Marţi, 14 iunie a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Mutilată pe vecie

BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, drama pe care continuă s-o trăiască victima fostului şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kövér, după ce acesta a încercat s-o ucidă. 

Deşi bărbatul şi-a înjunghiat fosta soţie de cinci ori, spunându-i explicit că vrea să o omoare, judecătorii Curţii de Apel Oradea l-au condamnat la doar 5 ani de închisoare, din care va mai executa sub jumătate, hotărând că femeia "exagerează" şi ignorând trauma acesteia, care e terifiată de gândul că agresorul nu îşi va uita promisiunea criminală.

Fabrica de valuri

Cel mai vechi motor electric din România va fi repornit luna viitoare după 12 ani de pauză pentru a undui apa Ştrandului cu valuri din Băile 1 Mai. 

Unic în ţară, motorul construit în 1889 de inginerii celebrei firme Ganz din Budapesta, montat în 1890 şi reabilitat anul acesta printr-o investiţie de 75.000 euro va fi pus în funcţiune deasupra bazinului cu valuri într-o cameră tehnică reconstruită cu pereţii din sticlă, pentru ca turiştii să îl poată fotografia şi filma în funcţiune.

Castel "la export"

Castelul din Balc, vândut cu o sumă de 11 ori peste cea cu care Consiliul Judeţean Bihor a refuzat să-l preia acum 3 ani. 

După ce în 2019 proprietarul cerea doar 350.000 euro pentru clădirea monument şi terenul de aproape 20 hectare, acestea au fost vândute luna trecută cu peste 4 milioane euro unei firme de consultanţă care l-ar putea "pasa" mai departe alteia, care e controlată de Guvernul de la Budapesta şi specializată în achiziţia de edificii în Transilvania.

Un star în devenire

Orădeanul care a cucerit "Românii au talent" va folosi cei 130.000 euro pentru a se perfecţiona în străinătate. 

La 14 ani, Darius Mabda se antrenează zilnic, ca şi cum ar merge la serviciu, visul său fiind să evolueze într-o trupă de balet de primă mână din Europa.

Un zid mişcător

Orădenii din zona străzii Piersicilor asaltează Primăria cu zeci de reclamaţii privind lucrările interminabile, care mai rău le-au distrus drumurile. 

Începute în martie 2021, cu termen de execuţie de 10 luni, lucrările pentru modernizarea străzilor de pe dealuri vor fi prelungite până la sfârşitul acestui an, după ce execuţia a fost oprită pentru expertizarea unor ziduri de sprijin care s-au dovedit subdimensionate.

Camera cu jucării

Justiţie pentru copii: Oradea este între primele 7 oraşe din ţară unde minorii implicaţi în proceduri judiciare au propria sală pentru audieri. 

La iniţiativa unei tinere judecătoare, un birou a fost transformat într-o cameră specială, plină cu jucării donate chiar de magistraţi, unde copiii se pot destăinui fără să dea ochii cu agresorii lor, asistaţi de un psiholog care îi protejează de întrebări nepotrivite.

Să se anuleze!

Facturile record de peste 850.000 lei, tăiate de Primăria Lugaşu de Jos pentru apa livrată şcolii din Urvind, sunt nelegale. 

Un control al Prefecturii, Inspectoratului Şcolar şi Serviciului de Metrologie Bihor a constatat că Primăria a pus în cârca şcolii consumuri "din pix", înregistrate cu contoare neomologate şi calculate la preţuri umflate.

TIMP LIBER:

Zile regeşti

Orădenii sunt chemaţi şi anul acesta să-l sărbătorească pe Sfântul Ladislau, întemeietorul oraşului. 

Ediţia a 10-a a festivalului include un concurs de gătit, un târg cu bunătăţi, expoziţii, yoga în aer liber şi numeroase concerte, printre invitaţi numărându-se Nagy Feró şi Ákos.

OPINII:

Mircea Chirilă: Aquaparkuri pentru sărmani

A devenit o modă ca fiecare localitate mai răsărită, sau mai apusă, să aibă în plan să-şi facă un  aquapark. După ce am depăşit faza cu construirea sălilor de sport pentru nane obosite de munca câmpului şi cu renovările la şcolile de la ţară unde nu mai sunt copii, exact asta ne mai lipsea: scumpa bălăceală!

Dacă la Salonta, unde se face un mamut de aquapark, poate că stabilimentul va fi vizitat de câţiva muşterii, unii aduşi cu autocare din Ungaria, mă îndoiesc că în prăfuita Marghită sunt şanse ca investiţia să fie viabilă...

Adrian Criş: Pe roşu

Mai binele se dovedeşte uneori duşmanul binelui. Dar numai dacă e prost executat.

De când s-au înfiinţat liniile de tramvai care leagă cartierele Ioşia de Rogerius pe la Gară şi prin Decebal, şi cele între Nufărul, Salca, Universitate, Calea Aradului, Primăriei, Piaţa Unirii, Magheru, Republicii, Gară, Olosig, Decebal şi retur, circulaţia prin intersecţia Emanuel a devenit generatoare de nervi şi ambuteiaje de dimineaţa până seara...

PREMIILE LUI BIHOREL

Post pentru Steluța: PSD-ista Stela Babău, „în cărți” să preia conducerea Hotelului Ceres; Anchete la domiciliu: Șeful Poliției Finiș, întâlnire de taină acasă la șeful Parchetului Beiuș; Blestemul de duminică: Petiție împotriva unei biserici din Oradea, care terorizează locuitori cu boxele; Cu procurorii la psiholog: Regulă nouă impusă Parchetelor din Bihor, de la „centru”; Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau! Fosta directoare de la Școala Avram Iancu s-ar întoarce, dar nu o vor colegii; Primăria cea darnică: Scandal la Hidișelu de Sus, pentru un teren de 10.000 mp, dați unui ONG pe jumătate de veac.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!