Luni, 6 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut variat, interesant și bogat în informații exclusive. Dintre subiectele noii ediții:

Vedete la Oradea

Timp de două săptămâni și jumătate, Oradea devine platoul unui film cu distribuție hollywoodiană, în capul căreia se va afla celebrul actor american Mickey Rourke, nominalizat la Oscar.

Actori de talie internațională, precum franco-americanul Anthony Delon, fiul celebrului Alain Delon, și frumoasa actriță italiană Elisabetta Pellini, au început să sosească la Oradea pentru a participa la filmările peliculei „21 de rubini” a regizorului orădean Ciprian Mega, alăturându-se echipei formate din circa 300 de actori și figuranți.

Pariu cu viața

Ultima dată și-a pierdut toți banii în trei ore, dar în ziua de salariu s-a întors. Pășește cu speranță în lumea jocurilor. „E seara mea”, își spune, crezând că își va înmulți banii. O tânără atrăgătoare îl servește mereu cu răcoritoare, iar el doar apasă pe butoane așteptând jackpotul, care însă nu mai vine. În final și-a pierdut din nou leafa, cât ai zice „cazinou”...

BIHOREANUL vă propune o incursiune în lupta celor care și-au amanetat propria viață în goana după câștiguri rapide, promise de industria jocurilor de noroc prin campanii agresive derulate pe internet ori offline, cărora le-au căzut pradă mulți orădeni.

Rămâne cum am stabilit!

Cel mai mare buget din istoria Oradiei, de aproape 500 milioane euro, a fost votat după dictarea primarului Florin Birta, fără o dezbatere cu orădenii.

Conducerea municipalității și-a impus bugetul cu ajutorul majorității zdrobitoare a PNL din Consiliul Local și cu sprijinul UDMR, ignorând propunerile formulate de orădeni și pe cele ale opozanților din PSD și USR.

Cantonamente de... matematică

După 12 ani de carieră didactică, Sorin Andraș a avut o revelație. Era profesor de matematică și informatică la o școală din Oradea când, în sala profesorală, a observat că niciun coleg nu zâmbește. „Mi-am dat seama că nici eu nu zâmbeam și am înțeles că nu mai merg cu drag la muncă”. A înțeles apoi și de ce: la școală preda zilnic aceleași noțiuni, fără să ajungă cu adevărat în mintea elevilor.

A abandonat cariera „călduță” pentru a încerca să reformeze educația din afara sistemului. După ani de studiu, a înțeles că unii elevi nu reușesc să înțeleagă matematica pentru că nu este explicată pe înțelesul lor.

Din mediul privat, Andraș predă acum matematica personalizat, în funcție de tipurile de inteligență dovedite de psihologi, astfel încât fiecare copil să înțeleagă materia. Mulțumit de rezultatele elevilor săi, vrea să-și extindă meditațiile, transformându-le în... cantonamente.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Dr. Ilyes Carol, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Bihor: „Sistemul nostru de sănătate e cu capul în jos”

Nu l-a obligat nimeni să lucreze ca medic de familie, și încă la țară, ci a ales, și nu regretă nici după patru decenii. Vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie din Bihor, dr. Ilyes Carol avertizează, însă, că medicina primară, în loc să fie un stâlp al sistemului sanitar, a ajuns o Cenușăreasă. Avem în țară un deficit de 4.000 de medici de familie, în Bihor există posturi de care fug toți și în câțiva ani putem rămâne cu doar jumătate din cei de acum.

Motivul? Medicina de familie este neatractivă, la rezidențiatul din vara trecută cele mai multe locuri neocupate fiind, după cele pentru ATI și Chirurgie, cele destinate viitorilor medici de familie: veniturile acestora la apogeul carierei sunt cât ale unui debutant din spitale, birocrația e sufocantă, iar pacienții tot mai convinși că medicul de familie este un birocrat care le „dă hârtii”.

BIHOREANUL a discutat cu unul dintre cei mai experimentați medici de familie din Bihor despre modul în care problemele lor de acum vor deveni curând problemele pacienților, fără a evita nici subiecte sensibile, cum ar fi implicarea tot mai anemică a medicilor de familie în derularea unor programe de sănătate.

