Luni, 8 noiembrie 2021, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

"Execuţie" filmată

Dezvăluiri exclusive despre arestarea primăriţei PSD din Brusturi şi a soţului ei, care au mutilat în bătaie un fost procuror din Marghita. 

Livia şi Petrică Bârlău au şters înregistrările camerelor de supraveghere din propriul magazin, dar poliţiştii le-au recuperat cu un soft special, fapt ce le-a permis să numere "bob cu bob" cele 70 de lovituri pe care indivizii le-au aplicat victimei cu pumnii, picioarele şi cu un cleşte din fier, multe la cap, riscând acum până la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor. 

Oradea în doliu

Numărul de decese înregistrate în Oradea pe fondul pandemiei de Covid-19 a explodat în octombrie la un record de 49 pe zi, depăşind pierderile din timpul războiului. 

Explozia deceselor a luat prin surprindere administraţia cimitirului municipal, care a fost nevoită să ofere salarii de 3.000 lei net pentru a găsi gropari, în condiţiile în care cele 22 de camere frigorifice sunt pline de trupuri, timpul de aşteptare pentru înmormântare a crescut şi la 12 zile, iar în noile parcele se sapă gropi mecanizat, pentru a face faţă necesităţilor.

Negustorul de otrăvuri

O firmă de colectare a deşeurilor a fost prinsă deversând substanţe chimice periculoase, inclusiv acid clorhidric, într-un afluent al Crişului Negru. 

Patronul firmei din Finiş, Lucian Budău, nimeni altul decât fiul fostului primar al comunei, a câştigat milioane din afaceri dubioase cu reziduuri toxice, între care şi cianuri, comisarii de mediu şi poliţiştii bihoreni căutând urma otrăvurilor despre care "întreprinzătorul" refuză să spună unde au dispărut.

"Injecţie" pentru Lasca

După un an de fake-uri despre "Covidul inventat" şi "vaccinarea criminală", deputatul bihorean Mihai Lasca e pe cale, în sfârşit, să răspundă în faţa legii.

Pentru că a făcut scandal în centre de vaccinare, numindu-le "centre de exterminare în masă", ameninţând personalul şi îndemnând orădenii să refuze imunizarea care ar provoca "decese şi paralizii", şi fiindcă a acuzat medicii că omoară pacienţii în spitale, un procuror orădean îl dă pe Lasca pe mâna colegilor de la Parchetul Înaltei Curţi.

Moartea de Covid

În premieră, BIHOREANUL prezintă, cu cifre şi explicaţii, mortalitatea Covid în judeţ: cât de "fruntaş" este Bihorul la decese şi de ce mulţi bolnavi ies din spitale în sicrie, iar unii mor acasă.

Grosul pacienţilor credeau că infecţia Covid ar fi doar "o răceală", sunt nevaccinaţi şi cu boli cronice, alţii s-au tratat la domiciliu şi sunt vaccinaţi fictiv, iar mulţi cer internarea când starea lor devine prea gravă pentru ca medicii să-i mai poată salva.

Adio, zacuscă!

În urma recoltei, producătorii agricoli au rămas cu multe legume nevândute.

Legumicultorii locali se confruntă cu o scădere a vânzărilor cu o treime faţă de anii anteriori, după ce, obligaţi să se aprovizioneze din hypermarketuri în timpul pandemiei de Covid-19, clienţii s-au obişnuit să îşi cumpere zacuscă, murături sau compoturi şi nu îşi mai pun provizii pentru iarnă.

OPINII:

Adrian Criş: Educaţie de-a brambura

La bază profesor şi cu consoarta tot profesor, preşedintele Klaus Iohannis şi-a construit imaginea prezidenţială pe o singură idee majoră - România educată - de care însă îşi bate joc atât en gros, prin inconsistenţa de fond a conceptului (ştie cineva cine l-a elaborat, ce presupune, ce trebuie să facem ca să atingem obiectivul şi care vor fi câştigurile?), cât şi en detail, prin practicile curente inventate de unul dintre favoriţii săi, ministrul Educaţiei.

Mircea Chirilă: Nişte rataţi* de deputaţi

Senatul a iniţiat în procedură de urgenţă un proiect de lege pentru introducerea certificatului verde. Era şi cazul, că în războiul cu Covid mor zilnic cam 500 de români. Din cauză că doi gealaţi din şleahta lui Ludovic Orban s-au abţinut, proiectul nu a fost adoptat, dar oricum Camera Deputaţilor era cea care decidea aprobarea proiectului.

Degeaba au insistat USR-iştii ca dezbaterea să intre în procedură de urgenţă. Grosul deputaţilor, borhotul politic, au cerut înfiinţarea a cinci comisii pentru analizarea situaţiei. Adică mor sute de oameni zilnic şi în mintea lor nu e nicio urgenţă. Să fie doar nesimţire sau chiar idioţenie în stare pură?

ORADEA NOASTRĂ:

Colectare... corectată

După şapte luni de când orădenii trebuie să colecteze separat deşeurile în trei fracţii, sortând resturile reciclabile, cele biodegradabile şi cele reziduale, Primăria face o radiografie a pubelelor din oraş, pentru a vedea dacă cetăţenii respectă sau nu noua rânduială.

O echipă compusă din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului de salubritate RER Vest şi ai firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor, ia la pas străzile Oradiei şi verifică conţinutul pubelelor maro, respectiv al sacilor galbeni ori al pubelelor destinate deşeurilor de ambalaje.

Zbor întrerupt

În ultimele săptămâni, pe reţelele de socializare sau direct la instituţiile publice, orădenii reclamă un fenomen neplăcut pentru oraş: cadavre de porumbei zac pe străzi, în parcuri ori în locuri de promenadă.

Specialiştii au ridicat deja numeroase păsări moarte din oraş, dar şi din împrejurimi, şi fac analize pentru a afla din ce cauză mor zburătoarele.

Oradea ieri, Oradea azi

Odinioară numită Piaţa Veneţia, cunoscută şi ca Templom Tér, zona publică din vecinătatea Căii Clujului şi din faţa bisericii romano-catolice Neprihănita Zămislire a trecut prin puţine modernizări, deşi poate fi considerată un centru de cartier.

În anii 1950, mai multe străzi şi pieţe principale au fost amenajate prin munca voluntară a angajaţilor unor întreprinderi şi instituţii din oraş. Actuala Piaţă Tineretului, numită atunci Szacsvay, a primit un aspect împrospătat în vara lui 1957. Conform presei de atunci, iniţiativa ar fi venit din partea unei locatare, Elisabeta Herscovici...

Noul director tehnic al Primăriei:
"Oradea e un oraş curat, dar ne străduim să fie şi mai curat"

Obişnuiţi să afle că tinerii oraşului îşi caută joburi la Cluj Napoca, orădenii ar putea fi surprinşi să afle că, de două luni de zile, director tehnic al Primăriei este Sebastian Marchiş (37 ani), un clujean get-beget.

Mutat în Oradea în 2015, când a devenit singurul inginer drumar al Inspectoratului de Stat în Construcţii Bihor, Marchiş a fost cooptat de primarul Florin Birta la conducerea direcţiei care răspunde de multe dintre lucrările din Oradea, dar şi de salubritate ori spaţii verzi.

Obişnuit cu şantierele, directorul tehnic dezvăluie ce parcuri se vor face anul viitor şi cum ar putea fi reformat sistemul de salubritate pentru orădenii de la blocuri.