Luni, 6 iunie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în această săptămână:

Chemați la arme!

Sute de rezerviști militari din Bihor sunt chemați săptămâna aceasta la cel mai amplu exercițiu de mobilizare de după aderarea României la NATO în 2004.

Grăbit de declanșarea războiului din Ucraina, după ce fusese amânat de pandemie, și început în secret, pentru a nu panica populația, exercițiul se va desfășura în unitățile Ministerului Apărării și ale Ministerului de Interne, pentru a testa reacția rezerviștilor și capacitatea de a constitui noi unități militare în eventualitatea unui conflict armat.

Ștrand „înecat”

Într-un oraș din Bihor, 1,4 milioane de euro primite de la UE s-au risipit pe o investiție făcută în batjocură, care va trebui pusă la pământ.

Un fiasco dezvăluit de BIHOREANUL în urmă cu zece ani este confirmat acum și de Primăria Marghita: ștrandul termal construit cu fonduri nerambursabile, ajuns într-o stare deplorabilă din cauza lucrărilor prost executate și a lipsei de întreținere, nu va mai fi reparat, ci înlocuit... cu un aquapark.

Din cenușa CET-ului

Vechea haldă a CET-ului urmează să fie ecologizată pentru a face loc unui parc fotovoltaic.

Investiție de peste 60 milioane euro, parcul fotovoltaic întins pe aproape 80 de hectare va produce electricitate din care, în premieră pentru România, Termoficare vrea să scoată și hidrogen, pentru a reduce consumul de gaz și poluarea ce impune să cumpere an de an certificate verzi.

Lecții de supraviețuire

Copiii ucraineni sunt forțați să se maturizeze prea repede. Și-au abandonat jucăriile, școala, s-au despărțit de tați, bunici, prieteni, au dormit în subsoluri sau în casele unor străini. Mulți s-au refugiat împreună cu familiile în România, unde, dacă-și doresc, se pot integra în sistemul de învățământ public.

Până la finalul lunii trecute, 40 de copii și adolescenți din țara vecină au fost înscriși în școli din Bihor. BIHOREANUL a vizitat trei astfel de unități de învățământ și vă spune poveștile a patru fete care încearcă să se adapteze în ciuda traumelor lăsate de război.

(F)estival 100%!

Operatorii de turism din Băile Felix și Băile 1 Mai se pregătesc pentru cel mai bun sezon turistic după ce restricțiile impuse de pandemie au ținut românii acasă timp de doi ani.

De săptămâna viitoare, când începe un sezon cu un grad de ocupare de aproape 100%, Primăria Sânmartin va schimba din nou accesul în Felix dinspre Oradea și va lansa cel mai bogat calendar de evenimente din ultimele trei decenii, inaugurat cu Retro Summer, primul festival internațional de muzică din zonă.

Oradea fashion show

Orădenii care s-au plimbat, de 1 Iunie, prin centrului oraşului au avut parte de o experienţă inedită. Esplanada din faţa Teatrului Regina Maria a fost decorată cu statui create special de grupul Tracia Unită, aranjamente florale şi un catwalk imens. Pe acesta au defilat circa 100 de copii, adolescenți și top modele ale agenției MModels Oradea, dar și unele manechine venite special pentru eveniment din Arad, Cluj și București.

Acestea au prezentat vestimentaţiile create de mai mulţi designeri orădeni, dar şi două colecţii semnate de renumitul creator de modă Cătălin Botezatu.


ORADEA NOASTRĂ

Cătunul prospețimii

În fiecare joi seară, din curtea unei case cochete de pe strada Nicolae Jiga, zeci de orădeni ies cu sacoșele pline. De câteva luni, Asociația Cătunul Verde organizează aici o piață volantă - o piață în aer liber, dedicată exclusiv producătorilor - care are săptămână de săptămână tot mai mult succes.

În viitor, însă, ar putea să nu mai fie singura piață volantă din oraș. Grupul PSD din Consiliul Local va propune Primăriei să organizeze asemenea târguri șase zile pe săptămână, în diferite cartiere.

Bihorul, mai curat

Luna Curățeniei, ampla campanie de conștientizare a problemei poluării cu deșeuri și a necesității colectării separate a deșeurilor, derulată de Consiliul Județean Bihor și de Ecolect de-a lungul lunii mai, s-a încheiat. Impresionantă este mobilizarea elevilor în Luna Curățeniei, mii de copii și adolescenți adunând gunoaiele din natură.

