Luni, 9 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Crash for cash

BIHOREANUL vă dezvăluie cum funcţiona afacerea samsarului de maşini Petru Panc, autorul unor „țepe” de peste 650.000 lei date firmelor de asigurări.

Persoane cu datorii, foşti puşcăriaşi şi chiar consumatori de droguri erau urcaţi la volanul unor rable ca să izbească maşini de lux, acestea fiind duse apoi în ateliere de reparații patronate de amicii lui Panc, care „umflau” notele de plată trimise asiguratorilor.

Terminăm sau plătim!

Primăria anunță la început de 2023 o „presiune enormă” pentru finalizarea investițiilor record, de 700 milioane lei, ca să nu fie plătite de orădeni.

Municipalitatea vrea date în funcțiune pasajele subterane, pregătește modernizarea a 60 de străzi și construirea parcării Spitalului Județean, în timp ce apariția marilor investitori ca Nokian, Stihll și Press Glass ar putea forța creșterea salariilor.

Secretele Securității

Documente desecretizate de SRI descriu atmosfera în Bihor în preajma Revoluției din decembrie 1989.

Rapoarte și note ale Securității județene din ultima lună a perioadei comuniste, declasificate și făcute acum publice, arată că, la fel ca toți românii, bihorenii răbdau frig și foame, în timp ce securiștii se preocupau de vânarea nemulțumiților și de „tulburările maghiare”.

Justiţie blajină

Verdictul s-a lăsat aşteptat de astă vară, mai exact din 15 iunie, când judecătorii Rareş Şerban şi Denisa Vidican au declarat închise dezbaterile şi au intrat în deliberări. Cazul privea o infracţiune ajunsă în premieră în faţa unei instanţe din România: determinarea sau înlesnirea sinuciderii.

Vinovatul e un bărbat de 46 ani din Gepiş, comuna Lăzăreni, Ioan Ciprian Pogana, iar victima, Iulia Pleşu, de 48 ani, o femeie cu care avea trei copii. Aceasta și-a pus ştreangul la gât din cauza bătăilor cumplite încasate de la el.

Trimis în judecată pentru determinarea sinuciderii, violenţă în familie şi rele tratamente aplicate minorilor, Pogana a fost condamnat iniţial la 15 ani de detenţie, dar pedeapsa a fost considerată prea aspră de judecătorii Curţii de Apel Oradea. După 6 luni de chibzuire, aceștia au pronunţat o soluţie descrisă ca oripilantă de toţi specialiştii consultaţi de BIHOREANUL...

Viki Dinamită

Nu există eveniment sportiv, de anvergură internațională ori de liga județeană, gală sau chermeză populară, unde să nu facă atmosferă. Te poate antrena și amuza ori, dimpotrivă, te contrariază sau chiar ultragiază, dar niciodată nu-i un „uscat” care să te facă să caști.

Cotat drept cel mai experimentat jurnalist de sport din Oradea și announcer de succes, Victor Mihalcea a atins recent o performanță la care alții doar visează: a comentat un întreg turneu final de Cupă Mondială la fotbal pentru o televiziune națională. Ce-i drept, nu de la București, ci din Chișinău, unde, ca peste tot, are o mulțime de prieteni.

BIHOREANUL vă prezintă portretul unui personaj pe cât de profesionist, pe atât de pitoresc.  Viki însuși recunoaște că-i un „țăcănit”, unul, desigur, cuceritor...

Veneția de Oradea

Unul dintre cele mai vechi cartiere orădene, Velența, are o poveste de sute de ani, care începe în Evul Mediu, pe când era sat.

BIHOREANUL vă arată părți ale istoriei acestuia, mai vechi și mai noi, evoluția localității, transformarea sa în epoca modernă și de după alipirea la Oradea.

Vacanță cu speranță

Spre deosebire de alți ani, când zăpezile erau o certitudine, în iarna aceasta vacanțele pentru schi sunt amenințate de vremea mult prea caldă și lipsa ninsorilor...

Chiar și așa, turiștii, administratorii pârtiilor și hotelierii nu-și pierd speranța, aceștia din urmă continuând să pregătească oferte pentru oaspeți. Sunt, însă, și familii care deja, pentru săptămâna din februarie, când elevii vor avea „vacanța de schi”, și-au rezervat sejururi în Dubai.

OPINII

Genocidul româno-maghiar
de Mircea Chirilă

Sigur că nu toți politicienii au proprietatea termenilor, iar genocid este un cuvânt nu doar nepotrivit, ci și total neconform cu realitatea. Dacă valahii cei răi și degrabă mâncători de unguri aplică politici de genocid împotriva minorităților, văd că fac același lucru și cu propriul neam. În 11 ani, au dispărut din România 2,5 milioane de români, victime probabil ale aceluiași genocid tăcut.

Dar hai să ne uităm peste gard, căci și Ungaria practică aceleași metode de auto-exterminare!

Buluceala la Urgențe

de Adrian Criș

Anul nou a început cu noi nemulțumiri, ba chiar și înjurături și blesteme, la adresa angajaților UPU a Spitalului Județean. Scânteia? O postare pe Facebook a unei orădence a cărei mamă septuagenară, imobilizată și cu multe boli cronice, acuzând dureri abdominale, a așteptat 5 ore la Urgențe.

BIHOREANUL a expus cazul, inclusiv explicațiile șefului UPU-SMURD Bihor, care a admis situația, corijând unele detalii: pacienta a așteptat mai puțin decât zicea aparținătoarea și nu a fost în pericol vital, ci avusese un episod dispeptic după ingerarea unor medicamente.

A recunoscut, totuși, că nu trebuia lăsată să aștepte așa mult, dar a adăugat și că în acea zi urgentiștii au fost copleșiți, în 12 ore la UPU ajungând peste 300 de persoane, aproape dublu față de media obișnuită, de 170 de prezentări, și în mare parte fără să fi necesitat în mod real îngrijiri de urgență.

COLȚUL JURIDIC

Cine își dorește distrugerea Justiției?

de Mircea Ursuța

Nu voi putea răspunde această întrebare în prezentul material și nici nu am vreun indiciu.

În schimb, analizând cele întâmplate în Justiție în ultimii ani, nu pot să nu constat că s-au luat foarte multe măsuri care pe termen nu foarte lung nu fac decât să distrugă Justiția. Sincer, nu pot crede că ar fi doar rezultatul prostiei sau indolenței conducătorilor noștri.

PREMIILE LUI BIHOREL

Man piroman: Un primar din Bihor a lansat artificii chiar din propria mașină; Batem palma! Luptătorul Sandu Lungu, arbitru la un concurs de... dat palme; Pe dinafară: Veste proastă pentru Universitatea din Oradea, de la un minister important; Drumul oaselor: Motivul macabru pentru care construirea unui drum din Oradea se scumpește cu cel puțin 10%; Vila din anexă: Cum a reușit un medic din Oradea să-și facă o casă într-o zonă interzisă; Bihorul, dragostea mea: Fosta șefă a Ariilor protejate are un nou job în județ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!