Luni, 20 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Piaţa în flăcări!

După Palatul Episcopiei Greco-Catolice, o altă clădire emblematică din Oradea a fost mistuită de un incendiu devastator, ridicând suspiciuni de mână criminală. Hala veche a Pieţei Cetate, în care activau peste 120 de comercianţi, a ars în întregime, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un incendiu ce a înroşit cerul şi a înecat în fum un cartier întreg, stârnind nu doar nemulţumiri în rândul pieţarilor care îşi văd afacerile distruse, dar şi întrebări cu privire la cauza evenimentului, în condiţiile în care municipalitatea îşi dorea demolarea halei, dar nu putea din cauză că era considerată obiectiv de patrimoniu industrial.

Covid la liber

Un număr semnificativ de bihoreni cu coronavirus refuză spitalizarea, invocând decizia CCR privind neconstituţionalitatea internării obligatorii, izolării şi carantinării. Aproape jumătate din persoanele depistate cu Covid în ultimele trei săptămâni au refuzat să se trateze în spital, inclusiv asistente medicale, declarând că se autoizolează la domiciliu, dar fără ca autorităţile să le poată verifica şi sancţiona dacă răspândesc boala.

Cuibul celor neiubite

De la începutul anului, în Bihor funcţionează un centru unde pot fi adăpostite femeile victime ale violenţei domestice. În aşezământul din Oradea, a cărui localizare este ţinută secretă, femeile abuzate primesc nu doar găzduire pe o perioadă de până la un an, ci şi ajutor din partea unui psiholog şi a unui consilier vocaţional, pentru a începe o nouă viaţă, liniştită, fără bătăi.

De dragul Creaţiei 

O asociaţie de binefacere din Oradea a realizat cel mai modern refugiu turistic din Bihor. Societatea Don Orione, care reuneşte preoţi şi credincioşi greco-catolici puşi în serviciul tinerei generaţii, a inaugurat în cătunul Zece Hotare un aşezământ unde elevii orădeni să poată face cursuri de biologie în sânul naturii, drumeţii şi mici tabere şcolare.

Oradea în creştere

Implementată mulţi ani, reforma agrară a însemnat, pe lângă împroprietărirea ţăranilor, distribuirea de locuri pentru case. În perioada interbelică, Oradea s-a extins cu noi cartiere de sute de case, ele generând un spor semnificativ de populaţie, datorat migrării la oraş a multor familii româneşti din judeţ. BIHOREANUL vă arată cât de greu s-au născut aceste cartiere şi cum au schimbat ele demografia.

Invitaţie în grădină

O asociaţie din Oradea îi cheamă pe cei care caută să evadeze din cotidian la evenimente interesante în aer liber. MA Hub găzduieşte vizionări de filme de artă în aer liber, seri cu muzică de tip "jam session", sesiuni de yoga sau chiar baie de sunete, participarea făcându-se pe bază de donaţii, "după trăiri".

Impostor dovedit!

Înalta Curte a confirmat dezvăluirea BIHOREANULUI şi i-a retras definitiv lui Florian Bodog dreptul de a coordona doctoranzi. În vreme ce rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, aşteaptă sentinţa pentru a vedea ce măsuri trebuie să ia în privinţa lui Bodog, cei care suferă sunt cei 14 doctoranzi care se aflau sub îndrumarea senatorului PSD şi care vor trebui să îşi caute noi conducători, riscând chiar să piardă studiul elaborat până acum.

ORADEA NOASTRĂ:

Oradea înverzeşte!

Primarul Ilie Bolojan are planuri măreţe pentru Oradea verde. Edilul a anunţat o strategie de creştere a suprafeţelor ocupate de parcuri cu 103 hectare în următorii zece ani, astfel încât fiecare orădean să nu facă mai mult de cinci minute de-acasă până într-o zonă de relaxare în aer liber.
Municipalitatea a identificat 38 de amplasamente care ar putea fi transformate în parcuri, unul fiind vechiul stadion Iuliu Bodola, care va fi demolat.

Piaţă... la distanţă

În toiul verii, pieţele s-au umplut cu legume şi fructe proaspăt culese din grădini. Precauţi din cauza pandemiei de Covid-19, mulţi orădeni evită să se perinde prin faţa tarabelor, unde păstrarea distanţei fizice pare o misiune imposibilă.
Norocul lor este că şi comercianţii s-au reorientat. Mulţi legumicultori livrează produsele la domiciliu, fără să ceară bani în plus pentru transport. Câştigă şi vânzătorul, şi cumpărătorul!

Grădinar de nevoie

La începutul anului, mulţi orădeni s-au întristat aflând că Marius florarul, aşa cum îl ştiau pe proprietarul buticului din Parcul Libertăţii, părăseşte Oradea. Întrebarea de pe buzele multora a fost: cine va îngriji frumoasa grădină amenajată de el?
Până ca autorităţile să găsească o soluţie, orădeanul Nyiri Attila a luat singur măsuri. Fără să i-o ceară nimeni, a plivit buruieni, a udat flori şi a adunat gunoaiele rămase în urma hoţilor de plante. "Este cel mai frumos loc din oraş şi merită efortul", spune el.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Primăria Oradea anunţă un mega-complex sportiv, în jurul unui stadion cu "aproximativ 15.000 de locuri; Adrian Maghiar, achitat de acuzaţiile de malpraxis; Şi-a făcut acasă, la Ineu, o adevărată cultură de cannabis; Judecătoarea Crina Muntean, suspendată din magistratură pentru un interviu; Cel mai important nod rutier al Oradiei, mutat mai aproape de oraş; Termoficare Oradea va înlocui vechiul cazan pe gaz din CET; Celebra Nela Secară, achitată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani; Blue Air va zbura din nou pe ruta Oradea – Bucureşti; Familia ucigaşă din Giriş, condamnată definitiv.