Luni, 5 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Cine vorbește o pățește!

Localnicii care au îndrăznit să reclame „tunurile” și abuzurile primăriței din Brusturi devin victime ale unor atacuri de tip mafiot... sau sunt cumpărați cu funcții.

Un sătean care a denunțat furturile din pădure, făcute cu complicitatea pădurarului și a soțului primăriței, a fost bătut de față cu inspectorii Gărzii Forestiere, iar saivanul cu hrana animalelor i-a fost incendiat, în vreme ce un consilier local, care a dezvăluit risipa banilor publici păstorită de Livia Bîrlău, s-a ales cu geamurile casei sparte și cu mașina vandalizată, noaptea, „ca hoții”...

„Cred că-i un scenariu împotriva mea”, susține în replică Livia Bîrlău, declarându-se convinsă că oponenții săi își înscenează singuri mizerii doar ca să-i strice ei imaginea. Dezvăluiri incredibile despre „viața la țară” sub dictatura jupânilor locali...

Noi știm mai bine!

Bugetul local al municipiului Oradea a fost adoptat miercurea trecută în mai puțin de un minut. 2,1 miliarde de lei au fost împărțite de majoritatea PNL, fără comentarii, în forma propusă de primarul Florin Birta. Propunerile făcute de cetățeni și ONG-uri pentru bugetul local au fost ignorate de Primărie.

Municipalitatea refuză alocarea de fonduri pentru susținerea unor evenimente culturale și sportive, amplasarea unei trăsuri de epocă în Piața Ferdinand și amenajarea unor spații verzi în Episcopia, singura cerere acceptată fiind înființarea unui fond pentru tineret, obligatorie prin lege, promisă, dar neîndeplinită nici în 2020.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București: „Oradea știe să se organizeze”

Originară din Oradea, unde a absolvit Liceul Sanitar și Facultatea de Medicină și Farmacie, după care a început stagiatura la Spitalul Județean, dr. Beatrice Mahler este una dintre cele mai ascultate voci medicale pe tema pandemiei Covid.

În ciuda programului încărcat, specialistul a oferit cititorilor BIHOREANULUI explicații despre noul „val” de infectări, vorbind despre oboseala acumulată de angajații spitalelor și reacția acestora la recentele proteste, despre necesitatea testării cât mai ample, tratarea sechelelor post-Covid, dar și a bolnavilor cronici, despre mortalitatea Covid și despre rolul vaccinării ca soluție optimă împotriva îmbolnăvirii.

Şefi la cuţite

Este scandal la Spitalul Beiuş, după concursul pentru funcţia de manager: trei medici şi-au dat demisia!

Fosta directoare medicală, liberala Monica Teaha, care a deținut funcția aproape un deceniu, a fost învinsă „la puncte” de un jurist venit din domeniul privat, Claudiu Lupău, hotărât să reformeze întreaga unitate şi să bage angajaţii „în priză”. BIHOREANUL vă prezintă povestea...

Anchetă contracronometru

Cazul copilului de 2 ani din Gepiu, răpit de tată din răzbunare, a adus în discuţie, în premieră în Bihor, declanşarea mecanismului „Alertă, răpire copil”.

Poliţiştii au găsit copilul în mai puţin de o oră, într-o pensiune din Beiuş, unde fusese cazat sub nume fals, iar tatăl este anchetat pentru lipsire de libertate, sub control judiciar, după ce Judecătoria Salonta a refuzat să-l aresteze, decretând că fapta „nu are caracter nelegal”. Citiți și vă cruciți!

Cauţi o aventură?

Concertele sunt interzise, târgurile şi petrecerile anulate, iar restaurantele, cu excepţia teraselor, închise, în localităţi cu incidenţă mare a îmbolnăvirilor, cum e şi Oradea...

Toate acestea nu trebuie să însemne şi instalarea monotoniei, cu atât mai mult cu cât, odată cu venirea primăverii, s-a deschis sezonul activităţilor de aventură în Bihor. Între atracţii se numără şi un nou traseu de via ferrata, la Roşia, care promite senzaţii tari. BIHOREANUL vă prezintă oportunitățile perioadei...

ORADEA NOASTRĂ

Salubritate în tranziţie

Implementarea noilor reguli de salubritate, cu colectarea separată a biodeşeurilor şi plata facturii în funcţie de volumul de gunoaie generat (plăteşti cât arunci), intră în etapa tranziţiei.

Din 1 aprilie, toţi orădenii trebuie să arunce separat deşeurile biodegradabile, dar până la finalul acestui an cei de la blocuri vor plăti un cost fix pe persoană. Timp în care Primăria şi RER Vest vor reconfigura incintele de deşeuri, asigurându-se că fiecare asociaţie are condiţiile necesare pentru o colectare şi o tarifare corectă.

Colectare la puterea a treia

Este oficial: de acum înainte, orădenii trebuie să colecteze deşeurile în trei fracţii, separând şi biodeşeurile. Aşa cum prevede regulamentul de salubritate al Oradiei şi contractul pe care Primăria l-a încheiat cu RER Vest anul trecut, măsura este necesară pentru ca o parte cât mai mare din deșeuri să fie reciclată şi valorificată. BIHOREANUL vă prezintă noul sistem.

Şcoala de reciclare

Valorificarea deşeurilor este un subiect care va rămâne în actualitatea europeană mulţi ani şi, de aceea, profesori din opt ţări lucrează acum la primele manuale din care vor învăţa viitorii muncitori responsabili cu tratarea biomasei, adică a resturilor organice.

Concomitent, echipa proiectului „BioCompetences” vrea să convingă autorităţile europene să oficializeze aceste meserii. Primii români care învaţă ce înseamnă munca pentru valorificarea biomasei sunt 120 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea.

Terapie prin yoga

Practică originară din India antică, care combină exerciţii fizice, de respiraţie, de concentrare şi de meditaţie, yoga este o activitate la modă pentru cei care își doresc să scape de stresul cotidian. Specialiştii acestei tehnici de „deconectare” spun însă că yoga înseamnă mult mai mult.

Bihoreanca Renata Coznici, o antrenoare de yoga specializată în Ungaria şi SUA, îi învaţă pe orădeni cum să se conecteze cu interiorul lor, pentru a-şi ameliora anxietatea, depresia şi chiar bolile trupeşti. Ea însăşi s-a tratat astfel şi garantează că tehnica este de mare folos...

Oradea ieri, Oradea azi: Ce investiţii pregătea Primăria în perioada intrbelică și ce planuri are acum

În fiecare început de an, Primăria Oradea adoptă bugetul de venituri și cheltuieli, „ghidul” prin care își pune în aplicare planurile. De zeci de ani, localnicii află din ziare pe ce vor fi cheltuiți banii din impozite și taxe. BIHOREANUL vă arată, comparativ, un buget al Oradiei interbelice și cel al zilelor noastre.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Darius, nepotul lui Romi Neguș, a murit la doar 23 de ani. Prietenii au fumat narghilea deasupra sicriului; Mii de orădeni au protestat, în frunte cu Sandu Lungu, împotriva restricțiilor anti-Covid; Frontierist din Borş, 4 ani de pușcărie pentru mită. Babău a fost înregistrat negociind şpaga; Din iulie, 4 zboruri internaționale de pe Aeroportul Oradea; A murit fostul decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara. Era judecat pentru luare de mită...