Luni, 31 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive.

Potop peste Oradea

Super-furtuna care a măturat mai multe zone din Bihor a fost de două ori mai puternică decât au prognozat meteorologii. Vijeliile de peste 140 km/h au dislocat acoperișuri, au pus la pământ sute de arbori, au rănit zeci de orădeni și au lăsat fără electricitate zeci de mii de bihoreni, dar dincolo de urmările imediate se pune nu doar problema daunelor și a despăgubirilor, pe care autoritățile nu vor să le plătească invocând o situație de forță majoră, ci și a unor schimbări în construcții și în peisagistica urbană. 

Faliți de dezvoltare

Comercianții din Nufărul - Cantemir își văd afacerile periclitate după ce lucrările din zonă le-au distrus vadul comercial, fapt ce a dus la prăbușirea vânzărilor. Micii afaceriști se plâng de scăderea vânzărilor chiar și cu 80%, pe fondul reducerii numărului de clienți, care evită să se avânte peste spărturi și șanțuri, în timp ce primarul Florin Birta spune că nu are cum să îi sprijine. „De când au început lucrările, vânzările s-au prăbușit. Intră în magazin doar clienții fideli. De multe ori îmi spun: «Dacă nu își dă drumul într-o lună, închid»”, mărturisește proprietara unui magazin de la parterul blocului Cicero. 

Dați în vileag!

Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor stă ca pe spini, după ce un reportaj difuzat miercuri seară de jurnaliștii de la Recorder a scos la iveală practici obscure din instituție.

Subcomisarul Paul Filimon, 33 ani, de la Serviciul Rutier Bihor, acuză că este victima unei „cârdășii”. După ce chiar colegii lui i-ar fi dezvăluit datele personale unui om de afaceri potent, cu a cărui soție avusese o ceartă, superiorii ar fi încercat să-l facă să renunțe la plângerea penală. Ba mai mult, ar vrea să-l scoată pe „linie moartă”.

Primar „înghețat”

Parchetul Curţii de Apel Oradea a trimis în fața judecătorilor cinci inculpaţi în cazul schioarei zdrobite de un bloc de gheaţă la baza pârtiei din Vârtop. Primarul din Nucet, Mircea Tuduce, soţia edilului şi întreprinderea individuală a acesteia, firma de gospodărire comunală a oraşului şi fosta administratoare a societăţii sunt acuzaţi de vătămare corporală din culpă.

Azilul profitorilor

Scandalul „Azilele groazei” încă produce reacții. Un orădean îi acuză pe șefii unei ONG care administrează azilul pentru vârstnici din Chișirid că au speculat vulnerabilitatea tatălui său pentru a pune mâna pe casele acestuia, una aflată în sat chiar vizavi de azil, alta în Oradea. „Patronii” azilului i-au obținut semnătura pe un testament în timp ce bătrânul era la pat, în spital, la schimb dându-i zilnic o masă caldă. Nu din omenie, ci din lăcomie, zice bărbatul, în timp ce întreprinzătorii non-profit ripostează: totul a fost perfect legal.

TIMP LIBER
Parcul cu bogății 

Serile estivale ale Oradiei capătă noi nuanțe artistice, cu concerte Mircea Baniciu, Iris, Vunk, Cargo și Compact. Concertele vor avea loc în parcul Muzeului Țării Crișurilor, în cadrul proiectului „Tipografia de idei”, care include și spectacole pentru copii, proiecții de filme și o bibliotecă în aer liber.

OPINII

Mircea Chirilă: Iar pasaje, iar ambuteiaje

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc că iar se va întrerupe circulația tramvaielor când se va face pasajul de la magazinul Crișul, după ce s-a oprit mai bine de doi ani pentru lucrările din Nufărul și Centrul Civic, chiar îmi vine să-mi dau demisia din calitatea de pieton. Iar dacă ramura de tramvai întreruptă de pe strada Republicii nu e de ajuns pentru a întinde nervii orădenilor, se prefigurează niște lucrări și la pasajul Vladimirescu cu Decebal...

Adrian Criș: Nici Siguranță, nici Încredere

În Poliție au ajuns să nu mai creadă nici polițiștii, nu doar civilii, care văd prea multe, de la agenți de stradă întorcând privirile când se întâmplă ceva sub nasul lor până la ofițeri din birouri care îngroapă adânc dosare și șefi corupți până-n măduva oaselor. Investigația Recorder „Instituții pentru cei puternici. Cazul polițistului Filimon” dezvăluie cum însăși conducerea Poliției Bihor combate de cealaltă parte a legii.

COLȚUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Justiția, Europa și tâlhăria

În 24 iulie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat o hotărâre foarte mediatizată, prin care a stabilit, în esență, că în cazurile de fraudă la bugetul Uniunii Europene judecătorii români trebuie să ignore mai multe decizii ale Curții Constituționale (CCR) și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). CJUE ne spune că instanțele naționale trebuie să lase neaplicate deciziile ÎCCJ și CCR „în măsura în care aceste decizii au efectul de a conduce la prescrierea răspunderii penale într-un număr mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii și, prin urmare, (...) de a crea un risc sistemic de impunitate pentru astfel de infracțiuni”...

PREMIILE LUI BIHOREL

Furtună cu profit: Pagube-racord raportate de un controversat primar din Bihor; Vorbe, nu fapte... Autoritatea Electorală caută sediu în Bihor pentru noua echipă de bugetari de lux; Fost-ai Lele... Celebrul avocat imobiliar Alexandru Lele a „tapat” Primăria Oradea de bani serioși, vezi cum!; Halta Oradea: Nepalezii „importați” de Administrația Domeniului Public o tulesc în Occident; Spargere cu repetiție: Noua pistă pentru biciliști din Nufărul - Cantemir, spartă deja a treia oară; Câte bordeie, atâtea obiceie... Cum au scăpat executorii judecătorești Beiușan, tatăl și fiul, de dosarul penal. 


 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!