru a-i feri de ispita internetului, au fost condamnați la câte 4 luni de închisoare cu amânare. În vreme ce în străinătate sistemul homeschooling funcționează, în România e departe de a fi reglementat.

Costul nepăsării

Veste „bună” în 2024: vom plăti greu delăsarea autorităților de mediu din ultimele două decenii!

Instituțiile de resort nu au niciun plan privind curățarea celor 9 depozite cu deșeuri periculoase din Bihor, pentru care România a fost condamnată la plata unei amenzi de 1,5 milioane euro și a unor penalități de 5.400 euro pe zi.

2024: vot după vot

Într-un dezinteres general față de politică, partidele din Bihor încep pregătirile pentru anul super-electoral, cu patru rânduri de alegeri.

La alegerile locale PNL pariază pe rezultatele tandemului Bolojan-Birta, PSD încă își caută candidații care să-i bată, UDMR vrea să revină la conducerea Oradiei și a județului, iar USR și AUR trag să intre în consilii. O analiză a BIHOREANULUI, la început de an electoral...

Cum a apărut trenul de Cluj

Calea ferată Episcopia-Bihor - Cluj-Napoca, intrată de curând în modernizare și electrificare, are o istorie de peste un secol și jumătate.

În Bihor au fost construite sute de kilometri de cale ferată încă din vechiul Imperiu Austro-Ungar, inclusiv de o companie de anvergură mondială, care a mai realizat rețele feroviare și în SUA, Brazilia și India, piatra de temelie a Gării din Oradea fiind pusă de însuși împăratul Franz Iosef.

OPINII

Mircea Chirilă: Pasajele: catastrofă sau minune?

Pasajele sunt perfectibile. Constructorii nu pot fi mai buni decât poporul din care provin. Au plecat din țară 5 milioane de oameni, dintre care probabil mii de ingineri, proiectanți și sute de mii de șantieriști. Credeți oare că au plecat chiar cei mai proști?

Adrian Criș: La mulți bani nouă!

La final de an și de exercițiu financiar european, valoarea proiectelor de investiții cofinanțate cu fonduri UE este de 1,7 miliarde lei. Dacă nu am fi câștigat banii europeni din ultimii 7 ani, dar am fi vrut ce avem acum, le puteam plăti în 6 ani din taxele și impozitele noastre, fără să „consumăm” nimic pentru orice altceva în această perioadă.

Mircea Ursuța: Modificări legislative făcute în stil pur românesc

Situația se repetă periodic în sistemul nostru legislativ. Proiectele de lege sunt făcute fără studii de impact sau o minimă consultare a specialiștilor în domeniu, iar efectele dezastruoase sunt constatate doar în urma aplicării legii „tembele”, când se intervine cu cârpeli făcute tot pe genunchi.

PREMIILE LUI BIHOREL

Anchetat disciplinar, procurorul Cosmin Pantea e propus din nou la șefia Parchetului Beiuş; Ex-PSD-ista Lilla Debelka a petrecut noaptea dintre ani cu George Simion; Revelion „claie peste grămadă” și fără pâine suficientă la sala fraților Micula; Cum au ajuns unitățile de învățământ din Bihor restante la bugetul asigurărilor sociale; Locuitorii străzii Bumbacului din Oradea au rămas de sărbători cu gropile pe cap; Primăria din Salonta, interesată de cum sunt interceptate telefoanele...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!