Luni, 16 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Sclavi în numele lui Dumnezeu

Cinci băieţi de 11-14 ani, ai unor familii sărace din comuna bihoreană Roşiori, au fost ţinuţi în robie de stăpânul unei ferme, care i-a înfometat, bătut şi forţat să muncească până la epuizare vreme de trei ani.

Bărbatul, care a pretins că le-a făcut un bine şi a îndeplinit astfel un canon de la duhovnicul său, a fost condamnat printr-o primă sentinţă la închisoare, dar şi obligat să le achite victimelor salariul minim pe economie pentru toată perioada lucrată, plus daune morale de câte 10.000 de euro!

Ultima lecţie

O orădeancă dezvăluie ce cadouri scumpe se cumpără profesorilor, la final de liceu, chiar dacă legea interzice acest lucru.

Deranjată că, după ce a refuzat să plătească pentru cadourile dascălilor, colegii i-au şicanat fiul, elev în clasa a XII-a la Colegiul Mihai Eminescu, femeia a reclamat BIHOREANULUI nonşalanţa cu care părinţii şi profesorii perpetuează "tradiţia".

Corso la refăcut!

Primarul Florin Birta vrea să paveze pietonalul străzii Republicii după modelul din Piaţa Ferdinand, cu fonduri europene.

La 15 ani de la precedenta reabilitare, artera pietonală are dale lipsă şi iluminatul arhitectural din pavaj defect, fapt pentru care anul viitor va intra în lucru, spre spaima comercianţilor care încă nu şi-au refăcut vadul comercial pierdut la lucrările din 2007.

Plecaţi, dar nu scăpaţi

Românii nu scapă de caznele birocraţiei din ţară nici la 20 de ani după ce se stabilesc în străinătate.

Mutată în Franţa în 2002, o fostă profesoară a solicitat anul trecut pensia cuvenită pentru ce muncise până atunci în ţară, dar Casa de Pensii Bihor a ignorat-o cu lunile, aşa că a reclamat-o BIHOREANULUI, demersul obligând instituţia să-şi admită vina, să-i rezolve dosarul şi să-i promită scuze.

Înotători pe uscat

Sute de orădeni pasionaţi de înot se plâng că, deşi oraşul are trei bazine de dimensiuni olimpice, toate sunt închise publicului.

Închis în aprilie 2020 pentru 6 luni de reabilitare, bazinul Ioan Alexandrescu este tot sub lacăt, Primăria adăugând succesiv noi lucrări care au înzecit costurile, de la 1,4 milioane lei la 16,6 milioane lei, în timp ce bazinul Crişul permite doar accesul sportivilor de performanţă, iar cel de la Nymphaea se va deschide abia la vară.

Banca bunicilor

Pensionarii din Bihor suferă din cauza scumpirilor, mulţi supravieţuind din împrumuturi.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea reprezintă o comunitate de aproape 8.000 de membri, dintre care 40% cu pensie minimă, care se împrumută între ei ca să-şi ia medicamente sau lemne pentru iarnă.

Filantropul de Şuştiu

Secretul consilierului judeţean Dorin Boca: şi-a văzut moartea cu ochii după ce-a ajuns cu maşina sub un tren, iar de atunci s-a dedicat acţiunilor caritabile.

Împreună cu tinerii cu care a copilărit "pe uliţe" şi cu propriii angajaţii, Boca a reconstruit casa arsă a unor tineri din Fânaţe, i-a făcut o locuinţă unei văduve cu trei copii, a dotat două şcoli cu calculatoare şi strânge sponsorizări pentru nevoiaşi şi biserici.

TIMP LIBER

Merhaba, Antalya!

În vara asta se pleacă în vacanţe spre Turcia, Egipt şi Grecia direct de pe Aeroportul Oradea!

Pachetele turistice sunt mai scumpe, dar agenţiile de turism afirmă că orădenii sunt dispuşi să plătească în plus pentru a se bucura de o vacanţă memorabil. 

OPINII

Betoane sau clorofilă?
De Mircea Chirilă

Primăria Oradea a lansat un nou front de discuţii, după ce mai mulţi copaci falnici au fost tăiaţi în zona Sovata pentru a face loc unei piste de pump-track, unde tinerii biciclişti să se dea peste cap cu ajutorul unor dâmburi artificiale din beton.

Dacă tinerii jubilează (s-a văzut ce succes are pista de lângă Jumbo), cei mai în vârstă nu sunt prea încântaţi că dispar pomii, că deh, ei se gândesc mai des la locurile cu verdeaţă. De când e lumea, în spaţiile înguste dintre blocuri a fost o luptă între copiii care băteau mingea şi vârstnicii care băteau covoarele.

Afară cu "şcolarii"!
De Adrian Criş

Nici când a promovat FC Bihor ultima oară în Divizia A n-am văzut bucurie ca săptămâna trecută, când Prefectura a anunţat că până la finele lunii iunie, când începe vacanţa şcolară, iar apoi de când se reiau cursurile şi până la sfârşitul anului, maşinile şcolilor de şoferi vor avea accesul interzis în zonele cele mai aglomerate ale oraşului la orele de vârf, atât dimineaţa, între 7.00 şi 8.30, cât şi după-amiaza, de la 15.00 la 18.00.

Decisă prin ordin de prefect, măsura a fost luată pentru a nu încurca circulaţia şi mai mult (decât însuşi numărul copleşitor al maşinilor şi existenţa şantierelor) prin zonele aglomerate, după ce, în urmă cu câţiva ani, interdicţia avea în vedere doar vecinătăţile şcolilor.

PREMIILE LUI BIHOREL

America, venim! Florin Birta şi Ilie Bolojan au plecat în SUA; Spitalul CFR Oradea, ultima gară: Ar putea fi "înghiţit" de Spitalul Judeţean; Beţie cu repetiţie: Prinsă din nou băută la volan, fosta atletă Simona Kadas riscă să ajungă după gratii; Birocraţia digitală: Cum a ajuns Primăria Oradea să elibereze tichetele de vaccinare Covid doar cu programare; Tupeu de infractor: Un pedofil din Bihor se răzbună pe anchetatori; Olimpici ignoraţi: Inspectoratul Şcolar Bihor nici măcar nu ştie câţi elevi eminenţi are.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!