Luni, 29 martie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Echipa de... ascultare

Aproape necunoscuţi, vânătorii de avarii ai Companiei de Apă Oradea pot identifica o spărtură dintr-o conductă îngropată la 2,5 metri sub asfalt cu mare precizie. Echipa inginerului Cristian Sfârlea, călită în misiuni în teren şi concursuri de detecţie, a reuşit să ajungă la un grad de identificare a avariilor de peste 95%.

Solicitaţi zilnic la peste 10 avarii în Oradea şi în judeţ, membrii echipei de detecţie descoperă fisurile ascultând cu atenţie zgomotul adesea insesizabil al apei care se scurge din conducte, cu ajutorul unor microfoane speciale de sol, stârnind mirarea locuitorilor, care îi suspectează uneori că ar putea fi agenţi SRI aflaţi în vreo misiune misterioasă. O poveste marca "exclusiv BIHOREANUL".

Aţi votat, dar v-au uitat!

La patru ani după prima sesiune de bugetare participativă, doar unul din cele 20 de proiecte propuse de orădeni a şi fost implementat.

Primarul Florin Birta justifică dezinteresul evident al municipalităţii pentru punerea în operă a propunerilor orădenilor prin valoarea cu mult peste 200.000 euro a fiecărui proiect, dificultatea obţinerii avizelor şi necesitatea relocării unor reţele de utilităţi.

Analizând la rece, campaniile de bugetare participativă lansate de municipalitate în 2017 şi 2018, în care orădenii şi-au ales proiectele pe care le doresc, încep să aducă a exerciţii de imagine.

Vremea schimbării

Aproape jumătate dintre directorii Primăriei Oradea şi ai regiilor locale urmează să fie înlocuiţi înainte de sfârşitul anului.

Primarul Florin Birta primeneşte aparatul administraţiei locale, aducând din afară 15% din personal şi pregătind înlocuirea pe cale naturală sau de "comun acord" a unor directori precum Mircea Ghitea de la Direcţia Tehnică, Cristian Beltechi de la Poliţia Locală ori de la societăţi precum CAO şi OTL. Află din BIHOREANUL ce urmează!

Teama de vaccin

La 3 luni după începerea imunizării anti-Covid a personalului medical, BIHOREANUL a descoperit că mai mult de jumătate dintre angajaţii spitalelor din judeţ sunt nevaccinaţi.

În cele două mari spitale din Oradea, Municipal şi Judeţean, a fost imunizat sub 43% din personal, situaţia fiind explicată prin infectări recente, care au făcut imposibilă vaccinarea, dar şi prin dezinformările despre presupusele efecte nocive ale serurilor.

Ramona la proces!

Vă amintiţi de Ramona Fizeşan, "maestra" injecţiilor cu acid hialuronic? Cosmeticiana din Oradea a fost trimisă în judecată pentru exercitarea fără drept a unei profesii.

Fizeşan este acuzată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea că s-a autodeclarat "cadru medical" şi timp de un an a pus în pericol sănătatea mai multor cliente pe feţele cărora a făcut intervenţii cu acid hialuronic, fără a avea autorizaţii ori studii de specialitate necesare.

Reabilitare prin demolare

Primăria Brusturi a demolat o şcoală pe care, cu bani primiţi prin PNDL în 2016, trebuia s-o repare în 2018, iar acum, deşi clădirea nu mai există, cere ca alţii să încheie... reabilitarea.

Într-o comună în care Primăria pare mai preocupată de imagine decât de lucruri serioase, Inspecţia în Construcţii a stopat un alt proiect finanţat de Guvern, pentru alimentarea cu apă a comunei, deoarece Primăria şi-a "tras" o autorizaţie falsificată. Şi nu numai atât...

Debut "pixelat"

Nu se mai îndoieşte nimeni că viitorul va fi "smart", astfel că firmele care vor oferi soluţii eficiente de digitalizare vor fi tot mai căutate. Implicit, vor avea nevoie de angajaţi, pe care, ca să nu-i piardă, vor fi nevoite să-i plătească bine.

În această logică, Primăria şi-a propus să atragă în oraş cât mai mulţi IT-işti şi le oferă bani celor care vor să deschidă afaceri care pot contribui la "inteligenţa" Oradiei. Deşi suma oferită nu era deloc mică, IT-iştii, însă, nu s-au înghesuit.

Festivalul-speranţă

Evenimentele Oradiei în 2021 vor aduce câte o porţie de aer liber. Mai puţine şi mai mici decât în alţi ani, ele au totuşi şanse să se ţină, fie şi cu un public restrâns.

APTOR a introdus în agenda pentru acest an o nouă ediţie a European Music Open, Street Food Festival, TIFF Oradea, ba chiar lansează şi evenimente noi, care să promoveze artişti locali. Alte festivaluri, în schimb, au fost "tăiate" de pe acum...

Brânza moţească la ghioabă, mâncarea tradiţională a moţilor

Unii locuitori din Apuseni mai păstrează încă tradiţii vechi de sute de ani, care aduc aminte cum trăiau moţii în vremuri de demult.

În Albac, descoperim reţeta pentru brânza moţească, frământată şi păstrată în "ghioabă" (putină), mâncarea tradiţională a moţilor care mergeau cu lemne "la oraş". BIHOREANUL vă spune povestea unei reţete de sute de ani...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Restricţii suplimentare anti-Covid, în 8 localităţi din Bihor, inclusiv în Oradea; Doctoriţa Flavia Groşan nu a primit nicio sancţiune pentru declaraţiile controversate din spaţiul public; Primul buget al Consiliului Judeţean Bihor sub Ilie Bolojan: venituri mai mari, cheltuieli reduse, alocaţii duble pentru dezvoltare...