Luni, 5 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Nuntașii Bihorului

În vreme ce multe cupluri își amână cununiile sau fac ceremonii restrânse din cauza pandemiei, „oamenii legii” își permit s-o sfideze organizând petreceri cu sute de persoane.

Anchetatorii au stricat nunta fiului comisarului șef (r) Eugen Boc, fost adjunct al şefului Poliției Bihor, deschizând dosar penal pentru bairamul cu peste 350 de persoane și percheziționând locuințele însurățeilor și părinților, pentru a-i face să pună pe masă listele cu invitați, după ce mireasa a fost confirmată cu Covid-19, la fel ca o alta din Marghita, căsătorită cu un polițist și tot după o petrecere „de vis”.

Şcoala minciunilor

Din cauza unor nereguli grave, Inspectoratul Şcolar cere închiderea unei școli din Lugaşu de Jos.

Abia acreditată, din ambiţia primarului UDMR Sorban Levente, Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” are un singur profesor specialist, care de fapt e şoferul şcolii, nici un laborator şi doar 13 elevi, IŞJ descoperind că alți 30 de tineri au fost înscrişi fără voia lor! BIHOREANUL vă dezvăluie, în exclusivitate, şi alte detalii din controalele făcute de IŞJ Bihor la această şcoală.

Florin Birta, noul primar al Oradiei: „Ştiu cum gândeşte Ilie Bolojan şi ştiu ce trebuie făcut”

A promis că Oradea va rămâne „pe mâini bune”, iar acum, după ce şi-a strivit adversarii, are la dispoziţie 4 ani să demonstreze că n-a făcut promisiuni în van.

Florin Birta (37 de ani) este unul dintre cei mai tineri primari din istoria recentă a Oradiei şi a ajuns în funcţie prin votul a circa 48.000 de orădeni, adică peste 70% dintre cei care s-au prezentat la vot. Promovat de Ilie Bolojan în faţa concitadinilor ca un urmaş vrednic, liberalul a ajuns în top 3 primari de municipii cu cea mai mare reprezentativitate în ţară.

Cu câteva zile înainte să se mute dintr-o aripă în alta a Primăriei, adică din biroul de viceprimar în cel de edil-şef, Florin Birta a acordat un interviu BIHOREANULUI, în care vorbeşte despre proiectele sale, despre provocarea de a ocupa fotoliul lui Bolojan şi despre planurile pentru Oradea...

Jó reggelt, PNL!

Monopolul UDMR asupra bihorenilor de etnie maghiară a fost spart la alegerile locale de liberalii lui Bolojan.

După ce a promovat candidaţi eligibili din rândurile acestei minorităţi, PNL a câştigat în nordul judeţului, cu populaţie majoritar maghiară şi considerat fief UDMR, cu 25% mai multe voturi decât în 2016, atât pentru consiliile locale, cât şi pentru Consiliul Judeţean. 

Marţea neagră

Victorie nesperată pentru proprietarii de imobile naţionalizate care se judecă de decenii cu Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru nerespectarea dreptului la proprietate. Într-o singură zi, marţi, 29 septembrie, CEDO a admis un număr record de 103 reclamaţii, dispunând un termen de 3 luni pentru restituirea imobilelor ori, dacă acest lucru nu e posibil, plata unor despăgubiri.

Totalul? 15,5 milioane euro, din care, după cum a descoperit BIHOREANUL, peste 500.000 euro revin unor proprietari de apartamente naţionalizate din centrul Oradiei, care se luptă de decenii să-şi reintre în drepturi...

Valtryp pe val

Caracterul şi tăria de a continua să-ţi faci treaba cât mai temeinic se văd mai ales la vremuri de răscruce. Constatarea e valabilă 100% în cazul unei fabrici înfiinţate şi conduse de un orădean, care de câteva luni, cu toate condiţiile vitrege ale pandemiei, şi-a crescut producţia cu peste 20%.

„Nu pot să spun că în dezvoltarea firmei am avut un moment crucial. Am progresat constant, zi de zi şi pas cu pas”, spune fondatorul Valtryp, furnizor de volane îmbrăcate în piele şi în lemn pentru producători auto de prestigiu internaţional. BIHOREANUL vă prezintă lecţia de succes a unei întreprinderi orădene care se poate mândri nu doar cu performanţe remarcabile, ci şi cu o etică a afacerilor ce asigură tuturor angajaţilor acesteia, de la mic la mare, venituri de invidiat.

Milostivii din Parchet

Un poliţist de frontieră care a fugit de agenţii rutieri, fiind băut la volan, a scăpat de dosarul penal.

Deşi practica procurorilor este să-i trimită în judecată pe toţi şoferii cu alcoolemie de peste 1 la mie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a renunţat de tot la urmărirea lui Francisc Gabera pe motiv că nu prezintă... interes. BIHOREANUL vă spune o poveste șocantă.

Mâini fermecate

Într-unul dintre cele mai pitorești sate din Bihor, un meșteșug din străbuni este păstrat încă viu. La Vadu Crișului, familia Hasas este renumită ca fiind singura care mai reușește să ducă faima olarilor din zonă mai departe.

Petru și fiica sa, Maria, comercializează farfurii, ulcioare, căni sau chiar trofee realizate cu mâna lor pe roată, dintr-un lut gras, extras din apropierea casei lor, care prin ardere la 1.500 de grade devine ceramică albă, unică în Europa. BIHOREANUL vă introduce în tainele acestui meșteșug vechi de secole.

Vizită în alte lumi

Chiar dacă festivalurile tradiţionale de toamnă au fost ba anulate, ba amânate din cauza pandemiei de Covid-19, orădenii au motive întemeiate să iasă din case şi să descopere... alte lumi.

Luna aceasta, Muzeul Ţării Crişurilor a deschis mai multe expoziţii valoroase în noua „casă” de pe strada Armatei Române, în timp ce Muzeul oraşului Oradea şi-a adăugat în portofoliu una care prezintă cum se desfășurau festinurile culinare la curţile principilor Transilvaniei.