Luni, 3 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Bătălia pentru parc

Grădina Urbană Nufărul, pe care Primăria Oradea vrea să o amenajeze din fonduri europene, a ajuns o afacere de milioane de euro plătiţi din banii orădenilor, în beneficiul unor samsari imobiliari.

BIHOREANUL vă prezintă personajele care au pus mâna pe terenuri valoroase ale Oradiei, într-o schemă cu drepturi litigioase în care orașul a reușit să se faulteze de unul singur, pierzând pe mâna unor funcționari ai municipalității zone pe care acum le „răscumpără” la suprapreț!

Sărbători cu cumpătare

Cu două săptămâni înaintea Paștelui ortodox, bihorenii se văd nevoiți să renunțe la tradiționalul miel. „Anul ăsta nu-mi iau miel. La cum s-au scumpit toate, chiar nu-mi permit”, spune o orădeancă.

Masa de Paști a bihorenilor va fi cea mai costisitoare de până acum. Rata inflației de 15,5% din ultimii ani, dată de creșterea costurilor, a determinat agricultorii bihoreni să aleagă între închiderea fermelor și majorarea prețurilor la miel, ouă și lapte, scumpirile fiind limitate doar de sărăcirea populației, care nu își permite să plătească mai mult.

Școala risipei

Mii de tablete, cumpărate pe bani grei în pandemie pentru elevii din Bihor, au rămas inutile.

În magazia Inspectoratului Școlar Județean zac aproape 2.000 de asemenea dispozitive pe care Ministerul Educației le-a cumpărat, cu 600 de lei bucata, pentru lecțiile online ale elevilor, multe dintre ele chiar sigilate, pentru că n-au fost niciodată folosite.

Boboci din război

Între cei mai noi învățăcei ai Universității din Oradea se numără și șapte studenți ucraineni.

În timp ce Zhorzhetta și Habriel au ajuns aici cu câteva săptămâni înainte de începerea războiului, Tetiana a plecat din Odesa după izbucnirea conflictului armat, a fost refugiată în Republica Moldova, iar apoi a venit singură în România și s-a înscris la facultate în Oradea, prima care i-a acceptat dosarul. BIHOREANUL vă spune poveștile lor.

Trotinetă cu bucluc

O poveste cu susu-n jos! Un șofer orădean a ajuns în anchetă penală pentru că, lăsat temporar fără permis din pricina vitezei, a circulat cu o trotinetă electrică.

Deşi în acte se specifica faptul că nu necesită înmatriculare şi nici permis de conducere, poliţiştii rutieri au decretat că trotineta orădeanului este moped şi l-au ţinut în cercetări vreme de 6 luni, după care au clasat cazul pe motiv că... fapta nu e prevăzută de legea penală.

Tărâmul narciselor

La 15 minute distanță de centrul Oradiei, dealuri pline cu narcise sunt căutate de comercianții de flori din toată țara.

Puțini orădeni știu că în cartierul Podgoria aproape fiecare localnic are o grădină cu narcise, îndeletnicire moștenită de la părinți și bunici care, în fiecare primăvară, creează peisaje spectaculoase pe dealurile orașului.

Iepurașul din Cetate

Începe Târgul de Paști din Oradea, cu ateliere de încondeiat ouă, întâlniri cu Iepurașul și spectacole culinare cu bunătăți din Bihor.

Ediția din acest an se desfășoară în perioada 7-17 aprilie în fortăreața din Oradea, care va găzdui numeroase food-truck-uri, produse tradiționale, o seară cu pricesne și spectacole de teatru. BIHOREANUL publică programul...

OPINII

Mircea Chirilă: De la Gropoi la Grădina Termală

Grădina Termală este una dintre investițiile care se bazează aproape în exclusivitate pe orădeni. De aceea cred că Primăria ar trebui să se gândească serios de pe acum ce tarife va practica, mai ales că nu poți să-i dai deoparte pe pensionari, care-l consideră scăldătoarea lor. Lăsați prețurile piperate pentru clujenii care vin la Aquapark!

Adrian Criș: De unde mergi, cu ce te-ntorci

La primul contact cu Turcia am descoperit că destule clișee despre locuitorii acestei țări sunt nedrepte, ba chiar că avem multe a învăța și de la ei. În noul aeroport din Istanbul, construit în al doilea mandat al lui Erdogan, constați, de pildă, nu doar că facilitățile și dotările sunt peste cele de la noi, ci și că turcii de rând se poartă mai civilizat decât o facem noi prea adesea. Într-un terminal pentru curse interne, localnici modest îmbrăcați se purtau mai europenește decât „ai noștri”. Nu tu țipete, nu tu îmbulzeală la coadă...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu ratați selecția știrilor de săptămâna trecută: Boloş a semnat la Oradea finanţarea a 6 proiecte europene în valoare de 90 milioane euro; Podul Intelectualilor se închide pentru 3 luni. Birta: „Era imperios necesar”; Premieră la Spitalul Județean: Un bihorean a fost operat pe creier în timp ce era treaz; Acționarul principal al Turism Felix și-a mărit la 93% cota în companie și anunță modernizarea Ștrandului Venus până în vară;  Asistenta medicală bihoreană Anca Iuga a luat aur la un Campionatul Mondial; Noi proiecte majore anunțate de primarul Florin Birta; Tarife cu scandal pentru cursele de autobuz din diferitele zone ale Bihorului.

PREMIILE LUI BIHOREL

Doamne ajută! Spitalul din Beiuș a ajuns să aibă în conducere un preot; Fiul unui cunoscut lider PNL Bihor vrea să intre în PSD; Cum răspund procurorii la acuzațiile de furt de curent de care e bănuit Daniel Coraș; Cinci specialiști dați afară de la Muzeul orașului Oradea au fost reangajați pe tăcute după ce au câștigat procesele; Șoseaua și chiloții: Declarație „colorată” a unui UDMR-ist în plenul ședinței CJ Bihor; Cum a ajuns Beiușul să aibă aeroport internațional și să se mute... lângă frontieră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!