Luni, 15 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Afacerea "Licenţa"

În mediul universitar orădean se ascund, fără frică sau regrete, absolvenţi care îşi obţin diplomele prin fraudă, cu lucrări cumpărate de la necunoscuţi care promit conţinut original şi note maxime. Comerţul cu teze de licenţă a devenit un fenomen răspândit, favorizat de internet şi de preţurile accesibile, în ciuda faptului că, teoretic, studenţii riscă exmatricularea sau chiar o condamnare penală. BIHOREANUL a descoperit printre "vânzătorii de ştiinţă" inclusiv o profesoară din Oradea, al cărei negoţ cu licenţe prosperă de la an la an!

Dreptate perversă

Inspecţia Judiciară va verifica sentinţele pronunţate pentru agresiuni sexuale cu victime minore. Controlul a fost dispus după zeci de dezvăluiri jurnalistice, inclusiv ale BIHOREANULUI, despre perverşi scăpaţi de închisoare pe motiv că victimele ar fi consimţit să facă sex cu agresorii, practică pentru care România a şi fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

INTERVIUL BIHOREANULUI:

Virgil Blage, inspector şcolar general:
"Nu m-aş hazarda să spun că învăţământul bihorean este performant"

Profesor cu o experienţă de 39 de ani la catedră, aproape toţi petrecuţi în Colegiul Economic "Partenie Cosma", şcoală pe care în ultimii opt ani a şi condus-o, profesorul Virgil Blage a devenit, la sfârşitul lunii mai, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, primul de la instalarea sa în funcţie, inspectorul nu se fereşte să vorbească deschis despre neajunsurile educaţiei româneşti: elevi încărcaţi cu materie inutilă, profesori slab pregătiţi care aleargă doar după beneficii financiare şi care nu au o viziune eficientă asupra felului în care ar trebui să-i pregătească pe elevi...
Blage recunoaşte că el însuşi, ca părinte, şi-a trimis copilul la studii în străinătate încă din liceu, tocmai din pricina acestor hibe. Dacă, prin prisma noii funcţii, va şi reuşi să schimbe ceva rămâne de văzut...

Cititor de trecut

Un orădean este printre puţinii cercetători din lume care cunosc limba coptă, vorbită de faraonii egipteni şi de unul dintre cele mai vechi popoare creştine din lume. Pasionat de istoria religiilor, angajat la Academia de Ştiinţe Göttingen din Germania şi la Universitatea din Helsinki, Alin Suciu s-a dedicat studierii trecutului creştinilor ortodocşi din Egipt, care au lăsat moştenire numeroase manuscrise de mare valoare.

Paşi pentru Autostradă

Contractul pentru tronsonul Chiribiş-Biharia al Autostrăzii Transilvania a fost semnat cu o firmă bihoreană, în prezenţa premierului. Cei 28,8 kilometri vor fi executaţi de o asociere reprezentată de Trameco, care a mai realizat un tronson şi care cere acum actualizarea costurilor, fapt ce ar putea creşte preţul cu 12%.

Strângem cureaua!

Primăria Oradea face economii pentru a face faţă prăbuşirii veniturilor, pe fondul blocajului economic provocat de epidemia de Covid-19. Rectificarea bugetară, prin care municipalitatea a amânat lucrări şi plăţi pe anul viitor, a fost dublată de sistarea angajărilor, blocarea tichetelor de vacanţă, majorarea chiriilor şi încercări de renegociere a unor plăţi.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Măsuri anti-criză: Primăria Oradea vrea să cofinanţeze o linie aeriană care să lege oraşul de Bucureşti; Deputatul Gavrilă Ghilea vrea Consulat onorific al Israelului la Oradea; Oradea în topul celor mai sigure destinaţii din Europa; "Cupidon", sentinţă definitivă: Primarul din Aleşd, colaborator al Securităţii!

TIME OUT

Poftă de vacanţă

Au început mini-vacanţele în Bihor, urmează sejururile pe litoralul românesc, dar şi în străinătate. Agenţiile de turism vând pachete pentru Marea Neagră şi pentru destinaţii ca Bulgaria şi Grecia, unde mulţi bihoreni merg cu propriile autoturisme, dar tour operatorii speră că vor putea relansa cursele charter, inclusiv de pe Aeroportul Oradea, spre destinaţii ca Grecia, Turcia şi Egipt.