Oradea ieri, Oradea azi: Piețele agroalimentare

La începutul anilor ’90, în Oradea funcționau trei piețe agroalimentare principale. Vechea piață 23 August era proaspăt mutată din colțul străzii Kogălniceanu pe amplasamentul fostului depou de tramvaie, în Rogerius funcționa o piață pentru blocurile din cartier, iar lângă Podul Decebal o alta, mai mică. Câțiva ani mai târziu, în plină „democratizare” a comerțului, autoritățile locale hotărau să amenajeze noi piețe de cartier, astfel încât țăranii să poată să își vândă marfa în oraș mai ușor.

INTERVIU

Samuel Milian, directorul Poliției Locale Oradea: „Nu avem probleme cu curățenia stradală, ci cu depozitările ilegale”

Una dintre cele mai contestate instituții orădene și, în același timp, responsabilă de „fața” orașului, Poliția Locală Oradea lucrează la turație maximă. Cei 70 de polițiști din organigramă sunt prea puțini pentru nevoile orașului, spune directorul Samuel Milian (foto), instalat la conducerea instituției în octombrie anul trecut. Chiar și așa, numărul proceselor verbale, al notificărilor și sancțiunilor scrise lunar de polițiști s-a dublat, iar cel al reclamațiilor telefonice recepționate s-a triplat. Semn că era loc de „mai bine”...


TIMP LIBER

Serbări în culori

Locuitorii Oradiei, primul oraș din România inclus în rețeaua europeană a orașelor Art Nouveau, sunt invitați să-i celebreze patrimoniul.

Zilele Art Nouveau vor cuprinde, printre altele, tururi ghidate, spectacole de stradă cu personaje-gigant, precum și un spectacol cu muzică și balerini în Piața Unirii.


OPINII

Ziua copiilor, nu a părinților
de Mircea Chirilă

De Ziua Îndrăgostiților vezi cupluri romantice și doamne elegante cu flori în mână. Asta nu le împiedică însă ca a doua zi, după flori, să primească și ceaiul. De 1 Decembrie umplem Facebook-ul cu „La mulți ani, dragi români!”, dar în restul timpului ne veștejim patria și neamul. Cam așa e și cu Ziua Copilului. Îi umplem cu jucării de 1 iunie, iar în restul timpului pe unii doar cu cucuie, mulți văzând în copilași doar sursa de bani din alocație.

USR nu e un REPER
de Adrian Criș

Nu trebuie să ai doctorat la SNSPA ori să fii CTP ca să estimezi că spargerea USR prin plecarea fostului președinte Dacian Cioloș și înființarea noului său partid, REPER, pot fi de ajutor PNL, PSD și UDMR. Dar nu neapărat. Ca să se întâmple asta, prima condiție este, mai degrabă, ca USR-iștii să nu se schimbe, să rămână cum sunt.

Ce face un turist în Oradea?
de Alex Trandafir

Nu trebuie să punem Oradea lângă capitale europene. În primul rând, pentru că vor veni turiștii cu așteptări de Viena și ar putea fi dezamăgiți. Apoi, pentru că în Amsterdam, după ce ieși de la Van Gogh, stai întins pe iarbă în parc, contemplând și savurând o cafea cu oamenii din jur. Pe când, la noi, Parcul 1 Decembrie este o glumă.

Restaurarea unei clădiri, deschiderea unui muzeu durează 2-3 ani, dar să dezvolți social și cultural un oraș e un proces mai lung. Cei responsabili nu trebuie să ignore această parte vitală a turismului într-un oraș european.


PREMIILE LUI BIHOREL

Voyeurism la Urgențe? Spitalul Beiuș are instalate camere inclusiv în sălile de consultații; Dosar făcut praf: Cum a scăpat de judecată un polițist de frontieră din Bihor prins beat la volan; Retragere amânată: Declarat incompatibil, primarul din Valea lui Mihai rămâne în funcție, cel puțin deocamdată; Oradea, aproape corigentă: Doar nota 6 la capitolul transparență privind bugetul!; Ajutoare cu reducere: Alimente lipsă din pachete pentru persoane defavorizate în Oradea; Auditare cu iertare: Raportul Camerei de Conturi Bihor e din ce în ce mai „dulce”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!