Luni, 13 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele ediţiei: 

Felixul în avarie!

Din cauza șantierelor deschise la tot pasul și a restricțiilor impuse de epidemia de Covid-19, stațiunea Băile Felix se confruntă cu cel mai prost an de după căderea comunismului. 

Hotelierii și comercianții se plâng de scăderea gradului de ocupare a stațiunii la circa 30%, fapt ce i-a obligat să reducă din prețuri, în vreme ce turiștii reclamă deranjul provocat de utilajele angajate de Primărie și limitarea numărului maxim de persoane în ștranduri, care îi expune riscului de a rămâne afară dacă întârzie la cozile de dimineață. Un reportaj marca BIHOREANUL, din care aflaţi cum este turismul în şantier.

Crinul... ilegal

BIHOREANUL l-a prins pe patronul unui restaurant din Marghita încălcând nonșalant restricţiile, cu clienţi luând masa în spaţii închise, serviţi de angajaţi fără măşti şi mănuşi.

Ajuns milionar la Loto 6/49, Valerian Ienciu a devenit vedetă în oraşul său, unde autorităţile îl ţin în braţe chiar dacă le sfidează pe faţă, alungând poliţiştii locali din restaurantul în care, deşi acest lucru e interzis de 4 ani, se fumează şi în prezent. Şi mai grav este că în local se încalcă toate restricţiile impuse pentru prevenirea Covid-19. O anchetă exclusivă, în ediţia de luni a ziarului.

Oradea în cenușiu

Deciziile Primăriei privind amenajarea centrului Oradiei nasc constroverse între locuitorii oraşului.

Specialişti şi orădeni de rând sunt nemulţumiţi că centrul istoric nu are o linie arhitecturală coerentă şi plăcută, dovadă că malurile Crişului, vizavi de Primărie, par din lumi diferite, iar în jurul lor au apărut amenajări moderne, proeminente prin formele rigide şi culorile închise. BIHOREANUL a ascultat mai mulţi contestatari şi vă prezintă argumentele lor.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Dr. Daniela Rahotă, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor: "Nu am fost pregătiţi...”

În toiul crizei Covid, Direcţiile de Sănătate Publică au fost considerate în întreaga ţară „veriga slabă” a sistemului sanitar, cu personal puţin şi nepregătit pentru noua situaţie de urgenţă epidemiologică. În primul interviu acordat de la izbucnirea crizei, directorul executiv al DSP Bihor afirmă, însă, că angajaţii instituţiei s-au achitat de sarcini, de la triajul în vămi şi plasarea în carantină a cetăţenilor repatriaţi din „zone roşii” - de la care au suportat şi agresiuni! - până la efectuarea anchetelor epidemiologice şi stingerea unor focare.

Dr. Daniela Rahotă explică pentru BIHOREANUL de ce DSP Bihor s-a opus iniţial testării comunitare şi vorbeşte totodată despre consecinţele recentei decizii a CCR de „desfiinţare” a izolării la domiciliu, carantinei şi internării obligatorii a persoanelor infectate, precum şi despre scenariul înmulţirii cazurilor Covid în Bihor, moment în care secţia de Boli Infecţioase ar putea fi din nou mutată la Spitalul Municipal. 

Şomerii pandemiei

Îngenuncheată de criza Covid-19, piaţa muncii din Bihor nu dă semne de relansare. În ultimele cinci luni, aproape 4.000 de bihoreni au fost concediaţi, mulţi dintre ei imediat după ce s-au ridicat restricţiile de circulație și Guvernul nu le-a mai plătit indemnizaţiile, iar numărul firmelor care anunţă concedieri în masă a crescut alarmant.

Aflaţi din ediţia de luni ce explicaţii şi ce pronosticuri au specialiştii bihoreni. Un scurt indiciu: nu sunt optimişti!

Liberi şi ambiţioşi

După „oamenii noi” vin „oamenii liberi”: un nou partid răsare pe scena politică locală, promiţând să „reprezinte cu adevărat orădenii”.

Organizaţia din Bihor a Partidului Oamenilor Liberi vrea să dea lovitura în alegeri sub bagheta unui fost jurnalist, colaborator al fostului preşedinte liberal al CJ Bihor Cornel Popa, cu susţinerea unui ecologist, fost consilier al primarului Ilie Bolojan. Cine sunt ei şi care sunt planurile lor, aflaţi numai din BIHOREANUL.

Premiantul nost’

Un tânăr beiuşean a devenit al doilea absolvent cu 10 curat pe toţi anii de studii din istoria Facultăţii de Silvicultură din Braşov, primul fiind actualul rector, şi el tot bihorean.

Şef de promoţie, Darius Hărdălău va continua studiile după ce s-a clasat pe locul 1 în Europa şi locul 3 în lume, dintr-un total de 200 candidaţi din 17 ţări, într-o competiţie pentru un master internațional destinat celor mai buni studenţi silvicultori. Impresionant!

Spectacole... la aer

Comedii, musicaluri, spectacole pentru copii şi concerte de muzică clasică în oferta de vară.

Evenimentele organizate de teatrele locale şi de Filarmonică au loc în aer liber, date fiind restricţiile în vreme de pandemie, la Cetatea Oradea sau în parcul de lângă Palatul Baroc. Numai vremea să fie bună, că evenimente sunt...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Covid-19: Un bihorean de 38 ani a decedat în Spitalul Municipal, unde alte persoane infectate, inclusiv asistente, refuză internare; Cazul frontieristului Marţi, „dezumflat” de judecători; Bilanțul parlamentarului Gavrilă Ghilea: 86 de proiecte, din care 20 au devenit legi; Bacalaureat 2020: În 22 de şcoli n-au promovat nici măcar jumătate din candidaţi; Încep lucrările de asfaltare între Oradea şi Dealul Bitiilor; Primăria Batăr a îngropat ilegal deşeuri pe 5.000 mp de teren; Echipa lui Bungău: Universitatea Oradea are prorectori noi; Candidatul UDMR la preşedinţia CJ Bihor, Szabó József: Nu sunt văr cu Szabó Ödön; Noul punct de trecere a frontierei Borş II va fi deschis în septembrie; În sfârșit! Opt mașini cu „tunuri insecticide” au stropit Oradea împotriva țânțarilor; Centura Oşorhei: ZMO vrea o șosea doar cu o bandă şi jumătate pe sens; Elvira Rîmbu, pusă manager la Teatru, după ce l-a dat în judecată pe Pásztor; Urgenţele Spitalului Judeţean s-au mutat în containere, până în septembrie; Spitalul Municipal a fost atacat de hackeri!