Luni, 11 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Iată câteva dintre subiectele noii ediţii:

Prizonierii Covid-ului

În Spitalul Municipal din Oradea sunt şi pacienţi Covid “veterani”, internaţi de aproape două luni, cărora medicii nu le pot explica de ce virusul nu le-a provocat simptome, dar nici nu poate fi eliminat din organismele lor.

Un orădean a fost externat după mai mult de 50 de zile de izolare şi spitalizare, iar alţi doi bihoreni sunt blocaţi într-un salon din luna martie, aşteptând rezultatele testărilor repetate care, însă, de multe ori sunt neconcludente. BIHOREANUL dezvăluie detalii necunoscute ale luptei cu coronavirusul...

Trândăvie în pandemie

Chiar dacă au asigurat cu maşini „de serviciu” o cincime din angajaţi, şefii Consiliului Judeţean Bihor nu sunt stare să-i aducă şi să-i ţină la muncă.

Un experiment făcut de BIHOREANUL a dezvăluit că  mai mult de 20 de salariaţi, în frunte cu preşedintele Pásztor Sándor, s-au prezentat la lucru cu întârziere ori chiar deloc, deşi 35 din totalul de 152 au maşini plătite de instituţie.

Duba spre casă

Pentru a evita răspândirea Covid-19, polițiștii locali transferă zilnic zeci de români repatriați prin Borș. Echipați jumătate de zi în costume de protecție etanșe, în care transpiră și respiră greu, polițiștii transportă la centrele de carantină ori spre județele vecine muncitori români rupți de oboseală, repatriați din Occident după ce criza i-a lăsat fără slujbe. BIHOREANUL i-a însoțit și a realizat un reportaj 100%.

Stop bulucelii!

Se pregătesc noutăţi la examenele auto, pentru ca bihorenii să nu-şi mai aştepte ore în şir rândul la proba practică, în bătaia soarelui ori a ploii.

Sesizată de BIHOREANUL, Prefectura vrea ca Serviciul Permise să asigure aspiranţilor la şoferie programări online, cu alegerea inclusiv a orei pentru susţinerea probei „de traseu”, iar examinatorii să respecte un cod de conduită care să prevină şi să sancţioneze abuzurile.

Daruri cu gust

O echipă de voluntari gătesc meniuri alese pentru cadrele medicale din linia întâi din Oradea. În frunte cu bucătari profesionişti, inimoșii se întâlnesc în bucătăriile unor restaurante de top din oraş, unde, folosind alimente cumpărate din donaţii, pregătesc bucate savuroase, „îndulcind” pandemia. BIHOREANUL vă spune povestea lor...

Studenție „virusată”

Studenţii orădeni se plâng că unii profesori nu se obosesc să le predea de la distanţă. Mulți dintre dascălii Universităţii din Oradea s-au rezumat să le trimită studenţilor cursurile aferente semestrului II, scrise într-un limbaj greu de înţeles şi fără să le mai dea tinerilor explicaţii sau, mai rău, le trimit fotografii neclare făcute unor cărţi.

Testări pentru comunitate

Oradea are un al treilea aparat PCR, cu care vor putea fi testați la cerere și contra cost angajații marilor companii, iar spitalele au fost împrumutate cu 16 milioane de lei pentru a se dota cu aparatură.

Final cu scandal

Imagini distribuite online, cu zeci de persoane, inclusiv angajaţi ai Parchetului Bihor, participând la înmormântarea grefierului Florin Leucea, fratele prim-procurorului Alin Leucea, care şi-a pierdut viaţa în circumstanţe tumultuoase, a stârnit un adevărat scandal, săptămâna trecută.

ORADEA NOASTRĂ

Socoteala verde

Oradea nu poate fi un oraş cu adevărat verde dacă nu are destui arbori care să cureţe aerul pe care îl respiră locuitorii.

Evidenţele Primăriei arată că, din 2008 şi până în prezent, în oraş s-au plantat 26.395 de arbori. În schimb, nu mai puțin de 7.915 copaci au fost puşi la pământ. Un raport nu îndeajuns de favorabil naturii...

Oradea în fierbere

Dintotdeauna, oamenii au încercat să-şi imagineze viitorul, sperând mereu că zilele care vor urma vor fi mai bune. Când însă vine vorba de climă, speranţele sunt adesea înlocuite de alerte.

Folosind datele IPCC, un grup ştiinţific interguvernamental care evaluează riscurile încălzirii globale, postul de televiziune National Geographic a creat o aplicaţie care arată cum va fi clima în mii de oraşe ale lumii, în anul 2070. Pentru Oradea, previziunile sunt... calde.

„Să scădem numărul vehiculelor care poluează oraşul”

Un oraş prietenos cu mediul înconjurător trebuie să aibă, obligatoriu, un transport public eficient şi atractiv pentru cetăţeni. „Îmbunătăţirile şi dotările pe care le facem au în vedere şi grija faţă de mediu”, spune Adrian Revnic, directorul tehnic al societăţii de transport public din Oradea.

Ca orădenii să circule cât mai puţin cu maşinile, Primăria şi OTL au comandat 20 de tramvaie noi, 16 autobuze hibride, dar şi amenajarea unor parcări în care şoferii care-și lasă mașinile să fie „recompensaţi” cu bilete OTL. De asemenea, din această vară, orădenii vor putea închiria biciclete şi trotinete electrice tot de la OTL!

Staţiunea Oradea

Oradea a fost declarată joi, prin Hotărâre de Guvern, staţiune turistică de interes național, aşa cum Primăria a cerut din vara anului trecut. Acum, oraşul va putea să atragă mai uşor investiţii şi fonduri europene pentru dezvoltarea zonei turistice.

Online e mai sigur

Serviciul de salubrizare orădean nu a fost perturbat de pandemie. Echipajele RER Vest au colectat deşeurile şi au curăţat străzile urbei fără întrerupere

Încă dinainte de declanşarea pandemiei, RER Vest oferă tuturor clienţilor posibilitatea de a primi factura în format electronic şi de a o plăti tot aşa. Acum, clienții profită din plin de această posibilitate.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Sub paza Armatei: Prefectul a cerut ajutorul militarilor pentru a ţine sub control colonia de romi din Vadu Crișului; S-a semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor l a DN76 Ștei; Victor Micula, amendat cu 5.000 lei pentru încălcarea ordonanţelor militare; Patru oferte pentru șoseaua care va lega Oradea de Autostrada Transilvania; Proiect european pentru construirea unei clădiri noi pentru o grădiniță în Calea Clujului; S-a anulat acordul care le-a adus fraţilor Micula despăgubiri de sute de milioane de euro, etc.