Luni, 25 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
În pat cu tata
Părinți de coșmar! O fetiță de 12 ani din Bihor a fost obligată de tatăl vitreg să-i facă doi copii, incredibilul abuz petrecându-se cu acordul mamei, care nu putea rămâne însărcinată.
În timp ce mama fetei a dispărut după descoperirea faptelor, fiind decăzută din drepturile părinteşti, tatăl vitreg s-a ales cu două procese de pe urma cărora a scăpat până acum cu o condamnare la numai 2 ani de detenţie, și aceia cu suspendarea executării, grație unor magistrați total indiferenți la povestea unei copilării siluite.
Dezvăluiri șocante, despre întâmplări care se petrec lângă noi și rămân nesancționate cum se cuvine...
Blat politic
Scandal la Consiliul Judeţean: UDMR şi PNL şi-au împărţit grosul banilor destinaţi primăriilor, încălcând protocolul semnat anul trecut cu PSD şi ALDE.
În ciuda evidenței, politicienii neagă că ar căuta o alianță, singurul care vorbește pe șleau fiind fostul șef al ALDE Bihor, vicepreședintele Traian Bodea, care acuză o „dragoste de conjunctură” între PNL și UDMR, care „încep să se îndrăgească din nou”. O incursiune în intimitățile lumii politice locale...
Sebastian Lascu, ex-consilier judeţean PNL Bihor: „Am vrut să demonstrez că nu se moare dintr-o demisie”
Un ales al PNL Bihor s-a remarcat, la finalul săptămânii trecute, făcând un gest nemaiîntâlnit în politica locală. Sebastian Lascu (40 de ani), de profesie medic stomatolog, şi-a dat demisia din funcţia de consilier judeţean după ce, întâi, i-a cerut fără şanse de succes preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor - prins de BIHOREANUL, în plină pandemie, la pescuit ilegal -, să o facă. Liberalul a spus în plen că nu mai poate sta la aceeaşi masă cu o persoană care, în loc să fie un exemplu de moralitate, încalcă legea pentru a-şi satisface hobby-urile.
Într-un interviu acordat BIHOREANULUI la scurt timp după demisie, Sebastian Lascu, vicepreşedinte în PNL Bihor, îşi explică gestul, vorbeşte despre aşteptările deşarte pe care le-a avut de la colegii de partid, condamnă noua „prietenie” dintre PNL şi UDMR şi îşi prezintă planurile politice...
Criza mistriilor
În anul șantierelor, când administrația Bolojan plănuia lansarea a 365 de investiții în paralel, municipalitatea orădeană se confruntă cu o criză a constructorilor.
Primăria este nevoită să reia licitații pe bandă rulantă, pentru că, profitând de numărul mare de lucrări din țară, firmele refuză să depună oferte, descurajate de valorile neactualizate ale manoperei și materialelor și marcate de criza de forță de muncă din construcții.
Evadare în natură
După marea izolare şi în aşteptarea sezonului estival, bihorenii pot să exploreze zonele pitoreşti din preajmă şi să practice sporturi de aventură.
Judeţul Bihor este bogat în trasee pentru drumeţii şi trasee de căţărare, oferă şi activităţi de aventură, inclusiv pe apă, toate putând fi practicate individual sau în grupuri mici, cu respectarea noilor reguli de distanţare. BIHOREANUL vă spune unde puteți ieși...
ORADEA NOASTRĂ
Ioşia în „tratament”
Primăria Oradea a prins gustul bălăcelii! După succesul aquapark-ului Nymphaea, care a devenit în ultimii ani principalul punct de atracţie turistică în oraş, municipalitatea pregăteşte un nou acva-proiect.
Ştrandul Ioşia va fi transformat într-o „grădină termală”, adică un loc unde orădenii şi turiştii se vor destinde în linişte, în bazine sau la umbra arborilor. De asemenea, complexul va oferi şi tratamente curative, folosind ca resursă de vindecare apa termală. BIHOREANUL vă prezintă proiectul...
Grădina urbană
Şapte hectare de teren nefolosit din Nufărul se vor transforma în prima grădină botanică în aer liber din Oradea, cu un muzeu dedicat plantelor!
Primăria lucrează la proiectul de realizare a acestei grădini, care la final va avea o seră cu plante exotice, o casă de fluturi, un turn de observaţie, o pasarelă pietonală supraetajată, ce va traversa şi parcul Salca, şi o „cetate” dedicată copiilor.
Şefa ANANP: „Bihorenii urmăresc protejarea patrimoniului natural”
Bihorul este un judeţ bogat în arii protejate, având 64 de astfel de zone, în care Mama Natură s-a desfătat. De conservarea lor răspunde acum Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), o instituţie înfiinţată în 2016 şi care în urmă cu doi ani a preluat custodia tuturor ariilor protejate de la asociaţiile ecologiste.
Preşedinta ANANP, Adi Croitoru, spune că în Bihor majoritatea ariilor protejate sunt bine conservate, dar recunoaşte şi că e nevoie de soluţii pentru două rezervaţii importante: Peţea şi Cefa.
Cu porţile deschise
Odată cu relaxarea restricţiilor de circulaţie, orădenii pot să ducă din nou deşeuri la platformele de colectare separată pe care RER Vest le administrează în oraş. Cele două centre au fost redeschise de operatorul de salubritate. Și, judecând după numărul mare de „clienţi” care le-au trecut porţile deja, se pare că lipsa lor s-a simţit...
ACTUALITATE LOCALĂ
Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Numărul bolnavilor activi de Covid-19 din Bihor s-a împuținat, iar Hotelul Ceres a fost eliberat; Proba practică la examenul de conducere se reia din 2 iunie. Serviciul de Permise funcţionează de dimineaţa până seara; Cine e proxenetul orădean, prins gonind la volanul unui Passat CC cu permis fals; Scandal cu pumni şi cuţite în Oradea: Două persoane au ajuns la spital, iar cinci la sediul Poliţiei; De ce pleacă bihoreanul Ioan Buda de la conducerea Poliției de frontieră; Salvatorii de lângă noi: „Îngerul” care a salvat motociclistul rănit este un fost pompier etc.