Luni, 7 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Victime colaterale

Războiul din Ucraina vecină a lovit deja firmele din Bihor, care își văd periclitată relansarea post-pandemie.

Dincolo de deprecierea leului și scumpirea combustibililor, economia locală se confruntă cu o restrângere a comenzilor și întârzieri în aprovizionare, în condițiile în care scumpirea grâului cu peste 30% va arunca în aer prețul pâinii. BIHOREANUL trece în revistă efectele conflictului din vecini.

Salvatorii de copii

În Bihor au ajuns primii orfani din Ucraina, unde vor rămâne până la sfârșitul războiului.

73 de copii au fost scoși din regiunea Kiev de o rețea care îi salvează pe cei din orfelinate, din ea făcând parte și un român din Cernăuți, fost student la Oradea, care i-a încredințat în grija unui vechi prieten de aici. BIHOREANUL le-a făcut o vizită...

Departe de casă

Șase mame din Ucraina - Iulia, Victoria, Vira, Mariana, Oxana şi Tania - locuiesc de mai bine de o săptămână, împreună cu cei 9 copii, într-o casă pusă la dispoziţie de o familie de orădeni. Au fugit, cu disperare, din calea războiului...

BIHOREANUL a reuşit să vorbească cu ele și vă relatează povestea lor dramatică.

Victoraş în patrulare

Încă un episod din interminabila serie „Poveștile lui Victoraș”. Procurorii au trimis în judecată încă un polițist orădean pentru favoruri ilegale făcute lui Victor Micula.

Agentul şef adjunct Adrian Hărăguş este inculpat pentru delapidare, fiindcă i-a dat tânărului milionar o uniformă şi maşina de Poliţie, la volanul căreia Micula junior s-a filmat gonind prin oraş, în toiul nopţii, cu sirena şi girofarurile pornite.

Digitalizare cu forța

Primăriile și școlile din Bihor au câștigat finanțări europene de 70 milioane lei pentru achiziția unor echipamente IT, dar multe proiecte sunt sortite eșecului.

În timp ce unele primării riscă să piardă banii nerambursabili pentru că nu au finalizat la timp licitațiile, alte zeci de școli s-au digitalizat doar pe hârtie: elevii și profesorii au primit tablete și laptopuri, dar nu le folosesc pentru că pandemia s-a atenuat.

Rege de legendă

BIHOREANUL vă invită să faceţi o incursiune în trecut, în urmă cu nouă secole, pentru a descoperi povestea primei „vedete” a Bihorului, un rege maghiar care a contribuit la înființarea și dezvoltarea oraşului de pe Crişul Repede.

Orădenii trebuie să știe cine a fost Regele Ladislau I, sanctificat după moartea sa, şi de ce este considerat întemeietorul Oradiei.

OPINII:

Mircea Chirilă: Cum fac liberalii parcuri în Basarabia

N-am prea înțeles de ce acum Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor se ocupă de amenajarea unui parc într-o comună din preajma Chișinăului. Când în zonă limba română e oropsită rău, când nu există practic decât posturi de televiziune rusești (vă dați seama ce  părere își pot face basarabenii despre războiul de la granițele lor cu o asemenea propagandă), tu te apuci să le faci băștinașilor leagăne și alei, în loc să-i împrietenești cu limba română? E ca și cum ai trimite în aceste zile cumplite, drept ajutor în Ucraina, bigudiuri și truse de unghii.

Adrian Criș: În război, fără „stegari”

Cine crede că e neutru sau speră că poate fi pe cont propriu în războiul lui Putin asupra lumii civilizate se minte amarnic. Nu doar Ucraina e ținta, ci însăși civilizația. Și nu-i vorba că Imperiul Răului ocupă doar teritorii - azi Ucraina, mâine Republica Moldova, țările baltice -, ci că terorizează Europa ca să paralizeze voințe, să spulbere solidarități și așa incomplete și greu închegate, să prevină reacții.

 PREMIILE LUI BIHOREL

Un nou transfer dubios la Colegiul Gojdu, în cazul fiului șefei de la Casa Corpului Didactic Bihor; Primăria Oradea vânează case pe... OLX; Rateu de zile mari la reabilitarea Casei de Cultură din Valea lui Mihai; Fosta șefă a APM Bihor „bagă dume” într-un raport al Primăriei Sânmartin; Directorul comercial al Companiei de Apă Oradea, găsit restanțier la... plata apei; Dosarul clubului de fotbal din Beiuș a fost preluat de procurorii Curții de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!