Luni, 13 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conținut variat. Dintre subiectele noii ediții: 

Crime îngropate

Descoperire scandaloasă a BIHOREANULUI: Medici chemaţi să constate decesul unor persoane au ajuns să transforme sinucideri, accidente şi omoruri în „morţi naturale”. Pentru că legea permite oricărui medic să elibereze un act de constatare a decesului, unii au transformat procedura într-o afacere, semnând contra cost şi pe bandă rulantă documente, chiar fără să vadă defuncții, care oricum nu-i pot reclama şi rar sunt dezgropaţi ca să li se dovedească „malpraxisul”.

Răzbunarea lui Puia

Abia reinstalat după ce justiția l-a absolvit de acoperirea abuzurilor comise asupra unor orfani, șeful DGASPC Bihor, Călin Puia, e acuzat de altele, contra unor angajați. Directorul a inițiat o nouă restructurare a instituției, considerată însă doar un pretext pentru a desființa posturile unor subalterni care la proces au depus mărturii împotriva lui, iar asta în timp ce pregătește 200 de angajări.

Fake-uri de altădată

Falsificarea de documente, bani și produse era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic. Escrocii vremii măsluiau diplome de școli comerciale din Budapesta pentru a fi autentificate în România și cumpărătorii fără studii să se poată angaja ori să intre la facultăți, falsificau bancnote, monede, ba chiar și aur, pe care îl făceau dintr-un aliaj pe bază de zinc.

ORADEA NOASTRĂ

Smart-biciclistul

Printre cele mai furate obiecte din orașe, bicicletele nu sunt în siguranță nici în Oradea. Fie pentru că sunt legate cu lacăte ușor de spart, fie că hoții sunt tot mai ingenioși, aceste mijloace de transport nepoluante sunt deseori „despărțite” forțat de proprietarii lor. 

Pentru combaterea furtului de biciclete și, indirect, pentru a-i convinge pe orădeni să le folosească, orădeanul Tudor Beleuță propune o soluție inedită: un adăpost securizat. Folosit deja în Cluj-Napoca, modelul ar putea fi extins și la Oradea. Dacă înțeleg și autoritățile de aici că este necesar...

Învățăm să reciclăm!

Oradea devine tot mai bună la reciclare. Datele Primăriei privind cantitățile de deșeuri colectate din oraș arată un grad de valorificare de 36,27%, mai mare ca oricând. Dar, totuși, încă departe față de obiectivul de 60% stabilit de normele europene...

Insula reciclării 

În acest an, în jurul blocurilor din Oradea vor apărea 275 de insule supraterane închise, fiecare cu 5 containere pentru tot atâtea tipuri de deșeuri. Primăria Oradea a anunțat, marți, că a obținut finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea și completarea sistemului local de gestionare a deșeurilor.

TIMP LIBER

Agenda distracției

Se anunță evenimente de amploare în Oradea, pentru care municipalitatea a pus deoparte 1,4 milioane euro. Printre atracțiile acestui an se numără ediția a doua a Sounds of Oradea, întrunirea cavalerilor și domnițelor la Festivalul Medieval, precum și revenirea Oradea Summer Film.

OPINII

Și ce dacă suntem mai puțini?

de Mircea Chirilă

Oradea a pierdut 13.000 de locuitori, în timp de localitățile din zona metropolitană au înregistrat un boom de populație. Nu cred că orădenii au fugit de taxele prea mari din Oradea. E improbabil să nu poți suporta un impozit de 200 euro anual și să te muți la Sântandrei la o casă de 100.000 euro.

E drept că au fost și oameni care, ieșiți la pensie, s-au retras pe la casele părintești de la țară, de unde nu a dispărut nici găina, nici apa de la fântână, nici lemnele furate din pădure, nici buda din curte...

Pâine și teatru

de Adrian Criş

Nu în fiecare zi se așază cineva în centrul orașului ca să declare greva foamei, cu atât mai puțin pe un ger de crapă pietrele. Dacă protestatarul mai este și artist, iar țintele protestului său - managerul unei instituții de cultură și niște politicieni căruia acesta îi e subordonat, sunt toate șansele ca artistul să culeagă compasiune, iar ceilalți stigmatul de neoameni, dușmani ai artelor, barbari...

Căci, firește, între un actor și un birocrat ori politruc, publicul nu îl va putea iubi și ovaționa decât pe cel dintâi. Ceilalți merită, prin însăși fișa postului, doar huiduiala, disprețul, execuția...

PREMIILE LUI BIHOREL

Vulpea Bolojan: Șeful CJ Cluj îl acuză pe omologul din Bihor că îi „suflă” instituțiile; Secretul directoarei: Accident de muncă ascuns, la Liceul Nicolae Bolcaș din Beiuș; Relaxare la vale: Pe bulevardul Cantemir din Oradea au apărut băncile... în pantă; Gură slobodă: Polițistul vlogger Perțea l-a bătut în instanță pe consilierul excentric Degău; Cu ochii-n soare: Cum fuge vestita Nela Secară, „eroina” Antenelor, de plata datoriilor la stat; Răzbunare à la Sorban: Primarul din Lugașu de Jos a intrat cu bocancii în bugetul școlii.

ACTUALITATE LOCALĂ

- Jurnaliştii de la BIHOREANUL au câştigat patru din cele nouă premii puse în joc la prima ediţie a galei Uniunii Ziariştilor Profesionişti Bihor; Secretomanie: Adjunctul şefului Poliţiei Oradea, Horia Ardeleanu, a fost demis!; O orădeancă umilită de Altex, care i-a cerut o sumă uriașă pentru o reparație; Au început filmările la pelicula „21 de rubini” în Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!