Luni, 5 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiecte:

Puși pe treabă?

Viitorii noi primari aleși în iunie, dar care își preiau funcțiile abia la toamnă, au planuri mari și anunță inclusiv „epurări la sânge” în instituțiile pe care le vor conduce. În perioada dintre alegeri și preluarea mandatelor, edilii „boboci” stau cu ochii pe cei actuali ca să nu le lase conturile goale, împart sarcini viitorilor subalterni, negociază cu foștii adversari majoritățile în consiliile locale care să le voteze proiectele și pregătesc reduceri de personal, ca să aibă bani pentru a le finanța.

Demisie de supărare

O dispută minoră între șefii Aeroportului Oradea s-a lăsat cu demisia unuia din ei și scoate la iveală cea mai mare problemă a regiei: criza de personal, cu impact asupra serviciilor furnizate pasagerilor. Sancționat cu un avertisment de directorul general Răzvan Horga pentru o divergență de opinii, adjunctul Eugen Tuduc a dezvăluit că de curățarea a 47 toalete și a aeronavelor trebuie se ocupă doar 2 femei de serviciu, iar aeroportului îi lipsesc specialiști care să asigure însăși activitatea de operare.

Oradea sub lacăt

În plin sezon turistic, zeci de spații comerciale din zona centrală a Oradiei, începând din strada Republicii până în Palatul Vulturul Negru, sunt goale din lipsă de afaceri. Nivelul ridicat al chiriilor, puterea de cumpărare scăzută a orădenilor, canibalizarea reciprocă a micilor afaceri și lipsa unei strategii coerente a municipalității de încurajare a HoReCa fac ca o mare parte din spațiile comerciale să fie închise în lipsă de clienți.

Sate pe „uscat” 

În timp ce verile sunt tot mai calde și mai secetoase, bihorenii din mediul rural continuă să nu aibă apă la robinet. Șapte comune din Bihor nu au rețele publice de alimentare cu apă, iar în alte zeci de localități oamenii primesc la robinete apă contaminată, informații pe care însă nicio autoritate județeană nu le cunoaște.

Cartier de poveste

Cum au fost desființate vechile case și ateliere din zona Decebal în anii 1980, pentru a face loc blocurilor. Multă vreme mărginașă, cu case cochete, dar fără drumuri, apă și canalizare, zona cuprinsă între strada Menumorut și bulevardul Dacia de azi a fost reconstruită aproape total în anii regimului comunist.

Să-nceapă petrecerea!

Complexul President din Băile Felix își inaugurează Clubul Diamond cu un concert al cântărețului Babasha. Amenajat lângă Hotelul President, de patru stele, Clubul Diamond are o capacitate de 400 de locuri și a fost conceput pentru a organiza periodic petreceri și spectacole pentru tinerii care caută nu doar relaxare, ci și distracție. (advertorial)

TIMP LIBER

Filme sub stele

După ce au fost apreciate la festivalurile de la Cannes, Berlin ori Locarno, o serie de filme artistice vor fi proiectate în Oradea, în cadrul unui eveniment ce-și propune să le ofere localnicilor posibilitatea de a petrece câteva seri de vară într-un „cinematograf” inedit. Este vorba despre ediția a V-a a Oradea Summer Film, care va avea loc în perioada 14-18 august, în parcul Cetății, accesul fiind gratuit. 

OPINII

Să intri la liceu nu-i greu
de Mircea Chirilă

Hai să vă dau niște cifre: Șuncuiuș - 1,32, Ștei - 1.77, Bratca - 1.82. Nu e vorba nici de cotele apelor, nici de alcoolemie, ci de cele mai mici note cu care s-a intrat la liceele din aceste localități. Oare ce o fi scris un elev care a luat nota 1,32? Cum probabil că un punct se dă din oficiu, o fi fost recompensat pentru că a știut să-și scrie numele pe lucrare, cu litere mari... 

Un licăr de speranță
de Adrian Criș

La câteva zile după ce PSD-iștii orădeni l-au mazilit pe Adrian Madar, cel mai vorbăreț consilier local și candidat la Primărie cu un rezultat penibil, de nici 9% (bașca a și coborât scorul partidului la Consiliu de la 15,53%, cât avusese PSD în urmă cu patru ani la sub 12%), am avut prilejul să discut cu colegi ai săi care la alegerile din 9 iunie s-au învrednicit mai cu folos, câștigând primării comunale. Vorba aia, au validat vechiul și înțeleptul proverb despre cum, decât codaș la oraș, mai bine e să fii în satul tău fruntaș...

Noutăți cu privire la predarea permisului de conducere
de Mircea Ursuța

În data de 19 iulie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern prin care se reglementează atât modul în care se vor realiza analizele la Medicina Legală pentru stabilirea existenței drogurilor sau a alcoolului la persoanele testate ca urmare a opririi în trafic, cât și modalitatea în care acestora li se restituie sau li se ridică din nou permisul de conducere...

PREMIILE LUI BIHOREL

Bocelli... la suprapreț: Un bilet la concertul din Oradea a ajuns să coste chiar și 3.500 de lei!; Popa hoțu' contraatacă: Preotul ortodox din Lăzăreni se răzbună cu plângeri penale pe cel care l-a reclamat; Șicană à la Sorbán: Ce a mai inventat primarul din Lugaș pentru a-și pune pe drumuri adversarii; Pet Cafe, nu pet friendly! În noua cafenea prietenoasă cu animalele din Oradea nu au voie tocmai... animalele; Metoda hocus-pocus: Cum a „rezolvat” un constructor o problemă de canalizare din Oradea. 

ACTUALITATE LOCALĂ

Încălzire cu scandal

Prețul de producție a gigacaloriei de către Termoficare Oradea fost aprobat de ANRE la un nivel cu 9,51% mai mic, dar orădenii nu vor simți scăderea. Ședința în care Consiliul Local Oradea a aprobat noul tarif s-a lăsat cu scandal, după ce PSD-istul Liviu Sabău Popa a cerut ieftinirea tarifelor pentru persoane fizice și ONG-urile din domeniul social, ceea ce nu s-a întâmplat.

Lucrări, din primăvară

Parcarea subterană cu 1.000 de locuri din zona Colegiului Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, care va fi construită în cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul I, va costa 28 milioane euro. Consiliul Local a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor pentru parcare şi pentru parcul ce va fi amenajat deasupra ei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!