Luni, 4 decembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Furie criminală

Caz șocant în Oradea: o adolescentă l-a înjunghiat pe pedagogul care o supraveghea, supărată că acesta a prins-o cu un băiat în camera din internat.

Tânăra de 16 ani, bursieră la Colegiul Tehnic Traian Vuia, a fost arestată pentru 30 de zile, după ce, de față cu mama sa, cu diriginta și cu directoarele instituției de învățământ, a scos din mânecă un cuțit și l-a înjunghiat pe pedagog, acuzându-l că i-ar fi făcut avansuri. BIHOREANUL a aflat detalii cutremurătoare ale poveștii...

Calea spre Felix

BIHOREANUL vă prezintă un proiect nou, de amenajare a unei promenade care să lege stațiunea Băile Felix de Băile 1 Mai. Proiectul promenadei, care va fi amenajată prin întubarea parțială a pârâului Hidișel, urmează să fie implementat anul viitor, în paralel cu reamenajarea bazarului din centrul Băilor Felix, demolat între timp, și a lacului de agrement, acum golit, de lângă complexul President.

„Glasul” din America

Preotul orădean Ciprian Mega a lansat filmul despre patimile părintelui Calciu Dumitreasa chiar în fosta parohie din SUA a cunoscutului teolog.

După experiența embargoului la care producția „Glasul care strigă în pustie”, premiată anul trecut la Moscova, a fost supusă în presa românească, preotul-regizor pregătește s-o pună în circulație prin platformele de streaming.

Vom plăti mai mult

Noi vești proaste pentru orădeni. Anul care vine aduce noi scumpiri, începând cu facturile de încălzire până la taxa pe înmormântare sau prețul unei distracții la aquapark.

BIHOREANUL vă arată care sunt principalele decizii luate săptămâna trecută de aleșii orădenilor și cum se vor reflecta în traiul de zi cu zi.

Oraș în grevă

Perioada interbelică a fost una foarte zbuciumată economic, Oradea acelei vremi fiind tulburată de numeroase greve, uneori ațâțate de socialiști și comuniști.

Conflictele de muncă au fost constante atât în anii de criză, cât și în cei de relativă prosperitate, declanșând greve pentru majorări de salarii și reducerea zilei de muncă până și chelnerii, care au cerut, în schimb, și desființarea... bacșișului. O nouă poveste din istoria locurilor...

E vremea colindelor!

Crăciunul este întâmpinat cu o mulțime de concerte de colinde și cântece de iarnă. Pe scena Târgului de Crăciun din Oradea va urca Ștefan Hrușcă, Filarmonica pregătește un program simfonic de sărbătoare, iar cete de colindători bihoreni sunt pregătiți să prezinte datini străbune. BIHOREANUL vă prezintă programul.

ORADEA NOASTRĂ

Iarna nu-i ca vara!

Indiferent de anotimp, oamenii produc deșeuri. Și tot indiferent de anotimp, RER Vest le va colecta după calendarele stabilite, fără întreruperi, atât în municipiul reședință de județ, cât și în Zona Metropolitană Oradea. Iarna este însă un sezon aparte, când clienții operatorului de salubritate ar trebui să țină cont de anumite reguli, pentru a înlesni procesul de ridicare a deșeurilor. BIHOREANUL vi le prezintă.

Oradea prinde rădăcini!

Malul stâng al Crișului Repede, în aval de Podul Densușianu, se va transforma într-o zonă de relaxare. Primăria Oradea a anunțat că va supune dezbaterii publice un plan ambițios de amenajare a unui teren de 6 hectare într-o pădure urbană, care va avea pistă de alergare, pistă de ciclism, terenuri de sport, turn de observare, ponton pentru sporturi acvatice, un amfiteatru făcut din materiale naturale și un parc de aventură.

Casă, udă casă!

Indiferent că stau la casă sau la bloc, orădenii nu sunt „imuni” la o problemă serioasă, care afectează nu doar aspectul locuinței, ci și starea de sănătate a locatarilor: mucegaiurile.

Specialist cu vastă experiență în domeniul hidroizolațiilor, inginerul Alexandru Péter explică de ce ajung construcțiile victime ale „exploziilor biologice”, cum numește el problemele legate de igrasie și mucegai. Un articol plin de sfaturi practice!

Voi decideți!

S-a terminat votul online, urmează cel din urnă! Prima etapă a programului de bugetare participativă din acest an s-a încheiat, iar pe 11 decembrie, reprezentanții Primăriei vor începe întâlnirile cu orădenii, care vor putea vota și fizic proiectele preferate. La final, ideile care vor aduna cei mai mulți susținători vor fi implementate.

OPINII

Adrian Criș: Sărbătorile și Grinchii

La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun...

Mircea Chirilă: În luptă cu Statul tâmpit

Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...

PREMIILE LUI BIHOREL

Polițista care-și petrecea nopțile închisă în sediul Parchetului Beiuș cu șeful unității scapă nesancționată de colegi; Penthouse de Beiuș: Proprietara a două garsoniere, a furat din spațiul comun al unui bloc; Primăria Paleu a ajuns să fie executată silit de Compania de Apă Oradea, Bolo, taine cu UDMR: De ce a retras șeful CJ de pe ordinea de zi proiectele de modificare a organigrameor instituțiilor maghiare; Șoferii care și-au turat motoarele și au provocat inundații în parcarea subterană din Piața Independenței au fost identificați. Nu și amendați; Cum l-au convins polițiștii din Finiș pe primarul Man să își mute cheful din primărie? Cu BIHOREANUL...

ACTUALITATE LOCALĂ

HiSky, singura companie care a depus ofertă pentru noi zboruri din Oradea; „Bătaie de joc!”: O pacientă cu programare a fost trimisă acasă pentru că doctorița este în... concediu; O tânără încearcă să răscumpere un cal vândut în județul Bihor; Scandal în Austria: Noii bocanci ai soldaților se fabrică în România, la Oradea; Braconierii Bihorului rămân  sub control judiciar; Campionul de minifotbal Marius Balogh, premiat; Cel mai mare contract de finanțare cu fonduri nerambursabile: 130 milioane euro pentru drumuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!