Luni, 10 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

„Voi face denunț!”

Primarul Florin Birta a fost confruntat cu neregulile în cazul tranzacţiilor de milioane de euro pentru terenurile din Parcul Salca, după ce BIHOREANUL a descoperit că proprietăţile cumpărate de municipalitate sunt evaluate de o firmă de casă, neschimbată de 6 ani.

Speculanţilor imobiliari cu „intrare” la funcţionarii din Primărie li se virează banii în regim de urgenţă, iar un scandal între doi samsari s-a lăsat cu plângeri la DNA și cu urmăriri cu detectivi pe holurile Primăriei. 

Spre biroul cui a făcut „potecă” unul dintre cei mai mari afaceriști din domeniu?

„Nu sunt Albă ca Zăpada”

Fostul șef al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a scăpat de închisoare, dar e „ușurat” de 1,1 milioane euro.

BIHOREANUL vă prezintă motivele pentru care cel mai mare dosar de corupție local a „murit” la Curtea de Apel Oradea, la aproape două decenii de la comiterea faptelor, după ani de zile de „stat la sertar” și alt aproape un deceniu de „plimbat” prin instanțe.

Se limpezesc apele!

Compania de Apă Oradea a lansat cea mai mare investiție din ultimul deceniu, de 50 milioane euro.

Fondurile europene atrase vor fi folosite pentru modernizarea Uzinei 5 de lângă cartierul Tineretului, montarea de panouri fotovoltaice pentru toate uzinele, digitalizarea și extinderea cu 22 de kilometri a rețelei de apă.

Sub soarele Antalyei

Perla turistică a Turciei este pregătită pentru un număr record de oaspeți din România, convinși cu oferte de lux și, totuși, accesibile.

Antalya își întărește reputația de destinație sigură și relaxantă, iar hotelierii au depășit provocările pandemiei, ale războiului din Ucraina și ale cutremurului care în iarnă a afectat alte regiuni ale Turciei, renovând resorturile și perfecționând serviciile de o calitate fără cusur.

ORADEA NOASTRĂ

De 5 x selectiv

Oradea duce colectarea separată a deșeurilor la puterea a cincea. Indiferent dacă s-au obișnuit sau nu cu regulile reciclării, orădenii vor trebui să învețe să fie și mai riguroși.

În perioada următoare, Primăria va prezenta un nou regulament local de salubritate, care prevede obligația separării deșeurilor din hârtie și carton. Pentru asta, orădenii vor primi noi recipiente și saci.

Arta reciclării

Cunoscută orădenilor pentru rolurile pe care le joacă de 18 ani pe scena Teatrului Regina Maria, actrița Adela Lazăr este, zi de zi, o inspirație pentru cei care nu își găsesc entuziasmul. Mereu îmbrăcată în haine cu nuanțe vii și auto-declarată ca fiind „îndrăgostită de culori”, Adela colorează lumea care o înconjoară și prin picturile ei.

„Pictor ama(c)tor”, cum se descrie chiar ea, orădeanca a vernisat recent, la Sinagoga Sion, cea de-a patra expoziție, intitulată „RECYCLart - From Trash to Art” (De la gunoaie la artă), în care a dat o viață nouă unor obiecte care, altfel, ar fi ajuns la gunoi.

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se făceau pe vremuri pregătirile pentru sărbătorile de Paști

Sărbătorile Pascale erau o bună ocazie pentru cumpărături și în Oradea interbelică, iar comercianții se întreceau, în anii ’30, în oferte cât mai atractive. Magazinul de tricotaje al lui Alexandru Klein organiza un „târg eftin de Paști”, între oferte aflându-se cămăși, combinezoane, cravate, ciorapi bărbătești și de dame, „fără defect”.

Un alt magazin de modă, deținut de Nicolae Markovits, profita de mutarea într-o nouă locație pentru a comercializa stofe, mătăsuri și pânzeturi la jumătate de preț, iar pe rafturile lui Gavril Witrael se găseau costume bărbătești și alte „noutăți de primăvară”.

Reciclare cu transparență

Orădenii sunt printre primii români care au început să colecteze deșeurile separat. În timp, fracțiile s-au înmulțit, astfel că, în prezent, orădenii au obligația de a colecta în saci sau recipiente diferite 4 tipuri de fracții: deșeurile din plastic, metal, hârtie și carton, resturi din sticlă, deșeurile biodegradabile și cele reziduale.

Dacă pentru cei mai mulți dintre orădeni colectarea separată înseamnă responsabilitate față de mediu și legislație, o parte mică dintre localnici ignoră colectarea separată și încearcă să se sustragă regulilor în vigoare.

TIMP LIBER
Drumul spre vârf

Cine nu visează să cucerească noi piscuri, fie ele simbolice ori reale? Și, dacă urcușul este mai greu, vestea bună este că în Bihor se dau lecții pentru asta...

În zonele pitorești ale județului se organizează în perioada următoare cursuri menite să-i reconecteze pe învățăcei cu natura, să le dezvolte abilitățile de temerari și să-i scoată din monotonie.

OPINII

Oradea, Capitală Culturală Europeană!
de Mircea Chirilă

O candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană te scoate în față. O reușită te face deja extrem de vizibil. Are oare Oradea argumente ca peste 5-10 ani să încerce să ajungă precum Sibiul sau Timișoara?

În ce privește infrastructura culturală, stăm bine, iar viitorul apropiat va mai aduce plusuri în acest domeniu. Infrastructura muzeală este printre cele mai mari și moderne din țară, cu muzee unice, cum este cel Art Noveau sau al Masoneriei, cu sinagogi transformate în spații de cultură. Iar după lupta dusă pentru stabilirea noului sediu al Muzeului Țării Crișului, ne-am trezit cu două muzee mari și late în loc de unul.

Bolojan, un disident în PNL
de Adrian Criș

Nu-i Ilie Bolojan singurul răzvrătit, dar în PNL a rămas unicul opozant intern constant, nu de conjunctură (alde Boc, Rareș Bogdan, Turcan etc. sar la jugulara șefilor doar când aceștia sunt oricum în drum spre cimitir). E singurul disident de cursă lungă. Dat ca model, dar niciodată urmat și susținut.

La ce îi va folosi exigența, însă, și lui, și alegătorilor săi, la anul, când vin patru rânduri de alegeri? Din 2020 Bolojan semnalizează tot mai des că vrea să predea ștafeta, dar apropiații speră că nu va face pasul în spate tocmai când PNL e la ananghie. Va mai candida, deci, sau nu? Și dacă da, pentru ce? Și cu ce folos?

PREMIILE LUI BIHOREL

Stelele Binşului: Cum au ajuns VIP-urile Beiușului să intre pe rând în PSD; Închis pentru lucrări: Ce mesaj stă ascuns pe panourile de șantier de la Podul Intelectualilor; Ioneștii forever: Soții Daniela și Gheorghe Ionescu rămân să predea la Universitatea din Oradea; Castelanul Cseke: De ce nu se mai vinde castelul Stubenberg din Săcueni; Ofertă tare: Un supermarket din Oradea vinde până și pietre clienților săi; Ești pe nicăieri! Hărțile turistice din centrul Oradiei omit o informație importantă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!