Luni, 22 aprilie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

„Nu se mai satură!”

Judecătorii și procurorii din Bihor au dat năvală la șefia Birourilor Electorale pentru alegerile din 9 iunie, stârnind invidia juriștilor din alte instituții, cărora le-au luat locul.

Din 101 Birouri Electorale care vor funcționa în județ până după scrutin, nu mai puțin de 68 vor avea președinți magistrați, procurorii și judecătorii urmând să încaseze indemnizații chiar și de 50.000 de lei pentru două luni, timp în care le „curg” și salariile imense, deși munca din parchete și instanțe le va fi în mod cert afectată.

Tramvai la scară

Lucrările de 235 milioane euro pentru construirea sistemului tram-tren în Zona Metropolitană Oradea urmează să fie licitate vara aceasta.

Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea prevăd începerea efectivă a lucrărilor în primăvara anului viitor, ele urmând să se desfășoare fără exproprieri de case pe tronsonul din cartierul Rogerius dintre străzile Coposu și Lacul Roșu.

Vremea Iepurașului

Începe o nouă ediție a Târgului de Paște, care va putea fi vizitat în perioada 26 aprilie - 6 mai în Cetatea Oradea.

Ateliere de încondeiat ouă sau de dulgherit, întâlniri cu Iepurașul și plimbări printr-un labirint de primăvară sunt câteva dintre activitățile din oferta Târgului.

Acrobat pe cer

Mărturia unei întâmplări nemaivăzute în Oradea iese la iveală după aproape un secol. Un celebru acrobat austriac, care în perioada interbelică dădea reprezentații mergând pe sârmă între clădiri, a oferit un asemenea spectacol chiar în buricul Oradiei, pășind fără protecție, la înălțime, între palatul Primăriei și biserica de vizavi.

Acrobatul Artur Strohschneider i-a ținut pe orădeni cu sufletul la gură, după o reprezentație dată pe 18 aprilie 1933 la circa 30 metri înălțime, iar BIHOREANUL vă dezvăluie o fotografie rară de la acest eveniment.

ORADEA NOASTRĂ

Goana după PET-uri

Aruncate până acum în șanțuri ori pe lângă coșurile de gunoi, flacoanele, dozele și sticlele au ajuns la mare căutare.

Implementarea sistemului de garanție-returnare (SGR) a ambalajelor îi determină pe unii bihoreni să scotocească prin tomberoane după PET-urile care le pot aduce bani, unii recunoscând că afacerea este cât se poate de bănoasă.

Căldură în rate

Iarna le dă românilor fiori reci, pentru că facturile de întreținere se dublează. Cine a plătit într-o lună de vară în jur de 200 lei pentru un apartament cu două camere, brusc va vedea la avizier costuri de 400 lei. Facturile pe martie au fost cu 25% mai mari decât cele pe februarie, care au depășit orice record istoric. Explozia facturilor de încălzire determină asociațiile de proprietari să caute soluții, ca să nu aibă restanțe față de Termoficare.

Părintele tuturor

De 25 de ani, Laurențiu Lazăr alină bolnavii, hrănește sărmanii, se îngrijește de orfani, pe scurt acordă ajutor oricui are nevoie, atunci când nimeni n-o mai face.

La cea mai recentă Gală a Excelenței în Asistența Socială din România, un eveniment anual organizat în București, preotul ortodox a primit premiul pentru asistentul social al anului în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități. O distincție pe care, fără dubiu, a meritat-o.

OPINII

Mircea Chirilă: Transformarea rectorilor în faraoni

Priviți modalitățile de alegere a rectorilor! Nicio universitate din țară nu a acceptat criteriul competitivității adevărate. Așa cum e făcută legea, este imposibil ca rectori de la Harvard sau Cambridge să poată presta în România, pentru că așa au votat cadrele didactice: rectorul să fie ales dintre ei. Dacă le merge bine lor, de ce să se mai schimbe ceva?

Adrian Criș: De la țară la Oradea

Într-o vreme când nu puțini copii ai orașului s-au obișnuit cu city break-uri cel puțin până la Praga ori Viena, oferta deschisă copiilor din celelalte așezări bihorene de a vizita Oradea este lăudabilă nu doar fiindcă mulți dintre aceștia nu s-au bucurat înainte de o călătorie până aici, ci și pentru că, dacă grija de a le deschide noi orizonturi va fi continuată, din acești copii vor ieși niște cetățeni mai buni.

PREMIILE LUI BIHOREL

UDMR-ista Biró Rozália, amendată pentru cum și-a parcat Lexus-ul în fața Primăriei; Decanul Ioan Hathazi de la Universitatea din Oradea, condamnat penal pentru fraudă; Bătaie la serviciu: Un consilier de la Garda Forestieră Oradea și-a agresat colegul de birou; Scoate pistolul! De ce a fost trezit de mascați nepotul primarului din Lunca; Contestaţi, dar nu înjuraţi... Judecătorul nu a iertat-o, pentru că s-a luat în gură cu Poliția Locală și a înjurat Primăria; Transformarea în compost a gunoaielor din Bihor, o inițiativă cam scumpă!

ACTUALITATE LOCALĂ

Exploatarea magneziului din Europa va fi reluată în Bihor. Investiția: 1 miliard de dolari!; Elev pipăit de un pedagog! Dalacsi Felix a recunoscut, a demisionat și a fost arestat; CNAIR a oprit licitațiile pentru două dintre cele trei tronsoane ale DX Oradea – Arad; Prognoze mai precise, grație unui radar meteo nou din Oradea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!