Luni, 2 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Coliba ororilor

În premieră naţională, trei copii din Bihor, pe care un bărbat i-a molestat, i-a obligat să facă sex între ei şi i-a filmat, sunt apăraţi de Avocatul Poporului de erori ale unor... procurori.

BIHOREANUL a descoperit că autorităţile judiciare, datoare să reprezinte interesele victimelor, au eşuat revoltător: procurorii DIICOT Oradea au lăsat prădătorul în libertate şi i-au clasat dosarul după o anchetă fuşerită, iar colegii lor de la Parchetul Aleşd au catalogat abuzarea copiilor drept act sexual... consimţit!

Şcoala ca o pradă

Jaf din bani publici la şcoala din Tulca, unde în trei ani s-au cheltuit sume colosale!

Un audit făcut la Şcoala Gimnazială Nestor Porumb din comună a scos la iveală că în perioada 2019-2021 unitatea a plătit 129.000 lei pentru carburanţi, din care doar 20% consumaţi de microbuzul pentru transportul elevilor, 47.000 lei au fost tocaţi pe deplasări, iar peste 80.000 lei pur şi simplu au dispărut. 

S-a blocat piaţa!

Exemplu de bune practici în atragerea de fonduri europene, Primăria Oradea riscă, în premieră, să piardă finanţarea pentru un proiect de 7,5 milioane euro.

Primăria dă în judecată Ministerul Culturii pentru blocarea documentaţiilor privind reabilitarea Pieţei Cetate, pentru a evita pierderea finanţării şi returnarea banilor de către toţi partenerii din proiect.

INTERVIUL BIHOREANULUI:

Mihai Maci, lector universitar de Filozofie şi fost consilier local PNL Oradea: "Preşedintele Iohannis e un nobody"

Profesorul Mihai Maci s-a remarcat de mulţi ani prin minuţiozitatea cu care analizează tarele învăţământului românesc de jos până sus, descriindu-l ca pe o industrie care fabrică impostură: copiii sunt "îndopaţi" de mici cu noţiuni pe care nu le înţeleg şi deprinşi să "recite" în loc să înţeleagă, iar la nivelurile următoare tinerii copiază de la lucrări de licenţă până la doctorate care le pot asigura poziţii sociale şi avantajele aferente.

Cele două recente crize, cea din politica autohtonă şi războiul din Ucraina, au determinat însă filozoful să-şi îndrepte atenţia spre noile subiecte. Cu experienţa de (fost) membru PNL - căci după un mandat de consilier local în Oradea nici el nu ştie dacă mai este în partid - vorbeşte despre tarele partidelor autohtone şi despre cum poate fi înţeles războiul din apropiere.

Renovare în bloc

Primăria Oradea se confruntă cu un val fără precedent, de peste 400 de cereri, pentru reabilitarea energetică a blocurilor pe bani europeni.

Orădenii cer includerea blocurilor în programele cu finanţare europeană pentru a beneficia de lucrări gratuite sau cu contribuţii minime, în condiţiile în care termoizolarea scade cu 100 lei pe lună factura pentru încălzirea unui apartament cu 3 camere şi îi creşte valoarea cu 5.000 euro.

Cu pianul pe Everest

Un pianist orădean încearcă să doboare recordul mondial de cântat... cel mai sus.

Thurzó Zoltán va face o expediţie de opt zile pe Muntele Everest, pentru a susţine un concert la tabăra de bază aflată la peste 5.300 metri înălţime şi pentru a deveni, astfel, pianistul care ţine un recital la cea mai înaltă altitudine.

TIMP LIBER

Pe cai!

Caii maiestuoşi din centrele de echitaţie din Bihor aşteaptă să-şi facă prieteni, pe care să-i poarte în aventuri prin natură.

Atât copiii, cât şi adulţii pot învăţa să călărească la pas, la trap şi la galop, în stil englezesc şi-n stil western, unele gazde invitându-şi oaspeţii şi la un prânz haiducesc.

OPINII

UDMR + LGBT = Război
De Mircea Chirilă

Un grup de senatori UDMR a iniţiat un proiect de lege prin care se are în vedere interzicerea propagandei LGBT, pentru a feri tânăra generaţie de pericolele prezentate de această mişcare ce ia un avânt serios în putredul Occident.

Legea a fost adoptată tacit, pentru că onor senatorii noştri nu au timp de toate prostiile, ei trebuie să-şi supravegheze afacerile şi amantele sau se străduiesc să ajungă în Ucraina, să-şi facă poze cu Zelenski, precum îmi făceam eu cu ursul împăiat la intrarea în Băile Felix.

Parc în Europa
De Adrian Criş

Oraşul betoanelor, în care bieţii cetăţeni sunt expropriaţi mai rău ca în comunism de dragul demolărilor maniacale. Cam ăsta e, de ani buni, narativul opoziţiei din Oradea, expertă, în lipsă de idei, în a contesta până şi proiectele cerute de cetăţeni şi de evidentă utilitate publică.

S-a întâmplat cel mai recent joia trecută, când şeful grupului PSD din Consiliul Local, Adrian Madar, a condamnat planul municipalităţii de a expropria 3.600 metri pătraţi ai unui dezvoltator imobiliar care voia să facă noi case în cartierul Europa, pentru a-i lipi unui teren de aproape 4.800 mp, astfel ca pe o suprafaţă totală de 8.400 mp să fie amenajat un parc cu spaţii de joacă şi teren de sport.

PREMIILE LUI BIHOREL

O vacanţă foarte lungă: Liberalii nu ştiu pe cine să trimită în Parlament în locul doctorului Carp; Penalistă prin omisiune: Judecătoarea Domocoş ţine conferinţe, dar nu vrea să judece în penal; Trotuar parazitat: Lângă Palatul de Justiţie din Oradea, şmecherii parchează cum vor; Ministerul contraatacă: De ce l-a luat la ochi aghiotantul ministrului Cseke pe un director din Primăria Oradea; Zvon de schimbare: Ce instituţie locală ar putea prelua liberala Florica Cherecheş; Primării cu datorii: Cine sunt edilii care nu şi-au plătit cotizaţia la asociaţia ce gestionează salubritatea din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!