Un pic mai puțini

Recensământ 2021: Oradea a urcat în topul celor mai populate orașe din țară.

Față de 2011, județul și-a redus populația cu echivalentul a două orașe, mii de orădeni s-au mutat în comunele limitrofe, singurele pe plus semnificativ, etnicii maghiari s-au împuținat cu 3%, iar romii sunt în creștere cu 1%. Partea bună: bihorenii au mai multă școală.

Indecență penală

Proprietarii azilului din Chișirid și două funcționare din Nojorid, în ancheta Parchetului Bihor. Procurorii îi suspectează pe soții Tudor și Violeta Dragoș, care patronează azilul „Decență pentru bătrâni”, că au înșelat o bătrână ca să pună mâna pe apartamentul ei, iar pe asistenta socială și pe secretara comunei Nojorid, că i-au ajutat cu acte false.

OPINII

Pasajul Decebal, ratat din start
de Mircea Chirilă

Vorbeam nu demult despre prostiile care ne costă o grămadă de bani și mai ales mult timp, fiindcă nu-i de colea să stai cu orașul spart pentru că proiectele s-au făcut din birou, fără legătură cu realitatea. La salba de pasaje din Centrul Civic s-ar fi putut extinde spațiul pietonal cu peste 2.000 metri pătrați, dar nimeni nu are curajul să ia decizia de acoperire a zonei îngropate.

Acum, vedem că pasajul Decebal începe să capete contur pe planșetă. Imagini frumoase, pomi  din belșug, clădiri dichisite și lifturi pentru pietoni. Însă nu trebuie să fii mare meșter în construcții, ci doar șofer care tranzitează zona, ca să-ți dai seama că există niște greșeli care, în loc să ne ușureze, ne vor face viața și mai grea. Acest pasaj este foarte util, numai că trebuie găsite alte soluții constructive.

Mai puțini, mai indiferenți
de Adrian Criș

Deși a trecut mai bine de o lună de când Institutul Național de Statistică a furnizat primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor - ediția 2021, nici politicienii de profesie, nici chibiții nu consideră că acestea ar fi de discutat. Deși informațiile sunt grave: față de precedentul recensământ, din 2011, populația României a scăzut cu 1,1 milioane persoane. Doar câțiva speculanți au încercat pe ici, pe colo, oleacă de "hate", subliniind că Bihorul a pierdut în ultimii zece ani locuitori cât să umple două orășele, iar Oradea peste 4% dintre rezidenți. S-au potolit când propriii lor "friends" i-au atenționat că orașe mult mai titrate, cum ar fi Timișoara ori Clujul, au pierdut peste 21%, respectiv 12% din populație, așa că au renunțat rapid să exploateze politic subiectul.

COLȚUL JURIDIC

Efectele nulității în materie de taxe și impozite. Poziția corectă a Guvernului României
de Mircea Ursuța

În data de 15 decembrie 2022 Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate și a stabilit că instituirea obligației de plată a unor taxe (contribuții) pentru pensiile care depășesc 4.000 de lei este neconstituțională, decizia fiind publicată și producând efecte începând cu data de 28 decembrie 2022, dată de la care aceste contribuții suplimentare nu mai sunt, deci, reținute de stat.

PREMIILE LUI BIHOREL

Gata de promovare: Cine vine la conducerea Antifraudei din Oradea?; Poliţist cu grade multe: Fiul unui controversat judecător din Oradea, prins beat la volan. Vezi cine este!; Lilla, cu Dragnea forever: Fosta „blondă de la PSD” schimbă iar partidul, credincioasă șefului ei; Conservă cu verdeață: Primăria Oradea vrea să „ascundă” între plante stația de tramvai din Piața Unirii; Salvatori datori: Pompierii din Bihor care au distrus mașina de stins incendii sunt buni de plată; Greu de încasat: Cine este cel mai mare datornic al Primăriei Oradea și de ce nu poate fi pus la plată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!