Luni, 30 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Capăt de linia întâi

Personalul sanitar recrutat în pandemie acuză discriminări: după încetarea stării de alertă unii au fost concediați, alții angajați definitiv prin examene aranjate.

Peste 200 de asistente, infirmiere și îngrijitoare din Spitalul Județean au ajuns în șomaj, unele reclamând că le-a fost refuzată șansa la definitivarea pe posturi, la extrema opusă Spitalul Municipal din Beiuș păstrând zeci de piloși după simulacre de teste susținute în fața unor comisii din care au făcut parte inclusiv... candidați la angajare.

Pariu pe agricultură

Fermierii bihoreni ocupă locul 3 în țară în topul celor mai multe investiții în agricultură, cu 24 de proiecte în derulare pe fonduri europene.

Sectorul agricol ia avânt în Bihor, investiții de peste 300 milioane euro atrase în ultimii șase ani și dezvoltarea micilor fermieri făcând posibilă apariția, printre altele, a unei ferme robotizate în Cociuba Mare, a unor sere cu producție non-stop în Ciumeghiu și a unuia dintre cele mai mari abatoare din țară în Nojorid.

Raportul copy-paste

Raportul primarului Florin Birta privind starea Oradiei în 2021 este doar o copie a celui de anul trecut, împănată cu dările de seamă ale directorilor Primăriei.

BIHOREANUL a descoperit că, întins pe 678 pagini, dublu față de anul trecut, și scris într-un limbaj de lemn pentru a fi cât mai ostil lecturii, raportul edilului-șef nu a fost citit nici măcar de consilierii locali sau de subalternii care au lucrat la el.

Cantina „Pelican”

Cantina studențească din Oradea a ajuns pe mâna unor apropiați ai clanului Maghiar, care încalcă pe față regulile Universității. După cum a experimentat și BIHOREANUL, pe terasa cantinei studențești, botezată Fresco Piatto, se poate comanda vin, bere sau un cocktail cu alcool.

Deși Universitatea a interzis organizarea de evenimente și comercializarea de băuturi alcoolice în cantină, firma care o administrează, patronată în trecut de fondatorii Spitalului Pelican și deținută acum de doi colaboratori de-ai lor, ignoră ambele reguli.

Robi în paradis

Traficanţii de fiinţe umane câştigă averi de pe urma victimelor. O confirmă încă un caz ajuns în faţa judecătorilor, având-o în prim-plan pe orădeanca Susana Angela Budai, acuzată că, împreună cu fostul ei iubit, Ioan Varga, a trăit vreme de 15 ani pe spinarea a două persoane cu dizabilităţi, pe care le-au dus la cerşit în staţiuni din Spania.

Victimele au răbdat foame, bătăi și înjurături, cu amăgirea că banii luaţi de pretinşii lor binefăcători sunt trimişi acasă, unde la întoarcere îi va aştepta propria casă.

Urbanizarea Bihorului

Urbanizarea a fost o realitate a regimurilor comuniste în toată Europa de Est: aspectul orașelor s-a modificat drastic, prin industrializare intensivă, apariția cartierelor de blocuri și extinderea serviciilor publice.

În Bihor, Oradea a beneficiat de cea mai mare atenție a urbaniștilor, dar, mai ales la finalul anilor 1960, fenomenul s-a extins și spre județ. Noi orașe, precum Aleșd, Marghita, Ștei, Nucet, Vașcău, au completat rețeaua urbană. Pe baza monografiilor și presei timpului, BIHOREANUL vă arată cum s-a desfășurat această urbanizare a micilor localități.

O vară grozavă!

După un an cu multe teme, teste, poate chiar și examene, copiii și adolescenții merită să se bucure de vacanța mare ce stă să vină...

Parcă mai bogată decât în alți ani, oferta de tabere cuprinde numeroase activități, de la unele educaționale, inclusiv în limba engleză, și de dezvoltare personală, până la cele ce pun accent pe aventură, curaj și adrenalină. BIHOREANUL vă prezintă câteva oportunități...

OPINII:

Mircea Chirilă: Cum reduce Boloș șomajul

Ministrul Fondurilor Europene, concitadinul Marcel Boloș, bagă viteză ca să aducă țării cât mai mulți bani europeni. Pentru asta a calculat că e nevoie de peste 500 de noi angajați. Măsura pare binevenită, că mai reduce șomajul. Apoi, nu la aceste posturi trebuie să ne zgârcim, dacă noii angajați vor face în așa fel încât să păpăm toți banii veniți de la UE...

Adrian Criș: O execuție și multă frică

Dragnea s-a dus, lumea l-a uitat, dar „cercurile de reflecție” își continuă opera de distrugere a Justiției, trecând la o nouă etapă: excluderea din magistratură a „reformiștilor”, vinovați că semnalează dezastrul. Trofeul de săptămâna trecută este judecătorul Cristi Danileț, exclus a doua oară din profesie de CSM, prima expulzare datând din decembrie. Când, coincidență, magistratul voia să se mute de la Cluj la Oradea, dar nu l-a vrut șefa Secției penale a Tribunalului Bihor, notorie prin generozitatea față de inculpații pentru corupție.

PREMIILE LUI BIHOREL

Doi ofițeri și un subofițer din Bihor au făcut scandal la Eagle Festival. Unul pe bază de „iarbă”; De ce e ținut în continuare închis Bazinul olimpic din Oradea, după o reabilitare „de lux”; Liceul Onisifor Ghibu va rămâne Colegiu Național pentru că... se schimbă legea; De ce a invitat Bolojan o delegație de antreprenori din Texas; Poliția Locală Oradea trimite somații „la plezneală”, și unde trebuie, și unde nu; Cenzură sau încurcătură? USR-iștii din Bihor au vrut să facă o ironie... dar n-au știut cum s-o pregătească.