Luni, 18 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Aşa se face!

O comună din Bihor a fost dată exemplu în toată ţara pentru modul în care chiverniseşte banii cetăţenilor.

În Cociuba Mare, toate uliţele sunt asfaltate, reţelele de utilităţi au ajuns la porţile sătenilor, iar şcoala şi grădiniţele au fost modernizate. Ales primar într-o comună aproape în faliment, liberalul Mihai Sferle a luat doar măsuri nepopuliste: a mărit impozitele, a poprit pensiile datornicilor şi a înjumătăţit numărul funcţionarilor.

Revolta din Nufărul

Planul de regenerare urbană a cartierului Nufărul este contestat de către locuitorii zonei.

Riveranii ridică întrebări faţă de defrişările anunţate fără amenajarea de mari parcuri care să ţină umbră, cele 14 parcări supraetajate proiectate în locul punctelor termice, care ar putea urâţi zona, şi pistele pentru biciclişti fragmentate, greu de folosit, în vreme ce Primăria Oradea refuză să le răspundă la adresele depuse oficial, cu încălcarea legii.

Mega-scandalul

Acuzaţiile de homosexualitate din Episcopia Ortodoxă a Oradiei "dezgroapă" subiecte sensibile.

Într-un interviu curajos, preotul-regizor Ciprian Mega s-a lansat în noi critici dure aduse practicilor din Biserica Ortodoxă, făcând aluzii la implicarea episcopului Sofronie în "reţeaua" gay, în vreme ce preotul orădean suspectat de relaţii nepotrivite iese la lumină: "Lucrurile de care sunt acuzat nu le-am făcut nici măcar cu soţia mea".

17 dintr-o împuşcătură

Anchetă de amploare în Bihor: 17 suspecţi de braconaj au fost percheziţionaţi, iar peste 100 de trofee şi 48 de arme au fost ridicate.

BIHOREANUL a aflat că cea mai mare operaţiune de investigare a faptelor de braconaj din ultimii ani a Poliţiei Bihor a pornit în urma unui scandal cu împuşcături în spaţiul public şi îl are în vizor inclusiv pe şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, un fost consilier judeţean al PSD.

Testare cu bucluc

Scandal cu plângeri penale între şeful de post din Tărcaia şi un localnic pe care l-a încătuşat în trafic: şoferul acuză răzbunare, poliţistul Costel Iştoc (medalion) se declară calomniat şi hărţuit.

Băgat în anchetă pentru că a refuzat testarea pentru droguri, Jónás Csaba (foto dreapta) susţine că nu s-a supus pentru că a fost scos cu forţa din maşină şi încătuşat după ce a vrut să-l filmeze cu telefonul pe şeful de post care, la rându-i, e supărat că omul se plimbă fără motiv prin faţa casei lui şi îl vorbeşte de rău printre săteni.

Centurile de aur

Doi sportivi orădeni specialişti în taekwon-do au contribuit la o performanţă istorică.

Antrenoarea de fitness Ana Heveşi şi poliţistul Cătălin Topai s-au pregătit săptămâni în şir pentru a excela în concurs şi au ajutat România să ajungă pe primul loc la Campionatul Mondial.

TIMP LIBER

Veniţi la film?

TIFF se întoarce la Oradea cu filme noi, cine-concerte, proiecţii în aer liber şi invitaţi speciali.

Orădenii vor putea vedea avanpremiera lungmetrajului "Libertate" al lui Tudor Giurgiu, o proiecţie specială a peliculei clasice "Casablanca", precum şi a unei noi comedii cu actori cunoscuţi, "Încă două lozuri".

OPINII

Mircea Chirilă:
Nu mai demolaţi! Reparaţi!

Dacă dai cu ochii roată în Piaţa Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colţ cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piaţa Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorinţa de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.

De ani buni se pune problema demolării tuturor clădirilor de pe un flanc al străzii şi de tot atâţi ani proprietarii caselor nu şi le-au mai putut vinde şi nici n-au mai avut tragere să le renoveze...

Adrian Criș:
"Cel mai mare dezastru"

Ministrul Finanţelor, orădeanul Marcel Boloş, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregăteşte o nouă "reformă fiscală", adică majorări de taxe şi impozite despre care economiştii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari şi mici, străine şi autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii şi de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.

Până în 2030, România are acces la fonduri UE de 91 de miliarde euro. 10 miliarde de euro sunt necheltuite din exerciţiul financiar 2014-2023 şi le putem primi, pentru proiectele în derulare aferente acestuia, până la finele anului curent...

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuța:
Modificări importante în procedura penală. O reglementare tembelă

Aşa cum arătam şi săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislaţiei penale, s-a schimbat şi procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.

Problema părţilor în procesul penal nu a fost rezolvată în cel mai fericit mod prin această lege, ci, din contră, reglementarea nouă poate crea multe probleme în practica judiciară.

PREMIILE LUI BIHOREL

Marea convocare: Cum îşi arată Episcopul Sofronie susţinerea faţă de protejatul său; Săraci în ţara foamei: Guvernul nu are bani nici pentru noii beneficiari de carduri sociale; «Pozitive» de Vaşcău: Primarul are baiuri cu... veterinarul; Stop joc! Inspectoratul în Construcţii a oprit lucrările la vila unei funcţionare din Prefectura Bihor; Căldură mare! De ce s-au trezit orădenii cu caloriferele calde, pe temperaturi de vară; Burta pe carte: Şcoala modernizată din Căbeşti are probleme cu... latina.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!