Luni, 28 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Anul vaccinului

Anul Covid se încheie cu speranţă: mult aşteptatul vaccin a ajuns şi în România, primele doze fiind destinate corpului medical, iar următoarele, la începutul lui 2021, tuturor celor conştienţi că revenirea la normalitate depinde de imunizare.

BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, pregătirile pe care autorităţile locale le-au făcut pentru campania de vaccinare, care se va desfăşura în 11 spitale şi în 23 de centre din Oradea şi din alte 13 oraşe şi comune, dar şi modul în care oamenii se pot programa pentru imunizare, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şi avantajele pe care le vor avea cei vaccinaţi.

Şmenarul din Parlament

În cază că nu vă era clar, vă va fi acum. BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, isprăvile penale ale proaspătului deputat AUR de Bihor, cu informaţii din sentinţele sale de condamnare.

În timp ce pe reţelele de socializare se laudă cu cazierul curat, Mihai Lasca e judecat în două procese, pentru trafic de migranţi respectiv pentru loviri, având şi o condamnare penală din 2007, ştearsă între timp din cazier, de pe vremea când actualul parlamentar  şmenuia străini împreună cu un amic pe E60. O fi şi asta o formă de patriotism...

Parcări pe datorie

Consiliul Local Oradea a hotărât în ultima şedinţă din acest an contractarea a două credite în valoare de 166,6 milioane lei, echivalentul a 34,2 milioane euro. Banii vor fi folosiţi pentru construirea a trei parcări în zona Spitalului Judeţean, a străzii Iosif Vulcan şi a viitorului stadion din strada Făgăraşului şi cofinanţarea unor proiecte europene.

Noile credite vor dubla, la peste 24%, gradul de îndatorare a oraşului, fapt pentru care, pentru a ţine sub control datoria publică, conducerea municipalităţii vrea să deconteze din fonduri UE lucrări deja executate, cum ar fi prelungirea drumului expres. BIHOREANUL vă explică ce urmează...

Dealuri la pământ

Deşi teoretic protejate, viile şi livezile din jurul Oradiei dispar cu tot cu dealurile de sub ele, nivelate pentru a se exploata ilegal resurse minerale.

Direcţia Agricolă Bihor a sancţionat o fabrică de cărămidă din Biharia şi o firmă de comerţ din Oradea pentru distrugerea a două dealuri de pe suprafaţa cărora au desfiinţat peste 11 hectare de livezi şi vii, excavându-le pentru a scoate de sub ele argilă şi nisip. Cu toate acestea, "întreprinzătorii" merg mai departe...

Pedeapsa roşie

Chiar dacă România a fost condamnată de judecătorii europeni pentru că ignoră neutralizarea surselor de poluare "istorice", haldele de şlam din Oradea rămân necurăţate.

Aproape 3 milioane de tone de praf toxic rămase în urma fabricii Alumina zac pe Calea Borşului, pentru că, în timp ce şlamul a fost cumpărat de o firmă locală, nicio instituţie nu-şi asumă proprietatea terenului de sub depozit. BIHOREANUL vă prezintă o poveste aparent fără ieşire...

Poftiţi la Mădăras!

Recent devenită staţiune turistică, comuna Mădăras este condusă de cel mai tânăr primar din Bihor. Ales în funcţie la 26 de ani şi fără să fi avut experienţă în administraţia publică, edilul Eugen David vrea să-şi transforme meleagurile natale în locuri atractive pentru turiştii dornici să-şi trateze afecţiunile cu apă geotermală.

Una dintre primele preocupări ale primarului David a fost curăţenia: angajaţii Primăriei au adunat gunoaiele din toate şanţurile şi au măturat fiecare trotuar. Următoarea prioritate sunt drumurile. O poveste "de bine", bună de exemplu şi pentru alţii...

ORADEA NOASTRĂ

Curăţenie... calculată

În pregătirea noului sistem de colectare selectivă, cu trei fracţii, RER Vest încheie contracte cu toţi orădenii şi le oferă gratuit pubele noi.

Până la 1 februarie, toţi orădenii trebuie să se obişnuiască cu colectarea selectivă în trei fracţii, dar şi să semneze noile contracte cu compania de salubritate. BIHOREANUL vă descrie noul sistem.

Reguli cu "dedicaţie"

Deşi a încercat să scape de corvoadă, Primăria trebuie să ia în grijă zonele verzi din cartiere. Având pe masă Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, Curtea de Apel Oradea a decis să anuleze articolele care obligă asociaţiile de proprietari să îngrijească scuarurile dintre blocuri. Totuşi, au rămas în vigoare aceleaşi sarcini pentru orădenii care stau la case. O inechitate pe care Primăria e chemată acum să o repare.

Şantier la bulevard

Două dintre cele mai importante bulevarde ale Oradiei, Nufărul şi Cantemir, vor intra în şantier. Primăria a atras o finanţare europeană de 50 milioane de lei, pentru a schimba complet faţa celor două străzi.

După sărbători, Primăria vrea să dea şi startul lucrărilor, care vor însemna doi ani de deranj, la finalul cărora prioritate pe cele două bulevarde vor avea tramvaiele, bicicliştii şi pietonii. Află ce urmează!

Alergător fără limite

Chiar dacă 2020 va rămâne în istorie ca anul pandemiei, în care oameni din lumea întreagă s-au ascuns în propriile case, pentru a se proteja de virusul Sars-Cov-2, un orădean a găsit "scuza" perfectă pentru a petrece timpul în aer liber: sportul.

Pasionat de atletism din copilărie, Cristi Marian le oferă orădenilor imboldul necesar pentru a-şi pune corpul în mişcare. Săptămânal, îi invită la alergări în aer liber, în Parcul Brătianu sau într-o pădure aflată dincolo de dealurile oraşului. Portretul unui iubitor al naturii...

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au fost Sărbătorile de iarnă în comunism

După 1948, odată cu instaurarea regimului comunist, autorităţile şi presa au evitat să mai folosească denumirea de Crăciun, aşa cum şi Moş Crăciun a dispărut din peisaj, fiind înlocuit de... Moş Gerilă. În schimb, "pomul de iarnă" şi darurile au rămas, iar anual, decembrie era "luna cadourilor" şi a "sărbătorilor de iarnă". Vezi cum au fost Sărbătorile de iarnă în comunism...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Dorinel Edu, acuzat de spălare de bani printr-o firmă fantomă. Poliţiştii i-au pus sechestru pe avere; Peste 17.000 de îmbolnăviri şi peste 600 de decese pe fondul Covid-19 în Bihor; Parchetul cere arestarea în lipsă pentru Victor Micula, acuzat că s-a sustras de la cercetări şi i-a sfidat pe anchetatori; Un singur bihorean în noul Guvern. Bolojan a votat împotriva propunerilor de miniştri; Doi bihoreni, amendaţi pentru pălincării improvizate, înconjurate de gunoaie; Un deţinut a murit în Penitenciar, după ce i s-a făcut, brusc, rău...