Luni, 29 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Tragedia „Happy Kids”

Un copilaș de numai 1 an și 5 luni, lăsat de părinți în grija unei așa-zise grădinițe private, a murit după ce s-a înecat cu o bucată de măr și „educatorii” nu au știut să îl ajute.

Acest caz șocant, în care lăcomia se împletește cu neglijența și incompetența, scoate la lumină existența unei adevărate rețele de grădinițe clandestine, BIHOREANUL descoperind că, sub ochii autorităților, funcționează mai multe stabilimente care îngrijesc copii fără a avea avizele legale și fără personal calificat, încasând în schimb sume consistente de pe seama părinților.

Pușculița Oradiei

Primăria Oradea pregătește pentru 2024 cel mai mare proiect de buget din istorie, în valoare de aproape 3 miliarde lei. Bugetul municipiului, care asigură 1,64 miliarde lei pentru acoperirea costurilor de funcționare și 1,28 miliarde lei pentru investiții, va fi dezbătut public, în premieră după pandemie, la Primărie, pe 1 februarie.

Record după record

Bugetul Consiliului Județean Bihor pe 2024 va depăși 2,5 miliarde lei, mai mult decât dublu față de anul trecut, din care peste 2,1 miliarde lei pentru dezvoltare.

În plin an electoral, Ilie Bolojan anunță finalizarea centurilor din Beiuș, Aleșd și Zona Metropolitană Oradea, dar și noi mega-lucrări ce vor îngreuna traficul în oraș, pentru pasajul subteran din intersecția Vladimirescu - Oneștilor și încă patru pe sub și peste centură, pentru tram-tren și pentru drumul expres DX Oradea – Arad.

Păcatul lui Dudu

Fiul cunoscutului pastor Vladimir Pustan, arestat preventiv de Tribunalul Bihor pentru trafic de substanţe psihoactive. Pustan junior, fost poliţist şi candidat al PMP în Beiuș, este acuzat că a vândut droguri sintetice cu efecte similare celor ale cocainei, inclusiv unor adolescenți.

10 ani de nedreptate

La un deceniu după moartea unui șofer într-o „insulă ucigașă” pe DN 79 Arad-Oradea, Tribunalul Bihor încă n-a dat un verdict în procesul deschis CNAIR de familie.

Văduva rămasă cu doi copii, ajunși între timp adulți, acuză magistrații că i-au încălcat dreptul la un proces într-un termen rezonabil: deși o expertiză a stabilit că alveolele au fost prost făcute, judecătorii l-au blocat până ce ancheta penală a fost „îngropată” din cauza trecerii timpului.

Lecția de ambiție

Asociația „Lumea lui Iannis” din Oradea deschide luna viitoare primul centru de terapii gratuite pentru pacienții oncologici și aparținătorii acestora.

Beneficiarii centrului vor fi îndrumați de un asistent social din primele zile de la primirea diagnosticului, vor participa la ședințe individuale și de grup cu un psiholog și își vor putea lăsa copiii la un centru afterschool.

Seri cu farmec la Noo’vo

Deschis pe strada Vasile Alecsandri, nu departe de Piața Unirii, Noo’vo Resto Lounge s-a remarcat nu doar prin decorul elegant și intim care-l „îmbracă” și oferta culinară aleasă, ci și prin deschiderea față de peisajul cultural.

A devenit un loc unde orădenii și turiștii pot avea parte de experiențe savuroase, indiferent de sezon, cu muzică, spectacole de teatru, lansări de carte, degustări de vin. Urmează o nouă serie a acestora!

OPINII

Mircea Chirilă: Nu mai comparați Oradea cu Clujul!

Am fost curios să văd cum reacționează clujenii la inaugurarea pasajelor din Oradea. Dacă la noi Birta este criticat de unii pentru investiție, la Cluj e făcut praf Boc pentru că nu-i în stare de asemenea lucrări. Singurul punct comun de vedere al celor care nu suportă administrațiile locale a fost atunci când s-a inaugurat și în Cluj o zonă pietonală. Reproșurile păreau trase la indigo: prea mult beton, prea puține spații verzi.

Adrian Criș: Mașini, parcări, taxări

 „Cine spune că va rezolva problema locurilor de parcare în cartierele comuniste minte”, declara edilul bucureștean zilele trecute. Vă sună asemănător cu ce spunea șeful Direcției Imobiliare a Primăriei Oradea joia trecută? „Niciodată nu o să putem oferi un loc de parcare la domiciliu fiecărui cetățean”, a zis directorul orădean. Motivele sunt cam aceleași...

Mircea Ursuța: Cum pot fi mărite sumele acordate pentru imobilul expropriat

Deși chiar Constituția noastră ne spune că această despăgubire trebuie să fie „justă”, în realitate organele statului fac tot ce pot pentru a plăti cât mai puțin, în multe situații sumele acordate fiind de câteva ori mai mici decât valoarea reală a bunului. Dar cetățenii au posibilitatea ca, în termen de trei ani, să se adreseze instanței pentru „verificarea” ofertei de despăgubire.

PREMIILE LUI BIHOREL

Copos versus Sferleleu: De ce s-au bumbăcit la o petrecere un primar și un cunoscut afacerist din Bihor; De 3 ori penală: Încă un dosar pe numele vestitei primărițe PSD din Brusturi; Țeapă guvernamentală: Primăria Oradea trebuie să recupereze un milion de euro pentru transportul gratuit al elevilor; La Spitalul Municipal din Oradea, parcarea publică aduce a piscină; Cum s-au băgat în poză șefii UDMR Bihor la inaugurarea unei săli de sport; Justiție la Paștele Cailor: Au blocat construirea Inelului Metropolitan, dar n-au dat nicio explicație...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!